Τα μηνύματα που έστειλε το μάνατζμεντ πέντε ελληνικών ομίλων από τον χώρο του εμπορίου, των τυχερών παιχνιδιών και των μεταφορών (των γνωστών G.RE.CO. της Eurobank Equities) παρουσιάζει η χρηματιστηριακή.
Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ (σύσταση Buy, τιμή-στόχος 9,3 ευρώ), οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα VLT, με το μάνατζμεντ να αφήνει χώρο για αισιοδοξία ότι το αδιέξοδο ίσως αρθεί («περισσότερες πιθανότητες απ’ ό,τι στο παρελθόν»), χωρίς ωστόσο να προκαταβάλει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Το μάνατζμεντ τόνισε τη διάθεσή του να πάρει περισσότερο πραγματιστική προσέγγιση -δεδομένης της πολυπλοκότητας του θέματος- και εξετάζουν διάφορες επιλογές (π.χ. αναφορικά με τη μάξιμουμ απώλεια του παίκτη, το χρονικό όριο, τον αριθμό των καταστημάτων VLTs, ώστε να υπάρξει συμβιβασμός με την κυβέρνηση. Αναφορικά με τη δομή κόστους, οι αλλαγές στις προμήθειες (βασισμένες στο GGR/NGR) δημιουργεί την κύρια πηγή εξοικονόμησης, με λίγα περιθώρια για περισσότερες κινήσεις μετά τη μείωση κατά 100 εκατ. ευρώ του κόστους από το 2013.
Στον ΟΤΕ (σύσταση Buy, τιμή-στόχος 11,3 ευρώ). Η δυναμική της αγοράς κινητής τηλεφωνίας είναι καλύτερη απ’ ό,τι προηγούμενα χρόνια. Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του οργανισμού για το vectoring, σημειώθηκε ότι πρέπει να αναμένουμε τη θέση των ρυθμιστικών αρχών.
Αναφορικά με το Pay-TV, εκτιμήθηκε ότι το μομέντουμ θα ενισχυθεί και ότι είναι εφικτό η αγορά να φτάσει το 1,4 εκατομμύριο συνδρομητές όταν ωριμάσει, έναντι 900 χιλιάδων σήμερα.
Σε ό,τι αφορά τη Ρουμανία, η διάθεση της επιχείρησης δεν είναι επιλογή, εκτός αν υπάρξει «πειστικό στόρι ανάκαμψης». Το μάνατζμεντ περιμένει τα μεγέθη του 2016 να πιάσουν πάτο και να σταθεροποιηθούν το 2017. Σε ό,τι αφορά την πολιτική έναντι των μετόχων έγινε λόγος για αναπροσανατολισμό καθώς οι ανησυχίες για τα δανειακά βάρη υποχώρησαν, κάτι που σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή δείχνει σε δυνητικά υψηλότερες αποδόσεις (αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις)
Στη Folli Follie (hold, τιμή-στόχος 22,3 ευρώ), το μάνατζμεντ μίλησε για επενδύσεις στο νέο concept καταστημάτων, τονίζοντας ότι αφορούν και τεχνολογική αναβάθμιση. Ως αποτέλεσμα, οι κεφαλαιακές δαπάνες (capex) το 2016 θα κινηθούν στα 80 εκατ. ευρώ όπως και το 2017, αλλά θα κινηθούν σε περισσότερο λογικά επίπεδα (25-30 εκατ. ευρώ) μετά το 2018.
Δεν δόθηκε guidance για το cash flow αλλά δόθηκε έμφαση στο ότι ο βασικός παράγοντας είναι το απασχολούμενο κεφάλαιο (working capital) και αν περιοριστεί κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, θα υπάρξει σημαντική εισροή.
Η Fourlis (Buy, τιμή-στόχος 4,7 ευρώ) σημείωσε ότι η ΙΚΕΑ εξακολουθεί να κερδίζει μερίδια αγοράς χάρη στην επάρκεια προϊόντων και τη σχέση τιμής/ποιότητας. Εκτιμήθηκε ότι το τρίτο τρίμηνο θα είναι «καλό» και η κερδοφορία το β’ εξάμηνο αναμένεται υψηλότερη σε ετήσια βάση.
Σε ό,τι αφορά στα επιμέρους concept σημειώθηκε ότι μόνο ένα κατάστημα IKEA παράγει ζημίες (τώρα προσεγγίζει το break even) ενώ τα νέα Intersport είναι κερδοφόρα από την πρώτη ημέρα.
Στην Τουρκία η διοίκηση παραμένει συντηρητική σε ό,τι αφορά στην ταχύτητα επέκτασης αναζητώντας λογικότερες τιμές ενοικίασης.
Η Aegean (Buy, τιμή-στόχος τα 10,1 ευρώ) σημείωσε ότι το αδύναμο δεύτερο τρίμηνο οφείλεται στη μικρότερη από την εκτίμηση ζήτηση σε συνδυασμό με τη μετακίνηση χωρητικότητας από την πλευρά των tour operators προς ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια.
Οι τάσεις για το τρίτο τρίμηνο έχουν ομαλοποιηθεί αλλά τα έσοδα για τον όμιλο θα μειωθούν σε ετήσια βάση, ενώ το μέρισμα θα προσαρμοστεί ανάλογα (κάτω από 0,4 ευρώ ανά μετοχή).
Για το 2017 η χωρητικότητα θα μειωθεί κατά 1-2 αεροσκάφη (5% σε όρους θέσεων), γεγονός που σε συνδυασμό με τη μείωση της χωρητικότητας κατά 2% από τη Ryanair μπορεί να βελτιώσει τις αποδόσεις. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση προειδοποίησε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πριν καταλήξουμε σε συμπεράσματα για την απόδοση, δεδομένου ότι υπάρχει μικρή ορατότητα.