Πόσο συμφέρει η επένδυση σε καλυμμένες ομολογίες

Οι επιλογές που έχουν οι αποταμιευτές και πόσο τόκο προσφέρουν. Γιατί τα cover bonds θεωρούνται το πλέον ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο από τους treasurers των τραπεζών. Ποια είναι τα ελάχιστα ποσά επένδυσης, οι εναλλακτικές και τι αναμένει η αγορά.

Πόσο συμφέρει η επένδυση σε καλυμμένες ομολογίες

Η έξοδος στις διεθνείς χρηματαγορές αποτέλεσε ένα μεγάλο πείραμα για την αποτίμηση των αξιών του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Έντοκα γραμμάτια, κρατικά ομόλογα, εταιρικά ομόλογα και καλυμμένες ομολογίες, δοκιμάστηκαν όλα κάτω από τον προβολέα διεθνών -μεταξύ άλλων- επενδυτών.

Στο περιβάλλον αυτό, το αποταμιευτικό κοινό είχε μία σημαντική ευκαιρία: να αγοράσει καλυμμένες ομολογίες από αυτές που εξέδωσαν οι συστημικές τράπεζες της χώρας (σ.σ. αναλυτικά οι εκδόσεις παρατίθενται παρακάτω) και να αποκομίσει αποδόσεις, ιδιαίτερα σημαντικές για τα σημερινά δεδομένα, που μπορεί να φτάσουν και το 3%. Αρκεί βέβαια να διέθετε την απαιτούμενη ρευστότητα...

Από το μέτωπο των προθεσμιακών καταθέσεων δεν έχει να περιμένει πολλά η αγορά, καθώς τα επιτόκια όχι μόνο δεν πρόκειται να κινηθούν ανοδικά, αλλά αντίθετα η τάση είναι καθοδική. Σήμερα, η μέση προθεσμιακή κατάθεση προσφέρει αποδόσεις της τάξεως του 0,60%- 0,70% οι οποίες μάλιστα υπόκεινται σε φόρο 15%. Μεταξύ «παλαιού» και «νέου» χρήματος, υπάρχει ένα περιθώριο «πριμοδότησης» της τάξεως των 20 – 30 μονάδων βάσης υπέρ του νέου χρήματος.

Αλλη εναλλακτική πλην των προθεσμιακών, παραμένουν τα Αμοιβαία Κεφάλαια Διαθεσίμων και Σταθερού Εισοδήματος, τα οποία επίσης προσφέρουν αποδόσεις της τάξεως του 0,50-0,60% από τις οποίες όμως θα πρέπει να εξαιρεθούν τα έξοδα προμηθειών και διαχείρισης που είναι 0,20-0,30%.

Απόδοση 0,70% είχαν τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια και 0,59% τα αντίστοιχα τρίμηνα που διατέθηκαν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, αμφότερα σημαντικά μειωμένα έναντι προηγούμενων εκδόσεων. Απέσπασαν μάλιστα έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της «υπεραπόδοσης» που εξακολουθούν να παρέχουν (συγκριτικά με τα αρνητικά και τα έως – 0,4% επιτόκια που προσφέρουν αντίστοιχα έντοκα του εξωτερικού).

Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση είναι και τα εταιρικά ομόλογα που πολύ συχνά πλέον εκδίδουν ελληνικές εταιρίες. Οι αποδόσεις των συγκεκριμένων αυτών εκδόσεων, που είναι κυρίως μικρού ύψους, κυμαίνονται από 2,5% έως 4%. Ο κίνδυνος που λαμβάνει ο επενδυτής είναι το ρίσκο του εκδότη (δηλαδή η πιθανότητα να χρεοκοπήσει για κάποιο τυχαίο γεγονός η εταιρία που εκδίδει τα ομόλογα).

«Γιατί τα καλυμμένα ομόλογα είναι ίσως από τις καλύτερες τοποθετήσεις σήμερα;» ρωτήσαμε τα επιτελεία των treasuries των τραπεζών. Όπως λοιπόν, διευκρινίζουν στο Euro2day.gr ανώτατα τραπεζικά στελέχη, οι καλυμμένες ομολογίες είναι ασφαλέστερες περισσότερο και από τις καταθέσεις! Και αυτό, διότι σε μία απευκταία περίπτωση default, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν χρήματά μέτοχοι, ομολογιούχοι αλλά και καταθέτες, οι κάτοχοι καλυμμένων ομολογιών προστατεύονται (σ.σ. τα καλυμμένα ομόλογα τα οποία εκδίδουν οι τράπεζες «καλύπτονται» από περιουσιακά στοιχεία που έχουν στον ισολογισμό των τραπεζών).

Και το καλύτερο; Μπορούν να διατεθούν και σε ιδιώτες επενδυτές, όχι μόνο θεσμικούς (μέσω του private banking βέβαια) και σε ποσά που ενδεχομένως να μην είναι απαγορευτικά (της τάξεως των 100.000 ευρώ). Εξάλλου, υπάρχει σημαντική μερίδα καταθετών που λόγω των capital controls έχουν είτε στο εξωτερικό, είτε σε «στρώματα» και σε «σεντούκια» κεφάλαια που δεν μπόρεσαν, δεν ήθελαν ή δεν πρόλαβαν να διοχετεύσουν αλλού και τα οποία θα ήθελαν να επενδύσουν.

Και αν διαφοροποιηθούμε από τις συγκεκριμένες εκδόσεις, που στην ουσία αποτελούν ευρωομόλογα γιατί εκδόθηκαν και στο εξωτερικό, υπάρχουν και θα υπάρξουν και άλλες εκδόσεις του ίδιου τύπου με πολύ μικρότερα ποσά μίνιμουμ επένδυσης, ακόμη και της τάξεως των 1.000 ευρώ.

Συνολικά, από τον Οκτώβριο του 2017 έως σήμερα, εκδόθηκαν συνολικά 1,75 δισ. ευρώ καλυμμένες ομολογίες. Η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Alpha Bank εξέδωσαν τους αντίστοιχους τίτλους, με πλαφόν έκδοσης τα 750 εκατ. ευρώ, 500 εκατ. ευρώ και άλλα 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με διάρκεια επένδυσης τα 3 ή τα 5 έτη. Οι αποδόσεις κυμαίνονται στην έκδοση κυμάνθηκαν από 2,50% έως 3% και σήμερα τελούν υπό διαπραγμάτευση με αποδόσεις από 1,75% το ελάχιστο, έως 2,50% το μέγιστο, αντανακλώντας το επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v