Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα Eurobank Equities και Alpha Finance στο Λονδίνο

Ποιες μετοχές «επιλέγουν» οι δύο χρηματιστηριακές να προτείνουν στα funds. Οι προβλέψεις για την πορεία των τραπεζών και πώς βλέπουν την ελληνική οικονομία. Αυξημένη η συμμετοχή στο φετινό Roadshow, που ξεκινά στο Λονδίνο.

Τα μηνύματα Eurobank Equities και Alpha Finance στο Λονδίνο

Το Roadshow στο Λονδίνο διεξάγεται σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, αφού η εικόνα της εγχώριας αγοράς μετοχών έχει επιδεινωθεί σημαντικά το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Το πρώτο αρνητικό αφορά στις τραπεζικές αξίες, οι οποίες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα με απώλειες που ξεπερνούν το 30% από τα πρόσφατα υψηλά τους, αντιστρέφοντας τα κέρδη του 2017. Το δεύτερο, και ίσως σημαντικότερο, η εγχώρια κατάσταση στο Χ.Α. και πάλι μοιάζει να εισέρχεται σε ένα σπιράλ αυτοτροφοδοτούμενης αβεβαιότητας, αγνοώντας τις θετικές εξελίξεις στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της ΗΠΑ.

Από την άλλη, παρά το αρνητικό εγχώριο κλίμα, η συμμετοχή των εισηγμένων εταιρειών αλλά και των ξένων διαχειριστών θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.

Δύο από τις μεγαλύτερες εγχώριες χρηματιστηριακές που θα συνοδεύσουν τις εταιρείες στο Roadshow του Λονδίνου, οι Alpha Finance και Eurobank Equites, με πολυσέλιδα reports εξηγούν τι πρόκειται να παρουσιάσουν στους fund managers για την κατάσταση στην αγορά, τις τράπεζες αλλά και την οικονομία συνολικότερα.

H Eurobank Equities εξηγεί ότι η αγορά έχει μάθει να ζει με την αβεβαιότητα που τροφοδοτείται από τις διαπραγματεύσεις των αξιολογήσεων, αλλά το τέλος του προγράμματος είναι η κρίσιμη στιγμή που θα απαιτήσει πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

Επίσης, η αγορά εστιάζει ολοένα και περισσότερο σε εταιρείες που έχουν αποδείξει θεμελιώδη πλεονεκτήματα και υπερβαίνουν τον «θόρυβο» των αναθεωρήσεων. Από την άποψη αυτή, εστιάζει στα top picks της, που είναι μετοχές που έχουν έκθεση στην ανάκαμψη όπως π.χ. η Jumbo ή πρόκειται να επωφεληθούν από την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος π.χ. ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ.

Επιπλέον, στις τράπεζες παραμένει θετική, αν και απαιτείται «γερό στομάχι» στη μεταβλητότητα που επιδεικνύουν, καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκαν μερικά σημαντικά ορόσημα που σχετίζονται με το πλαίσιο επίλυσης των NPLs, με στόχο να καταστεί πιο αποτελεσματική η διαχείρισή τους. Από τον τομέα προτιμά την Εθνική Τράπεζα εξαιτίας του θεμελιώδους πλαισίου της, λόγω της υψηλότερης κάλυψης των NPEs, της ρευστότητας και της κεφαλαιακής της θέση.

Ταυτόχρονα προσθέτει ότι μια έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα λειτουργήσει καταλυτικά στο θέμα της επανεξισορρόπησης του ρίσκου χώρας και θα υποβαθμίζει περαιτέρω τους κινδύνους. Εάν όμως η διαδικασία αποδειχθεί ότι δεν είναι καλά οργανωμένη, πιστεύει ότι η αγορά θα επικεντρωθεί σε μεμονωμένες ιστορίες που έχουν αποδείξει θεμελιώδη πλεονεκτήματα να ξεπερνούν τον «θόρυβο» του προγράμματος.

