ΧΑ: Οι ξένοι «σκανάρουν» τα… διαμάντια της περιφέρειας!

Στο στόχαστρο των ξένων ομίλων μπαίνουν μικρομεσαίες εισηγμένες με «ουσία» και διεθνοποιημένο προσανατολισμό. Γιατί οι βασικοί μέτοχοι των εταιρειών αποδέχονται τις σχετικές προτάσεις. Οι περιπτώσεις Κορρέ, Κρητών Άρτου και Κανάκη.

ΧΑ: Οι ξένοι «σκανάρουν» τα… διαμάντια της περιφέρειας!

Η δημόσια πρόταση της πολυεθνικής Orkla Foods Ingredients προκειμένου να εξαγοράσει το 80% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής «Κανάκης» (δημόσια πρόταση που στέφθηκε ουσιαστικά σε επιτυχία από τις πρώτες κιόλας ώρες αφ’ ότου υποβλήθηκε, καθώς συγκεντρώθηκε ήδη το απαιτούμενο 90%) προβλημάτισε για μια ακόμη φορά τη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία βλέπει τον αριθμό των εισηγμένων εταιρειών να μειώνεται συνεχώς.

«Η Κανάκης επρόκειτο για μια από τις πλέον σοβαρές και συνεπείς εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑ, έχοντας όλα αυτά τα χρόνια ανταμείψει τους μακροπρόθεσμους μετόχους της με υψηλές χρηματικές διανομές και κεφαλαιακά κέρδη. Θα λείψει από την αγορά μας». Αυτό δηλώνει στο Euro2day.grγνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας, κάνοντας αναφορά και σε τόσες άλλες υγιείς εισηγμένες εταιρείες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίηση που εγκατέλειψαν το ΧΑ κατά τα τελευταία χρόνια (πχ Kleeman, Μάρμαρα Κυριακίδη).

Ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας κ. Στέλιος Κανάκης μιλώντας στο Euro2day.gr αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να αποδεχτεί μια τέτοια πρόταση: «Με την Orkla Foods Ingredients συνεργαζόμαστε από το 1984, με αποτέλεσμα να έχουν εκτιμήσει τόσο τη διοίκηση της εταιρείας μας όσο και τον τρόπο λειτουργίας της. Γνωριζόμαστε τόσα πολλά χρόνια και υπάρχει σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Οι αγοραστές θα μπορέσουν να διεισδύσουν με μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις χώρες που εμείς εξάγουμε όπως η Κύπρος και η Βουλγαρία.

Από τη δική μας πλευρά, θα εμπλουτίσουμε την προϊοντική μας γκάμα και θα αποκτήσουμε μια σειρά συνεργειών καθώς θα είμαστε μέλος ενός ισχυρού πολυεθνικού ομίλου, μεταξύ των οποίων και η μείωση του κόστους των αγορών μας. Πιστεύω με έμφαση στις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας, θεωρώντας πως η κίνηση αυτή θα λειτουργήσει προς το συμφέρον και των εργαζομένων μας».

Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι περίπου προ διμήνου δηλώσεις του κ. Μανόλη Δαμιανάκη, προέδρου της Κρητών Άρτος, όταν ο ίδιος είχε αποδεχτεί την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας στον πολυεθνικό Όμιλο Switz Group: ««Πούλησα την πλειοψηφία των μετοχών της Κρητών Άρτος στην Switz Group γιατί πιστεύω πως με αυτό τον τρόπο η εταιρεία θα μπορέσει σε τρία χρόνια να κάνει αυτά που σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτούσαν μια δεκαετία. Η Switz Group αποτελεί έναν πολύ σοβαρό Όμιλο που δραστηριοποιείται και αυτός στον ίδιο χώρο με εμάς και ειδικότερα στην παραγωγή αρτοσκευασμάτων και στις πρώτες ύλες αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής σε χώρες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία».

Επίσης, μέσα στο 2018 είχε αποχωρήσει από το ΧΑ και η εταιρεία καλλυντικών Κορρές, μέσα από διεύρυνση του μετοχολογίου της και στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές.

Αλήθεια είναι πως ξένοι επιχειρηματικοί Όμιλοι, αλλά και επενδυτικά fundsέχουν αρχίσει εδώ και καιρό να «σκανάρουν» αρκετές μικρές και μεσαίες εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ, με στόχο τη διεύρυνση της παρουσίας τους στην Ελλάδα και την επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε χώρες όπου οι εισηγμένες πραγματοποιούν εξαγωγές.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «επιλέγουν συνήθως εταιρείες που είναι υγιείς, διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σημαντικά σε περίπτωση που εντάσσονταν σε ένα ευρύτερο ομιλικό σχήμα. Πιστεύω ότι μέσα στη χρονιά θα δούμε και άλλα deals, ανάλογα με αυτά της Κρητών Άρτος και της Κανάκης».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στους παράγοντες που αυτή την περίοδο επιδρούν καταλυτικά στην υλοποίηση τέτοιου είδους deals συγκαταλέγονται:

• Η μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει κατά τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

• Το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών εταιρειών έχουν ανεβεί λιγότερο σε σχέση με εκείνες των περισσότερων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

• Η σταδιακή επάνοδος της ελληνικής οικονομίας σε κατάσταση ομαλότητας.

• Το γεγονός ότι η άνοδος που έχει σημειωθεί στις αποτιμήσεις των ελληνικών εταιρειών κατά την τελευταία τετραετία διευκολύνει τους βασικούς τους μετόχους να αποδεχτούν τα προσφερόμενα τιμήματα, ιδίως όταν αυτά υπερβαίνουν τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές στο ταμπλό του ΧΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v