ΧΑ: «Ποιοτικά» κέρδη σημειώνει η περιφέρεια

Γιατί η άνοδος της εγχώριας χρηματιστηριακής περιφέρειας συνοδεύτηκε σε μεγάλο βαθμό από αρχές της θεμελιώδους ανάλυσης. Αναλυτικοί πίνακες που εμφανίζουν πορεία δύο ταχυτήτων στα «μικρά χαρτιά» του ΧΑ.

ΧΑ: «Ποιοτικά» κέρδη σημειώνει η περιφέρεια

Σε αντίθεση με τα όσα έχουν συμβεί συχνά κατά το παρελθόν, (φαινόμενα παροιμιώδους χρηματιστηριακής «φούσκας»), η στροφή των Ελλήνων επενδυτών προς την «περιφέρεια» του ΧΑ κατά την τελευταία πενταετία, έχει συνοδευτεί σε γενικές γραμμές από την επιλογή ποιοτικών εταιρειών και από τις αρχές της θεμελιώδους ανάλυσης.

Τα στοιχεία των δύο παρατιθέμενων πινάκων είναι ενδεικτικά για:

α) Το κατά πόσο η εγχώρια χρηματιστηριακή περιφέρεια έχει υπεραποδώσει έναντι του Γενικού Δείκτη του ΧΑ.

β) Τη σαφή υπεραπόδοση των μετοχών των κερδοφόρων εταιρειών της περιφέρειας έναντι των υπολοίπων της ίδιας κατηγορίας.

Έτσι, κατά την τελευταία πενταετία, ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης (FTSE-Small Cap) έχει καταγράψει κέρδη 60,4% (η θετική απόδοση είναι ακόμη μεγαλύτερη αν συνυπολογιστούν τα μερίσματα που εισέπραξαν οι επενδυτές), όταν ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έχει υποχρεωθεί σε απώλειες 48,4% (από τις 1341,24 στις 691,53 μονάδες).

Επιπρόσθετα, ο πρώτος πίνακας παρουσιάζει -ενδεικτικά- τη μετοχική πορεία οκτώ εταιρειών του δείκτη FSTE-Small Caps που εμφανίζουν σημαντική κερδοφορία. Όπως προκύπτει, στις περισσότερες των περιπτώσεων (πχ Paperpack, Κανάκης, Εβροφάρμα, Μουσικός Οίκος Νάκα, Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, ΕΛΙΝΟΙΛ) οι αποδόσεις της πενταετίας είναι εντυπωσιακές, χωρίς να συνυπολογίζονται τα όποια μερίσματα έχουν διανεμηθεί.

Αντίθετα, στο δεύτερο πίνακα παρουσιάζονται οι αποδόσεις πενταετίας 15 «περιφερειακών» εταιρειών του ΧΑ, οι οποίες αναμένεται να εμφανίσουν το 2018 είτε ζημιογόνα αποτελέσματα, είτε έστω ελαφρώς θετικά αποτέλεσμα. Από τις 15 αυτές μετοχές, μόνο τρεις έχουν σημειώσει άνοδο κατά την τελευταία πενταετία, χωρίς παράλληλα να έχουν προχωρήσει σε διανομές μερισμάτων, ή/και επιστροφές κεφαλαίου.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δύο ήταν οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους η επενδυτική στροφή προς την περιφέρεια συνδυάστηκε με «αρχές θεμελιώδους ανάλυσης».

Πρώτον, γιατί -σε αντίθεση με το παρελθόν (βλέπε περίοδο 1999-2000)- οι τίτλοι αυτοί δεν προσφέρονταν για κερδοσκοπία λόγω της περιορισμένης εμπορευσιμότητάς τους. Αντίθετα, οι «κερδοσκόποι» βρήκαν καταφύγιο στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, των τραπεζικών μη εξαιρουμένων.

Και δεύτερον, διότι εξ’ αιτίας της χαμηλής τους εμπορευσιμότητας και της γενικότερης καχεκτικής συναλλακτικής δραστηριότητας στο ΧΑ, ορισμένοι επενδυτές εκτίμησαν ότι ορισμένες εταιρείες διαπραγματεύονταν σε ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις και έτσι τοποθετήθηκαν σ’ αυτές με μακροπρόθεσμη προοπτική.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «κάθε μετοχή θα πρέπει σήμερα να εξετάζεται ως ξεχωριστή περίπτωση ανεξάρτητα από το ύψος της κεφαλαιοποίησής της, καθώς ζούμε εδώ και χρόνια στην εποχή του stock picking.

Υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις μετοχών ακόμη και μέσα στον ίδιο κλάδο. Οποιοσδήποτε τίτλος μπορεί να ανεβεί ή να διορθώσει σημαντικά ανάλογα με την πορεία των αγορών, με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας και με τις επιλογές του management. Ωστόσο, το θετικό σήμερα είναι ότι οι Έλληνες επενδυτές δεν έχουν επιλέξει κατά τα τελευταία χρόνια περιφερειακές μετοχές στα τυφλά, οπότε τα όποια φαινόμενα φούσκας αναμένεται να είναι σαφώς περιορισμένα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v