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας έγκειται στην ομαλή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, προκειμένου να αυξηθεί η πιστοληπτική της ικανότητα στην επενδυτική κοινότητα και να εδραιωθεί ένα πιο ισχυρό Track record, το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά όταν επιδιώκεται η αποκατάσταση της πρόσβασης στην αγορά. Σε 7 χρόνια, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει 9 αξιολογήσεις, όπως και η Κύπρος κατά τη διάρκεια του 3ου προγράμματός της, ενώ η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν συμπληρώσει 12 και 11 αντίστοιχα.

Άλλα χαρακτηριστικά που παρουσιάστηκαν από την επιτυχημένη πορεία της αγοράς της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου περιλαμβάνουν την οικονομική ανάκαμψη και την αύξηση των ταμειακών αποθεμάτων. Και τα δύο θα μπορούσαν να εδραιωθούν με την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς η εμπιστοσύνη (ενίσχυση της δυναμικής ανάκαμψης) και οι σχετικές εκταμιεύσεις κεφαλαίων θα δημιουργήσουν μια σταδιακή έξοδο στην αγορά και τελικά θα επιδιώξουν την έξοδο από τα προγράμματα.

Από την πλευρά της, η Alpha Finance επισημαίνει ότι συνολικά η Ελλάδα «δεν έχει βγει ακόμα από το δάσος, αλλά φαίνεται ότι έφτασε στη γωνία». Η ανάπτυξη έχει αποκατασταθεί, οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι ενθαρρυντικές, ο πολιτικός κίνδυνος είναι χαμηλός και, σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, οι πιθανότητες είναι ότι είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, το προφίλ χρέους θα καταστεί διαχειρίσιμο κατά το επόμενο έτος, ενώ θα υπάρχουν μηχανισμοί για τη στήριξη της βιωσιμότητας του χρέους, ακόμη και κάτω από αρνητικά σενάρια.

Ειδικά για τις τράπεζες, οι οποίες αποτελούν «κόκκινο πανί» στο ταμπλό του Χ.Α. τελευταία, αναφέρει ότι οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών έχουν περιθώρια βελτίωσης λόγω του potential της αναδιάρθρωσης και της φθηνής αποτίμησης, αλλά υπογραμμίζουν τους αυξημένους κινδύνους εφαρμογής, ιδίως όσον αφορά στη μείωση των NPEs/NPLs, αλλά και των ρυθμιστικών αλλαγών (όπως ΔΠΧΑ 9, επανεξέταση SREP, stress tests αντοχής) και την πορεία αποκατάστασης των κερδών προς την εξομάλυνση, η οποία θα είναι πιο ήπια από ό,τι αρχικά ήταν το αναμενόμενο. Από τις μετοχές του κλάδου προτιμά την Εθνική Τράπεζα, η οποία ξεχωρίζει ως τράπεζα με δείκτη κάτω του 90% στα καθαρά δάνεια/καταθέσεις, με χαμηλότερο λόγο NPE και υψηλότερη κάλυψη.

Η Μυτιληναίος είναι το έτερο top pick της Alpha Finance και για την οποία αναφέρει ότι τα περιθώρια του αλουμινίου εκτοξεύονται, οι προοπτικές της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι ελπιδοφόρες και η METKA αναμένεται να αποδώσει αξιοπρεπή αποτελέσματα για ένα ακόμα έτος.

Οι μετοχές του model portfolio της είναι οι: ΕΛΠΕ 10%, Ελλάκτωρ 10%, Jumbo 10%, Μυτιληναίος 15%, Εθνική Τράπεζα 15%, ΟΛΠ 10%, Τιτάνας 10% και ΟΤΕ 10% με το ποσοστό των μετρητών στο 5%.

Για την Εθνική Τράπεζα, η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο του 0,43 ευρώ και τη σύσταση outperform. Σε ό,τι αφορά στη Μυτιληναίος, η τιμή-στόχος τίθεται στα 10,5 ευρώ με σύσταση outperform.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v