ΧΑ: Το παιχνίδι του stock picking

Ποιες μετοχές επιλέγουν από το Χρηματιστήριο οι ξένοι αναλυτές και γιατί. Το «δύσκολο» περιβάλλον, οι τίτλοι που συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις και τα σινιάλα από τις αλλαγές στις τιμές-στόχους.

ΧΑ: Το παιχνίδι του stock picking

Tο 2019 ίσως αποδειχθεί η πιο προκλητική χρονιά για το Χρηματιστήριο της Αθήνας: πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, ασταθής κατάσταση της οικονομίας, τράπεζες, τα γνωστά εσωτερικά προβλήματα (λ.χ. κόκκινα δάνεια). Έτσι, το… έργο των επενδυτών στην ελληνική αγορά είναι δύσκολο.

Πάντως, το 2018, που ήταν ανάλογα δύσκολη χρονιά, έχει δείξει τον δρόμο: το stock picking, δηλαδή η εστίαση και η επιλογή συγκεκριμένων μετοχών, με σαφή χαρακτηριστικά, είναι σχεδόν μονόδρομος, αφού οι δείκτες στην περίπτωσή μας λειτουργούν μάλλον παραπλανητικά. Έτσι, έχει ιδιαίτερη σημασία, στις αρχές της χρονιάς, να δούμε τι εκτιμούν και τι επιλέγουν τώρα οι αναλυτές.

Το 2018 δεν ήταν εύκολη χρονιά για όσους επενδύουν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Μετά την επίσημη έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο, η προσέγγιση των hedge funds έναντι των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων άλλαξε, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στη χειρότερη δυνατή θέση. Η τρέχουσα χρονιά είναι κομβική για την ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα αποτελεί εκλογικό έτος με πολλά εσωτερικά μέτωπα ανοιχτά, οπότε δεν υπάρχουν εύκολες προβλέψεις για το πώς θα κινηθεί η αγορά.

Από την άλλη, ωστόσο, οι προοπτικές για το ελληνικό χρηματιστήριο, που ξεκινά από μια τόσο χαμηλή βάση, μπορεί να είναι υψηλές αν δεν υπάρξουν νέες αναταραχές. Οι μέσες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές μετοχές εισέρχονται στο προσκήνιο δυναμικά, αφού η φετινή χρονιά είναι ο ορισμός του stock picking. Η προσέγγιση αφορά εταιρείες με ισχυρές ταμειακές ροές, χαμηλό δανεισμό σε σχέση με τα λειτουργικά κέρδη και πιο ελκυστικούς δείκτες EV/EBITDA σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες στο εξωτερικό. Για τις τραπεζικές μετοχές, τα υψηλά ρίσκα εξακολουθούν να τις συντροφεύουν. Η πορεία τους, αν και θα είναι βασικός καταλύτης για την υπόλοιπη αγορά, δεν είναι εύκολο να προσεγγιστεί εκ των προτέρων.

Τι επιλέγουν - τι εκτιμούν

Οι μετοχές με τις περισσότερες θετικές συστάσεις από τους αναλυτές είναι οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Μυτιληναίος και σε μικρή απόσταση ακολουθεί η Motor Oil. Σε αντίθεση με πέρσι, καμία τραπεζική μετοχή δεν είναι στις πρώτες πέντε θέσεις.

Πιο αναλυτικά:

-Η μετοχή του ΟΤΕ παραμένει το top pick στην ελληνική αγορά μετοχών, όπως και πέρσι, με 11 θετικές και δύο ουδέτερες συστάσεις. Πέρσι, παρότι υπεραπέδωσε του Γενικού Δείκτη, το αρνητικό πρόσημο -17% ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Φέτος, ωστόσο, έχει πάρει πίσω όλες τις απώλειες και ηγείται των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το περιθώριο ανόδου παραμένει σημαντικό, στο 23%. Η μέση τιμή-στόχος είναι τα 13,50 ευρώ ανά μετοχή.

