Νέες προβλέψεις για τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών καταθέτει η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία θέτει νέες τιμές-στόχους και παραμένει “buy” δεδομένου ότι, όπως αναφέρει, παραμένουν φθηνές.
Ειδικότερα, ο νέος στόχος για την Alpha Bank είναι στα 2,36 ευρώ (περιθώριο ανόδου 16%), για τη Eurobank στο 1,22 ευρώ (+36%), για την Εθνική στo 0,39 ευρώ (+24%) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,81 ευρώ (+24% από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής).
Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η ορατότητα για τις τράπεζες έχει βελτιωθεί, κάτι που αντανακλάται μόνο εν μέρει στις τιμές. Οι ενδείξεις για έγκαιρη μείωση των κόκκινων δανείων και τα αποτελέσματα των stress tests χωρίς εκπλήξεις είναι οι βασικοί καταλύτες για τη συνέχεια και λογικά θα επιτρέψουν περαιτέρω επαναξιολόγηση των τραπεζικών μετοχών.
Διαχειρίσιμα τα stress tests
Οι παραδοχές των stress tests που αποκάλυψε η EBA επιτρέπουν την αισιοδοξία για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει η χρηματιστηριακή. Οι παραδοχές είναι ηπιότερες σε σχέση με την άσκηση του 2015, ενώ οι τράπεζες, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν το 2015 με βάση το δυσμενές σενάριο, έχουν χτίσει ικανοποιητικά «μαξιλάρια».
Επίσης, συγκεκριμένοι δείκτες μέτρησης (όπως τα NPEs, οι δείκτες κάλυψης και τα κεφάλαια) είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Κατά την άποψη της IBG, το βασικό ερώτημα των stress tests σχετίζεται με την αξία των εχεγγύων και πόσο σκληρή θα είναι η ρυθμιστική αρχή στα σχετικά συμπεράσματά της, αλλά το μακροοικονομικό σενάριο που έχει δημοσιευτεί λογικά θα καθησυχάζει τους επενδυτές όσον αφορά στο ρίσκο κεφαλαιακών ελλειμμάτων.
Ποιότητα ενεργητικού
Οι τάσεις όσον αφορά στην ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών είναι μεικτές, σχολιάζει η IBG. Οι τράπεζες πέτυχαν τους στόχους τους, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των NPLs και NPEs αφορούσε σε διαγραφές και κάποιες πωλήσεις. Οι στόχοι του 2018 και του 2019 είναι πιο δύσκολοι.
Επιπροσθέτως, παρά την ύπαρξη διάφορων νέων εργαλείων που λογικά θα βοηθήσουν τη μείωση των NPLs, τα περισσότερα δεν έχουν δοκιμαστεί στην πράξη ενώ η κουλτούρα πληρωμών παραμένει προβληματική και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποκατασταθεί πλήρως. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί λογικά θα βοηθήσουν σε αυτό το μέτωπο.
Τo IFRS 9 και οι νέες προβλέψεις
Η επίπτωση της εφαρμογής για πρώτη φορά του λογιστικού προτύπου IFRS 9 θα κυμανθεί από τα 5,4 ως τα 7,8 δισ. ευρώ για το τραπεζικό σύστημα. Στο μοντέλο της, η χρηματιστηριακή προβλέπει αύξηση των σωρευτικών προβλέψεων των τραπεζών κατά 10% και επίπτωση ύψους 1,6 δισ. για την Αlpha, 1,5 δισ. για τη Eurobank και την Εθνική και 1,7 δισ. ευρώ για την Πειραιώς.
Συνυπολογίζοντας την επίπτωση του IFRS 9 και τις επιβεβλημένες πωλήσεις, η IBG μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη προ προβλέψεων και τα καθαρά κέρδη των τραπεζών το 2018-2019 κατά 6% και 25% αντίστοιχα, συνυπολογίζοντας και πιο επιθετικές πωλήσεις και διαγραφές NPLs. Ως εκ τούτου, σημειώνει ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών θα παραμείνει περιορισμένη (περί το 5%) όσο το ύψος των κόκκινων δανείων παραμένει υψηλό, κάτι που διατηρεί σε υψηλά επίπεδα και τις αντίστοιχες προβλέψεις.
Ελκυστικές αποτιμήσεις
Ο τραπεζικός δείκτης έχει ενισχυθεί κατά περίπου 60% από τα χαμηλά του Νοεμβρίου, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα. Παρά το ράλι, οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών παραμένουν ελκυστικές, με discount άνω του 60% έναντι των τραπεζών σε αναδυόμενες αγορές και Ευρώπη.
Από την άλλη, τα NPEs αναμένεται να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις προβλέψεις και να διατηρήσουν περιορισμένη την απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή προβλέπει σταδιακή ενίσχυση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ως το 2020. Τυχόν καλύτερες επιδόσεις και μεγαλύτερη ορατότητα θα επιτρέψουν περαιτέρω επαναξιολόγηση των μετοχών. Παρά τις χαμηλότερες προβλέψεις και την πιο συντηρητική προσέγγιση όσον αφορά στις αποτιμήσεις, και οι τέσσερις μετοχές έχουν καλό περιθώριο ανόδου, εξού και η σύσταση «buy» από την IBG.