H προεξόφληση και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έδωσαν αρκετή ώθηση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας το 2017. Έτσι, τα κέρδη που καταγράφει για το έτος είναι σημαντικά, όπως ανάλογα σημαντικά (κι ακόμα υψηλότερα σε αρκετές περιπτώσεις) είναι τα κέρδη που γράφουν πολλές μετοχές.
Πάντως, παρότι το τελευταίο δίμηνο η αγορά φαίνεται να βρίσκεται σε φάση... ύπνωσης όσον αφορά τις διακυμάνσεις, υπάρχουν αρκετές μετοχές που δείχνουν να πλεονεκτούν στο ταμπλό. Μάλιστα, αν στη μεγάλη εικόνα δεν έχουμε κάποια μεγάλη ανατροπή και η κατάσταση συνεχίσει να εξομαλύνεται, οι υποσχέσεις για υπεραπόδοση... μεγεθύνονται.
Σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα ελπίζει να κινηθεί το X.A. στο δεύτερο μισό του 2017, υπό τέσσερις βασικές προϋποθέσεις:
1. Το καλό κλίμα στις ξένες αγορές μετοχών θα διατηρηθεί.
2. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα λάβει σάρκα και οστά.
3. Η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα, χωρίς η κυβέρνηση ή οι εκλογές στη Γερμανία να στείλουν την ολοκλήρωσή της στο 2018.
4. Τέλος, οι εξελίξεις στα ανοικτά μέτωπα του εγχώριου τραπεζικού τομέα θα είναι ευνοϊκές.
Στο επτάμηνο του 2017, αρκετοί τίτλοι έχουν σημειώσει αποδόσεις που ξεπερνούν το 30%, ενώ σε διάστημα δωδεκαμήνου κάποιες ξεπερνούν ακόμα και το 60%, με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις, τόσο σε όρους κερδοφορίας (P/E) όσο και σε όρους αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη (EV/EBITDA), να έχουν εξομαλυνθεί αρκετά.
Ιστορικά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όταν ο Γενικός Δείκτης επιτυγχάνει διψήφιες αποδόσεις στο α' εξάμηνο, είθισται να υπεραποδίδει των χρηματιστηρίων διεθνώς. Το πιο πιθανό στο τελευταίο διάστημα του 2017 είναι οι επόμενες εταιρείες που θα ξεχωρίσουν να είναι αυτές που έχουν μείνει πίσω σε αποδόσεις, ενώ παράλληλα θα διαθέτουν χαμηλότερες σχετικές αποτιμήσεις.
Τέλος, η μικρή έκθεση των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων στην αγορά θα αποτελέσει μεσοπρόθεσμα τον κρίσιμο καταλύτη για την πορεία της αγοράς. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης φαίνεται να έχει επιτρέψει στα funds του εξωτερικού που ειδικεύονται στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές, να εξετάσουν με διαφορετικό μάτι το Χ.Α., ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί κάποιες «θεαματικές» κινήσεις.
Ποιοι ξεχωρίζουν τώρα
Το stock picking για το επόμενο διάστημα από την ελληνική αγορά μπορεί να αφορά τους τίτλους των Folli Follie Group, Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Aegean Airlines, Σαράντης, Τιτάν και από τις τράπεζες την Alpha Bank.
-Τράπεζες: Από τις τραπεζικές μετοχές, η μετοχή της Αlpha Bank ξεχωρίζει αρνητικά για την υποαπόδοσή της σε σχέση με τις άλλες τρεις, παρότι οι συστάσεις από τους αναλυτές την τοποθετούν ως την κορυφαία επιλογή από τον κλάδο, με το υψηλότερο περιθώριο ανόδου έναντι της μέσης τιμής-στόχου. Από τις αρχές του έτους, οι τίτλοι των άλλων συστημικών τραπεζών σημειώνουν κέρδη από 20% έως 48%, αλλά η Αlpha Bank σημειώνει άνοδο 14%.
Για την Αlpha Bank, η μέση εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή του 2017 έχει διαμορφωθεί στα 0,16 ευρώ, ενώ η μέση τιμή στόχος προβλέπει περιθώριο ανόδου 35%. Η μέση τιμή-στόχος είναι τα 2,90 ευρώ, η αποτίμησή της σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας (T/PBV) είναι στις 0,38 φορές, ενώ η κεφαλαιακή της διάρθρωση υπερέχει έναντι των άλλων τραπεζών.
