Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αν. Γαβριηλίδης: Τι θα αλλάξει η MiFID στο Χ.Α.

Η κατάργηση του χρηματιστηριακού μονοπωλίου, του φόρου των συναλλαγών, η σημαντική πτώση των προμηθειών αλλά και ο ”αδυσώπητος ανταγωνισμός μεταξύ των χρηματιστηριακών αγορών” είναι ορισμένες από τις κύριες αλλαγές που επιφέρει η εφαρμογή της MiFID, σύμφωνα με συνέντευξη στη ”Ναυτεμπορική” του αντιπροέδρου της Επ. Κεφαλαιαγοράς κ. Αν. Γαβριηλίδη. Δείτε αναλυτικές παρουσιάσεις της Κεφαλαιαγοράς για τη MiFID.

Αν. Γαβριηλίδης: Τι θα αλλάξει η MiFID στο Χ.Α.
Την κατάργηση του χρηματιστηριακού μονοπωλίου από την 1η Νοεμβρίου προαναγγέλλει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αναστάσιος Γαβριηλίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ”Ναυτεμπορική” και στην κ. Ιουλία Ζαφόλια.

Ο κ. Γαβριηλίδης, σκιαγραφώντας τις αλλαγές που θα επιφέρει από την αρχή του επόμενου μήνα η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας MiFID περί εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, εξήγησε τα συγκεκριμένα οφέλη για τους επενδυτές, όπως είναι η πτώση του ύψους των προμηθειών μέσω του ανταγωνισμού αλλά και οι απαιτήσεις που υπάρχουν πλέον από τις χρηματοοικονομικές εταιρίες.

Ο κ. Γαβριηλίδης θεωρεί επιβεβλημένη την κατάργηση του φόρου συναλλαγών προκειμένου το ελληνικό χρηματιστήριο να είναι ανταγωνιστικό, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη τήρησης του κανονισμού λειτουργίας εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων ιδρυμάτων, χωρίς να διστάζει να παρατηρήσει πως σήμερα αρκετοί από τους κανονισμούς ”σκονίζονται στα ράφια”.

”Η MiFID βελτιώνει σημαντικά την προστασία που παρέχεται στους επενδυτές κυρίως μέσω της αυξημένης πληροφόρησης που στο εξής οφείλουν να τους προσφέρουν οι ΕΠΕΥ και τα πιστωτικά ιδρύματα. Ταυτόχρονα, η Οδηγία προβλέπει τη δυνατότητα διαχωρισμού των πελατών των παραπάνω εταιριών σε κατηγορίες (ιδιώτες και επαγγελματίες), έτσι ώστε οι αυξημένες υποχρεώσεις πληροφόρησης και προστασίας να αφορούν σε μεγαλύτερο βαθμό στους ιδιώτες αντί στους επαγγελματίες. Συνεπώς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η MiFID προστατεύει περισσότερο τους μικροεπενδυτές (τους ιδιώτες επενδυτές κατά τη νέα ορολογία) και παράλληλα δεν επιβαρύνει περισσότερο απ’ όσο είναι απαραίτητο- τη λειτουργία των ΕΠΕΥ και των πιστωτικών ιδρυμάτων”, αναφέρει ο κ. Γαβριηλίδης στη συνέντευξή του στη ”Ναυτεμπορική”.

”Στην πραγματικότητα η MiFID αλλάζει τελείως τους κανόνες του παιχνιδιού. Από τη μια απελευθερώνει τα χρηματιστήρια από τους τελευταίους περιορισμούς που είχαν απομείνει, αλλά από την άλλη τα εκθέτει στον αδυσώπητο ανταγωνισμό από άλλα χρηματιστήρια, από το νέο μόρφωμα του πολυμερούς μηχανισμού διαπραγμάτευσης και φυσικά από τις τράπεζες και τις ΕΠΕΥ που μπορούν να καταρτίζουν ”εσωτερικά” οι ίδιες τις συναλλαγές με τους πελάτες τους”, λέει ο κ. Γαβριηλίδης περιγράφοντας τις επικείμενες αλλαγές.

Ερωτηθείς για τον κανόνα της ”βέλτιστης εκτέλεσης” που περιλαμβάνεται στη δέσμη των αλλαγών, ο κ. Γαβριηλίδης εξηγεί: ”Ο κανόνας της βέλτιστης εκτέλεσης αφορά στην υποχρέωση των ΕΠΕΥ να έχουν υιοθετήσει συγκεκριμένη πολιτική εκτέλεσης εντολών, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της όχι μόνο την ανάγκη επίτευξης -σε συνεχή βάση- της καλύτερης δυνατής τιμής για τον επενδυτή αλλά και μία σειρά επιπλέον κριτηρίων όπως την πιθανότητα εκτέλεσης της εντολής, την ευκολία και το κόστος της εκκαθάρισης κ.λπ. Αυτή την πολιτική η ΕΠΕΥ θα πρέπει να την παρακολουθεί και να την αναπροσαρμόζει σε τακτά διαστήματα εάν υπάρχει ανάγκη”.

Τέλος, μιλώντας για τη θέση της ΕΧΑΕ στο νέο σκηνικό, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξέφρασε την εξής άποψη: ”Η ΕΧΑΕ κάνει πολύ προσεκτικά και σωστά βήματα για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που ανοίγονται και για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εγκυμονεί το νέο πλαίσιο. Ήδη αξιολογεί τα δεδομένα αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Μία συνεργασία με κάποια ή με κάποιες άλλες αγορές ενδεχομένως να αποτελούσε ελκυστική λύση”.

”Άλλωστε, το πλαίσιο που διαμορφώνεται στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές έχει σκοπό αυτό ακριβώς, τη διευκόλυνση της κινητικότητας των εταιριών και των συνεργασιών μεταξύ των εθνικών αγορών σε διάφορα επίπεδα”, κατέληξε ο κ. Γαβριηλίδης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v