-Για τον ΟΠΑΠ, οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικοί με 9 θετικές και μία ουδέτερη σύσταση σε σύνολο 10 εκτιμήσεων. Το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι άνω του 25%, με τη μέση τιμή-στόχος να τίθεται στα 10,80 ευρώ ανά μετοχή και στο ταμπλό αποτιμάται στα 8,5 ευρώ. Το 2018 ήταν άκρως αρνητικό με απόδοση -28% και, όπως και στον ΟΤΕ, διαμορφώνεται στη δεύτερη των θετικών αποδόσεων φέτος από τα blue chips.

-Η Jumbo παραμένει στις top επιλογές, με 9 θετικές και μια ουδέτερη σύσταση σε σύνολο 10 εκτιμήσεων, όπως ο ΟΠΑΠ. Το 2018 κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος (-15%), αλλά φέτος ξεκίνησε δυναμικά. Εμφανίζει πολύ υψηλό περιθώριο ανόδου από αυτά τα επίπεδα, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 18,60 ευρώ ή σχεδόν 35% upside potential.

-Για τη Μυτιληναίος οι αναλυτές παραμένουν ιδιαίτερα θετικοί και με εννέα συστάσεις, όλες θετικές, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Η μέση τιμή-στόχος έχει πλέον διαμορφωθεί στα 12,70 ευρώ, με περιθώριο απόδοσης άνω του 55%. Φέτος, ξεκίνησε ιδιαίτερα θετικά μιας και πέρυσι έκλεισε τη χρονιά με πτώση της τάξεως του 20%.

-Με υψηλή απόδοση στο προηγούμενο έτος διαμορφώθηκε ο τίτλος της Motor Oil, της τάξεως του 12%, ξεπερνώντας την αγορά, αλλά και τα υπόλοιπα blue chips. Η μέση-τιμή στόχος είναι πλέον στα 23,60 ευρώ ανά μετοχή. Απέχει περίπου 10% από τη μέση τιμή-στόχο της, ενώ προτείνεται με 8 θετικές συστάσεις από τους αναλυτές, μία αρνητική και 2 ουδέτερες.

-Η μέση τιμή-στόχος για την Coca Cola HBC έχει αυξηθεί στα 32,11 ευρώ και το μέσο περιθώριο ανόδου είναι 10% αφού ο τίτλος έμεινε αμετάβλητος πέρσι. Τον τελευταίο μήνα 4 επενδυτικοί οίκοι είναι θετικοί, έναντι ενός που παραμένει αρνητικός, ενώ έχει ξεκινήσει το νέο έτος με θετικό πρόσημο +8%.

-Με μικρή πτώση, της τάξεως του 3%, κινήθηκε το 2018 και ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων, με την άνοδο να ξεπερνά το 5% για φέτος. Η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών βρίσκεται στα 9 ευρώ πλέον και περιθώριο 15%. Είναι επιλογή με 7 θετικές συστάσεις και 2 ουδέτερες από τους αναλυτές.

-Η Fourlis συνεχίζει στην πρώτη δεκάδα με τις top επιλογές των αναλυτών για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με τη μέση τιμή-στόχο να ανέρχεται πια στα 6,75 ευρώ και το περιθώριο στο 60%, αφού και στο ταμπλό σημείωσε πτώση σχεδόν 30% πέρσι. Το περιθώριο ανόδου είναι το υψηλότερο πλην των τραπεζών στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Επίσης, εμφανίζει 7 θετικές και καμία αρνητική σύσταση και μία ουδέτερη σύσταση από τους αναλυτές.

-Υψηλό περιθώριο ανόδου εμφανίζει ο τίτλος της Aegean Airlines για τους αναλυτές, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι στα 10 ευρώ και το περιθώριο ξεπερνά το 30%. Με 7 θετικές συστάσεις παραμένει υψηλά στις προτιμήσεις, ενώ στο προηγούμενο δωδεκάμηνο σημείωσε πτώση 11%.