-Τηλεπικοινωνίες: Η μετοχή του ΟΤΕ ξεχωρίζει από τις ελληνικές μετοχές, καθώς διαπραγματεύεται με discount άνω του 30% έναντι του ευρωπαϊκού κλάδου και σε επίπεδα κατώτερα των 5,5 δισ. ευρώ. Τα προβλεπόμενα μεγέθη των κερδών ανά μετοχή (EPS) είναι της τάξεως του 0,48 και 0,62 ευρώ για τα έτη 2017 και 2018 με μέση τιμή-στόχο τα 12,50 ευρώ.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο ΟΤΕ υπερέχει έναντι του εγχώριου ανταγωνισμού, αλλά και σε σχέση με τις ομοειδείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη σε όρους κεφαλαιακής διάρθρωσης, αφού έχει πραγματοποιήσει σημαντική απομόχλευση στον ισολογισμό του και έχει σταθεροποιήσει τις λειτουργικές του ταμειακές ροές.
-Τυχερά Παιχνίδια και Κυκλικά Καταναλωτικά Αγαθά: Η μετοχή του ΟΠΑΠ ξεχωρίζει από τον κλάδο τυχερών παιχνιδιών, ενώ από τον κλάδο των κυκλικών καταναλωτικών αγαθών ξεχωρίζουν αρκετοί τίτλοι. Ιδιαίτερη έμφαση αξίζει να δοθεί στις μερισματικές αποδόσεις του ΟΠΑΠ, αλλά και στην υφιστάμενη ρευστότητά του, η οποία ωστόσο βαίνει μειούμενη. Για τις εταιρείες Folli Follie Group και Aegean Airlines η δραστηριοποίηση στο εξωτερικό έχει καλύψει τις όποιες απώλειες στις εγχώριες αγορές, ενώ οι αποτιμήσεις τους είναι ελκυστικές και ευνοούνται από το αυξημένο τουριστικό κύμα.
Η Folli Follie Group είναι διαπραγματεύσιμη 6-6,5 φορές τα κέρδη της για τα επόμενα δύο έτη και η Aegean Airlines 4 φορές τα EBITDAR. Οι αποδόσεις των δύο μετοχών στο ταμπλό του Χ.Α. από 1/1/2017 είναι +7% και +35% αντίστοιχα, με την αγορά για το ίδιο διάστημα στο -30%. Για την Jumbo, η πτώση στο ταμπλό του Χ.Α. κατά 5% το 2017 είναι ενδεικτική. Ο δείκτης P/E είναι στις 16 φορές 2017 με τιμή-στόχο τα 16,50 ευρώ ανά μετοχή. Η Σαράντης προσφέρει υψηλή διεθνή έκθεση (πάνω από το 60% των πωλήσεων πραγματοποιείται στην Ανατολική Ευρώπη), με ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και μέση τιμή-στόχο τα 13 ευρώ ανά μετοχή.
-Υλικά και Βιομηχανικά Αγαθά: Οι μετοχές της Τιτάν από τον κλάδο των δομικών υλικών και του ΟΛΠ από τον κλάδο βιομηχανικών αγαθών και υπηρεσιών ξεχωρίζουν. Για τον τίτλο της Τιτάν προβλέπεται ότι το 2017 τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν στα 1,16 ευρώ και το 2018 επίσης θα αυξηθούν σημαντικά, στα 1,54 ευρώ, με τον δείκτη P/E να μειώνεται στις 15 φορές το 2018. Από τον κλάδο των βιομηχανικών αγαθών και υπηρεσιών, ο ΟΛΠ παραμένει σε «ρηχά νερά» σε όρους αποδόσεων έναντι της ευρύτερης αγοράς, με την απόδοση από τις αρχές του έτους να μην ξεπερνά το 20%.
Το κρίσιμο στοίχημα για τον ΟΛΠ είναι τα 294 εκατ. ευρώ επενδύσεις της επόμενης πενταετίας, προκειμένου να αναβαθμίσει την υφιστάμενη υποδομή του και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του στον κερδοφόρο κλάδο κρουαζιέρας της Ανατολικής Μεσογείου. Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις, ο όμιλος είναι διαπραγματεύσιμος με 17 φορές τα EBITDA του 2017 και πάνω από 50 φορές τα κέρδη του 2017.