Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο καταλύτη ψάχνει το Χρηματιστήριο

Ανοιχτό παραμένει για αγορά και οικονομία το κρίσιμο στοίχημα. Μερίδα αναλυτών θεωρεί πως το ΧΑ χρειάζεται άλλο καύσιμο, που θα τροφοδοτήσει μια νέα ανοδική κίνηση. Η εικόνα στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Τα τεχνικά επίπεδα με σημασία για τις τράπεζες.

Νέο καταλύτη ψάχνει το Χρηματιστήριο
H πορεία των ελληνικών μετοχών θα συνεχίσει να εξαρτάται αποκλειστικά από τις εξελίξεις που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες, με κομβικό σημείο το έκτακτο Eurogroup και μετά, το τακτικό στις 24/5.

Δυστυχώς, το βασικό στοίχημα για την αγορά και την οικονομία, όπως και στις αρχές τους έτους, δεν είναι άλλο από την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος εντός εύλογων χρονικών ορίων. Μέχρι στιγμής, αυτά τα «εύλογα» χρονικά περιθώρια μετακινούνται συνεχώς, με αποτέλεσμα η αβεβαιότητα να διατηρείται.

Η αγορά μετοχών αλλά και η οικονομία συνολικά εκλαμβάνουν ως εξαιρετικά αρνητικό το ενδεχόμενο η αξιολόγηση και γενικά το ελληνικό ζήτημα να μείνουν ανοιχτά και μετά το τέλος του μήνα. Είναι ευρέως γνωστό ότι ο επόμενος μήνας δεν θα μπορεί να περιλαμβάνει και το ελληνικό θέμα στο κάδρο, αφού έχουν προγραμματιστεί τόσο το κρίσιμο δημοψήφισμα για το Brexit, όσο και οι ισπανικές εκλογές. Επιπλέον, τον Ιούλιο επίκειται η σημαντική πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ, η οποία μπορεί να ανοίξει εφιαλτικά σενάρια στην αγορά.

Στις τάξεις των επαγγελματιών της αγοράς υπάρχει μια συνεχώς αυξανομένη σχολή πιο συντηρητικής σκέψης, που εκτιμά ότι το χαρτί της αξιολόγησης κάηκε. Πλέον, ακόμα κι αν τελεσφορήσουν οι συνομιλίες, δεν πρόκειται να είναι καταλύτης για τη δυναμική και τυχόν μακράς πνοής ανοδική πορεία της αγοράς, αφού ο χρονισμός για κάτι τέτοιο χάθηκε στο τέλος του πρώτου διμήνου.

Από την άλλη πλευρά, η αίσθηση στις αγορές μετοχών και ομολόγων είναι ότι οι ξένοι συνεχίζουν να τηρούν στάση αναμονής, αναλύοντας διεξοδικά τις εξελίξεις και τις διαρροές. Η μεγάλη μερίδα των ξένων θεωρεί ότι το 2015 δεν θα επαναληφθεί και φέτος, πόρισμα που βασίζεται όχι στις ελληνικές δηλώσεις αλλά σε εκείνες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, και συνεχίζει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. Εντούτοις, και οι αισιόδοξοι έχουν ψαλιδίσει τα ανοδικά περιθώρια των μετοχών αφού η δυναμική ανάπτυξη στην οικονομία φέτος έχει χαθεί λόγω της διαπραγμάτευσης.

Πιο τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση 4% από τις αρχές του έτους, ενώ η υψηλή κεφαλαιοποίηση και οι τραπεζικές μετοχές 8% και 15% αντίστοιχα.

Για τον βασικό δείκτη της χρηματιστηριακής αγοράς παραμένει ζητούμενο η πειστική ανοδική διάσπαση και παραμονή πάνω από τις 600 μονάδες, η οποία θα έρθει μόνο με προεξόφληση της συμφωνίας. Το επόμενο επίπεδο με σημασία θα είναι οι 630-640 μονάδες και έπειτα οι 666 μονάδες. Αυτό το επίπεδο θα αποτελέσει και το κρίσιμο όριο για την ανοδική συνέχεια, αν και άλλοι αναλυτές τοποθετούν αυτό το όριο αρκετά υψηλότερα, στις 730 μονάδες.

Παράλληλα, πιθανό πισωγύρισμα θα πρέπει να βρει στήριξη στις 570-575 μονάδες, που συμπίπτει με τον απλό κινητό μέσο όρο των 55 ημερών και τα πρόσφατα χαμηλά του δείκτη. Μικρή στήριξη αποτελούν πλέον και οι 592 μονάδες.

Αντίστοιχα, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ουσιαστική στήριξη είναι στις 153-155 μονάδες, η οποία διατηρήθηκε και αυτό αποτελεί επίσης σημαντικό στοιχείο για τη συνέχεια. Στον αντίποδα, οι κρίσιμες αντιστάσεις είναι τα πρόσφατα υψηλά στις 168-172 μονάδες και αρκετά υψηλότερα στις 185 μονάδες.

Τέλος, η βραχυπρόθεσμη στήριξη στον τραπεζικό δείκτη είναι η περιοχή στις 45-47 μονάδες, η οποία, παρότι διαταράχθηκε ενδοσυνεδριακά στις 28/4, τελικά κράτησε υποστηριζόμενη και από τον απλό κινητό μέσο όρο των 20 ημερών. Η ισχυρή στήριξη είναι στις 37-38 μονάδες. Η αντίσταση στις 53-54 μονάδες παραμένει, δεν έχει διασπαστεί σε όλο το ανοδικό κύμα, και θα χρειαστεί τη συμφωνία για τη διάσπασή της.

Βραχυπρόθεσμα, οι κοντινές τιμές με ενδιαφέρον για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές είναι:

ΕΤΕ: Υψηλότερα το 0,30 ευρώ, που είναι και η τιμή της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, και έπειτα το 0,343 ευρώ, που είναι το υψηλό στις 31/12/15. Χαμηλότερα, το 0,267 και το 0,25 ευρώ.

Alpha Bank: Για τον τίτλο της Alpha Bank, η τιμή της ΑΜΚ δεν αποτελεί τεχνικό επίπεδο, ωστόσο το 1,95 ευρώ είναι σημαντικό και έπειτα το 1,80 ευρώ. Στο ανοδικό σενάριο, οι τιμές με ενδιαφέρον είναι τα 2,20 ευρώ, τα 2,35 ευρώ και έπειτα τα 2,65 ευρώ.

Eurobank: Υψηλότερα το 0,90 ευρώ, το 0,95 ευρώ και το 0,98 ευρώ. Χαμηλότερα το 0,84, το 0,78 ευρώ και παρακάτω το 0,70/0,71 ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς: Εκτός από το 0,28 ευρώ, που είναι το επίπεδο με σημασία, το επόμενο είναι η τιμή της ΑΜΚ. Χαμηλότερα είναι το 0,25 ευρώ και το 0,23 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v