Παρά την επιδείνωση του χρηματιστηριακού κλίματος στο ΧΑ και την αύξηση των yields στα ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά το τελευταίο δίμηνο, τα Αμοιβαία Κεφάλαια που είναι τοποθετημένα σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία είναι εκείνα που διακρίνονται για τις μεγαλύτερες φετινές τους αποδόσεις.
Επιπρόσθετα, στο «συν» κινούνται και οι αποδόσεις των μετοχικών Α/Κ που τοποθετούνται σε αναπτυγμένες αγορές, με εξαίρεση ίσως όσα έχουν δώσει έμφαση στις ΗΠΑ, λόγω της πτώσης που σημείωσε το αμερικανικό νόμισμα έναντι του ευρώ.
Ειδικότερα, τα Ομολογιακά Εσωτερικού συνεχίζουν για μια ακόμη χρονιά να αποφέρουν υψηλές αποδόσεις σε όσους έχουν τολμήσει να αναλάβουν τον «κίνδυνο της χώρας». Σύμφωνα επίσης με τους αναλυτές, τα συγκεκριμένα Α/Κ είναι σε θέση να αποφέρουν σημαντικά κέρδη και στο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι τα πράγματα στην ελληνική οικονομία θα συνεχίσουν να ομαλοποιούνται.
Σε ό,τι αφορά τώρα στα Μετοχικά Εσωτερικού, οι αποδόσεις παραμένουν σημαντικά θετικές από την αρχή του έτους, ιδιαίτερα σε εκείνα τα Α/Κ που έχουν εστιάσει σε τίτλους της μεσαίας και της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, ή διαφορετικά σε όσα έχουν περιορισμένες τοποθετήσεις σε τραπεζικά «χαρτιά».
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
Ομολογιακά Εσωτερικού: Από την αρχή του 2017 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου, κέρδη καταγράφουν τα 18 από τα 19 Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας, με καλύτερες επιδόσεις να εμφανίζουν τα: Ελληνικό Ομολογιών Εσωτερικού (16,54%), Alpha Trust Ομολογιών Εσωτερικού (16,04%), Alpha Ελληνικό Ομολογιακό (15,09%), Πειραιώς Ομολόγων Εσωτερικού (14,99%) και Eurobank I (LF) Greek Government Bond Fund (14,82%). Χαρακτηριστικό είναι ότι 11 Α/Κ καταγράφουν διψήφια ποσοστιαία άνοδο τιμών.
Μετοχικά εσωτερικού: Από τα 33 Α/Κ της κατηγορίας, τα 31 καταγράφουν θετικές αποδόσεις και στα 29 από αυτά η ποσοστιαία άνοδος είναι διψήφια. Τις υψηλότερες αποδόσεις από την αρχή του έτους έως και την 22η Σεπτεμβρίου καταγράφουν τα Α/Κ: Ευρωπαϊκή Πίστη Αναπτυξιακό (30,52%), Δήλος Small Cap (26,66%), 3K Greek Value (25,64%), Alpha Blue Chips Ελληνικό (23,98%), Πειραιώς Δυναμικών Επιχειρήσεων (23,44%), MetLife Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (23,34%), Attica Μετοχικό Εσωτερικού (20,94%), Triton Αναπτυξιακό (20,79%), Alpha Επιθετικής Στρατηγικής (20,19%) και Allianz Επιθετικής Στρατηγικής (20,10%).
Μετοχικά Δείκτη: Θετικές αποδόσεις τόσο για το Alpha ETF FTSE Large Cap (18,13%), όσο και για το MetLife Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ΧΑ (17,36%).
Μικτά: Οι προαναφερθείσες εξελίξεις στις εγχώριες αγορές μετοχών και ομολόγων επηρέασαν θετικά και την πορεία όσων μικτών Α/Κ είχαν σημαντικές τοποθετήσεις σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι από τα 33 Α/Κ της κατηγορίας, τα 29 εμφανίζουν θετικές αποδόσεις και σε 18 από αυτά η ποσοστιαία άνοδος είναι διψήφια. Ξεχώρισαν τα: Ευρωπαϊκή Πίστη Euroinvest Μικτό Εσωτερικού (28,05%), Allianz (19,43%, Eurobank NTT (17,52%), Alpha Ελληνικό (17,03%), 3Κ Μικτό (16,45%), Interamerican Ελληνικό (16,43%), Ασφαλιστικών Οργανισμών (16,42%), Πειραιώς Μικτό (16,08%) και Δήλος Μικτό (15,79%).
Διαχείρισης διαθεσίμων: Οι αποδόσεις των Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας επηρεάστηκαν από το πόσες θέσεις ήταν τοποθετημένες σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εσωτερικού ή εξωτερικού (τα πρώτα συνήθως κινήθηκαν καλύτερα) αλλά και το ποια ενδεχομένως νομίσματα επιλέχτηκαν για επένδυση (η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ επηρέασε τις αποδόσεις οι οποίες είναι λογιστικά εκπεφρασμένες -καλώς ή κακώς- στο ευρωπαϊκό νόμισμα).