-Για την Alpha Bank, η μέση τιμή-στόχος αναθεωρήθηκε καθοδικά, στα 2,10 ευρώ, και πλέον το ανοδικό περιθώριο είναι της τάξεως του 120% από τα τρέχοντα επίπεδα. Ωστόσο, είναι αρκετά πιθανό οι αναλυτές να αλλάξουν την προσέγγιση αναλόγως της εξέλιξης που θα έχουν οι προσπάθειες συστημικής επίλυσης του προβλήματος των NPEs. Το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται με 6 θετικές και 2 ουδέτερες συστάσεις από τους αναλυτές. Για το 2018, η πορεία της ήταν πτωτική και έκλεισε με πτώση 38%.

-Για τη Eurobank, η μέση τιμή-στόχος είναι στα 0,90 ευρώ και το περιθώριο ανόδου στο 80% από όσο είναι διαπραγματεύσιμη στο ταμπλό του Χ.Α. Επίσης εμφανίζει 5 θετικές συστάσεις, καμία αρνητική και 4 ουδέτερες, ενώ πέρυσι με -36% είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών.

-Για την Εθνική Τράπεζα η μέση τιμή-στόχος είναι στα 2,75 ευρώ και το περιθώριο είναι 185% από τα τρέχοντα επίπεδα. Ολοκλήρωσε το 2018 με πτώση άνω του 65% και ήταν αρνητική πρωταγωνίστρια στην αγορά. Στη βάση δεδομένων της Factset, εμφανίζεται με 5 θετικές και μία ουδέτερη σύσταση από τους αναλυτές. Το 2019 ξεκίνησε με το αριστερό και με πτώση -12%.

-Σημαντική αύξηση στη μέση τιμή-στόχο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 7 ευρώ ανά μετοχή περίπου. Η μετοχή απέδωσε 27% στο τελευταίο δωδεκάμηνο, τη δεύτερη υψηλότερη απόδοση μεταξύ των εταιρειών που παρακολουθούν οι αναλυτές. Το περιθώριο ανόδου είναι της τάξεως του 20%. Πλέον διαθέτει 5 συστάσεις και όλες είναι συστάσεις αγοράς.

-Σημαντική αύξηση στην κάλυψη της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με τη μέση τιμή-στόχο για την εταιρεία να διαμορφώνεται στα 2 ευρώ ανά μετοχή. Η μετοχή κινήθηκε αρνητικά πέρσι με -23%. Το περιθώριο ανόδου είναι άνω του 50%.

-Για την Τράπεζα Πειραιώς, με 2 θετικές συστάσεις και 4 αρνητικές, η μέση τιμή-στόχος είναι στα 2,50 ευρώ και το περιθώριο ανόδου ξεπερνάει το 300%. Από τους τραπεζικούς τίτλους εμφανίζει το υψηλότερο ανοδικό περιθώριο, ενώ πέρυσι σημείωσε πτώση άνω του 70%. Φέτος, επίσης ξεκίνησε δύσκολα με τις απώλειες ήδη να ξεπερνούν του 25%.

-Η Sarantis εμφανίζει σημαντικό περιθώριο ανόδου της τάξεως του 15%, με τις περισσότερες συστάσεις, ωστόσο, να είναι ουδέτερες και τη μέση τιμή-στόχο στα 8,50 ευρώ. Πέρυσι η μετοχή σημείωσε σημαντικά κέρδη με 10% και φέτος συνεχίζει με +5%.

-Τέλος, για την ΕΧΑΕ, παρά τον σημαντικό αριθμό συστάσεων από τους αναλυτές, η συνολική σύσταση είναι ουδέτερη και η τιμή στόχος στα 4,50 ευρώ, με θετικό περιθώριο ανόδου στα 7 ευρώ ανά μετοχή περίπου. Η μετοχή σημείωσε πτώση -27% στο τελευταίο δωδεκάμηνο και φέτος επίσης σημειώνει μικρή πτώση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v