Ειδικότερα, από τα 29 Α/Κ της κατηγορίας κέρδη κατέγραψαν τα 16, με υψηλότερες αποδόσεις να αποφέρουν τα: Eurobank I (LF) Income Plus Euro Fund (3,79%), Interamerican (LF) Income Plus Euro Fund (3,69%) και Eurobank NTT Χρηματαγοράς Διαχείρισης Διαθεσίμων (2,25%).
Μετοχικά Αμερικής: Λόγω της πτωτικής πορείας του δολαρίου, περιορισμένες απώλειες καταγράφουν και τα δύο Α/Κ της κατηγορίας.
Μετοχικά Αναπτυγμένων Χωρών: Κέρδη σημειώνουν τα 11 από τα 13 Α/Κ της κατηγορίας, ενώ ξεχωρίζουν τα: Ευρωπαϊκή Πίστη Global Opportunities (12,29%), Eurobank I (LF) Global Equities (3,22%), NBG International Funds Sicav (2,75%) και Interamerican Αναπτυγμένων Αγορών (2,66%).
Μετοχικά Ευρωζώνης: Κέρδη καταγράφουν και τα έξι Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτα τα: Δήλος Νότια Ευρώπη (12,58%), Τρίτων Πανευρωπαϊκό (8,50%) και NBG International Funds Sicav/European Allstars/B (7,66%).
Μετοχικά Αναπτυσσόμενων Αγορών: Από τα 12 Α/Κ της κατηγορίας, κέρδη σημειώνουν μόνο τα MetLife Αναδυόμενων Αγορών (7,67%), Allianz ΕΜΕΑ (6,73%) και Πειραιώς China Growth (2,73%).
Μετοχικά Διεθνή: Ένα μόνο (Alpha Trust Global Leaders Μετοχικό Εξωτερικού με +2,32%) από τα πέντε Α/Κ της κατηγορίας εμφανίζει φέτος θετική απόδοση.
Ομολογιακά Διεθνή: Κέρδη κατέγραψαν μόνο πέντε από τα 15 Α/Κ της κατηγορίας: Allianz Ευρωπεριφέρεια (14,88%), Thetis Ευρωπαϊκών Ομολόγων (5,43%), Δήλος Eurobond (1,88%), Δήλος Fixed Income Plus (0,97%) και Alpha Trust Strategic Bond Fund (0,90%).
Ομολογιακά Κρατικά: Από τα 10 Α/Κ που τοποθετούνται σε κρατικά ομόλογα αναπτυγμένων χωρών, κέρδη σημείωσαν τα Ασφαλιστικών Οργανισμών Ευρωπαϊκών Ομολόγων (9,82%) και Triton Εισοδήματος Ομολογιών Ευρώ Αναπτυγμένων Χωρών (+6,17%). Το Alpha Global Αναδυόμενων Αγορών Ομολογιακών εμφανίζει θετική απόδοση 5,23%.
Ομολογιακά Μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης: Από τα έξι Α/Κ της κατηγορίας κέρδη σημειώνουν τα Ευρωπαϊκή Πίστη Εταιρικών Ομολόγων Investment Grade σε ευρώ (1,17%) και Alpha Euro Εταιρικών Ομολόγων (0,96%).
Funds of Funds Μετοχικά: Θετικές αποδόσεις έχουμε για τα 18 από τα 29 Α/Κ της κατηγορίας. Ξεχωρίζουν τα Alpha Cosmos Stars Silk Route Asia Μετοχικό (12,82%), Alpha Cosmos Stars BRIC Μετοχικό (10,66%) και Eurobank I (LF) FOF Global Emerging Markets (9,16%).
Funds of Funds Μικτά: Θετικές αποδόσεις για τα 18 από τα 39 Α/Κ της κατηγορίας, με καλύτερη αυτή της Eurobank I (LF) FOF - Balanced Blend Europe (4,84%).
Funds of Funds Ομολογιακά: Δύο από τα τέσσερα Α/Κ της κατηγορίας εμφανίζουν θετικές αποδόσεις (CPB Euro Global Bond FOF Ομολογιακό με 2,24% και Δήλος Synthesis Best Blue FOF Ομολογιακό 0,26%).
ΥΓ1: Θα πρέπει να τονιστεί ότι η απόδοση κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου κρίνεται με βάση τον Δείκτη Αναφοράς (Benchmark) που επισήμως υιοθετούν οι διαχειριστές του και συνήθως σε χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο των εννέα μηνών.
ΥΓ2: Οι αποδόσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων των Α/Κ γίνεται σε ευρώ, άρα τα κέρδη ή οι ζημίες που καταγράφουν τα Α/Κ που επενδύουν εκτός Ευρωζώνης επηρεάζονται και από την εξέλιξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
ΥΓ3: Οι επενδυτές θα πρέπει να ενημερώνονται και να συνεκτιμούν οποιεσδήποτε προμήθειες και οποιαδήποτε ενδεχόμενα έξοδα επιβαρύνουν κάθε Α/Κ.