Με το... αριστερό οι αποδόσεις των αμοιβαίων

Οι αποδόσεις των Α/Κ δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες από τις αρνητικές εξελίξεις στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές. Πώς κινούνται οι επιμέρους κατηγορίες επενδύσεων. Ποια αμοιβαία κεφάλαια πρωταγωνιστούν.

Με το... αριστερό οι αποδόσεις των αμοιβαίων

Οι αναλυτές που προέβλεπαν στα τέλη του 2015 πως η φετινή χρονιά θα συνοδευόταν από προκλήσεις και αβεβαιότητες για την επενδυτική κοινότητα φαίνεται πως δικαιώνονται πλήρως.

Μέσα στον πρώτο 1,5 μήνα της νέας χρονιάς επικρατεί κλίμα προβληματισμού σε όλες τις αγορές (ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες) και σε όλα τα προϊόντα (μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα, ακίνητα).

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες και οι αποδόσεις των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, που κατά κανόνα ξεκινούν από... αρνητικό πρόσημο, σε αντίθεση με το 2015 που χαροποίησε τους μεριδιούχους των περισσότερων Α/Κ (εξαίρεση τα Μετοχικά Εσωτερικού).

«Νομίζω πως σε ένα ευμετάβλητο και αβέβαιο περιβάλλον όπως το τρέχον, οι επενδυτές έχουν ένα λόγο παραπάνω να εμπιστευτούν τα χρήματά τους σε επαγγελματίες διαχειριστές», δηλώνει χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr γνωστό στέλεχος της αγοράς.

Από την αρχή λοιπόν του έτους έως και την 17η Φεβρουαρίου, είχαμε τις εξής αποδόσεις:

Funds of Funds Μετοχικά: Και τα 27 Α/Κ της κατηγορίας υποχρεώθηκαν σε πτώση μεταξύ 5,62% και 14%. Τις μικρότερες απώλειες σημείωσαν τα MetLife Εμπορευματικών Αξιών, Alpha Cosmos Stars Commodities Μετοχικό, Δήλος Synthesis Best Red Μετοχικό, Πειραιώς Μετοχικό και Interamerican (LF) Real Estate.

Funds of Funds Μικτά: Απώλειες μεταξύ 0,56% και 7,05% καταγράφει το σύνολο των 29 Α/Κ του κλάδου. Σχετικά καλύτερες αποδόσεις κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σημείωσαν τα Α/Κ Attica Dynamic Asset Allocation, Private Banking DIS (LF) Global Low και Δήλος Synthesis Best Green.

Funds of Funds Ομολογιακά: Το σύνολο των έξι Α/Κ της κατηγορίας καταγράφει πτώση, με σχετικά καλύτερες αποδόσεις αυτές του -0,08% για το Δήλος Synthesis Best Blue και του -0,5% για το Πειραιώς Ομολογιακό.

Μετοχικά Ελλάδας: Απώλειες μεταξύ 10,4% και 26,92% καταγράφουν και τα 30 Α/Κ της κατηγορίας, με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά να σημειώνουν κυρίως όσα δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σε τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως τα 3Κ Greek Value (-10,4%), Ευρωπαϊκή Πίστη Αναπτυξιακό (-13,85%), MetLife Μικρής & Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (-14,39%) και Δήλος Small Cap (-16,01%).

Μετοχικά Ευρωζώνης: Από μείον ξεκινούν οι αποδόσεις και για τα έξι Α/Κ της κατηγορίας (από -11,03% έως -18,17%), με τις μικρότερες απώλειες να καταγράφουν τα Triton Πανευρωπαϊκό και Πειραιώς Eurozone.

Μετοχικά Αμερικής (αποδόσεις σε ευρώ): Στο -6,23% το Πειραιώς US Μετοχικό Εξωτερικού και στο -9,24% το Triton American Μετοχικό Εξωτερικού.

Μετοχικά Ανεπτυγμένων Αγορών: Καταγραφή απωλειών από 8,75% έως και 12,34% για το σύνολο των 13 Α/Κ της κατηγορίας. Τις μικρότερες ζημίες σημείωσαν τα Alpha Global Blue Chips και Eurobank Global Equities.

Μετοχικά Αναπτυσσόμενων Αγορών: Ανάλογη εικόνα επικρατεί από την αρχή του 2016 και στα χρηματιστήρια των αναπτυσσόμενων χωρών. Τα 12 από τα 13 Α/Κ της κατηγορίας καταγράφουν απώλειες που φτάνουν έως και το 16,5% (από Αμοιβαίο που εστιάζει στην Κίνα), ενώ τις καλύτερες αποδόσεις έχουν σημειώσει τα Private Banking (LF), Equity Emerging Europe (+2,81%) και Alpha Select ΝΑ Ευρώπης (-3,63%).

Μετοχικά Διεθνή: Αρνητική απόδοση παρατηρείται και στα πέντε Α/Κ της κατηγορίες, γεγονός που αποδεικνύει την πτώση όλων των επενδυτικών προϊόντων και όλων των οικονομικών κλάδων. Έτσι έχουμε -4,39% για το Alpha Energy Μετοχικό, -7,35% για το Eurobank NTT Οικολογικό, -9,24% για το Alpha Trust Global Leaders, -9,71% για το Attica Real Estate και -18,09% για το Alpha Ναυτιλία.

Μικτά: Τις τρεις καλύτερες αποδόσεις σημείωσαν τα Α/Κ Επικουρικής Ασφάλισης Μικτό Εξωτερικού (-3,45%), Prelium B Total Return (-3,51%) και Triton Μικτό (-3,74%). Απώλειες κατέγραψαν και τα 32 Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Ομολογιακά Ελλάδας: Πρόκειται για την κατηγορία που «χρύσωσε» τους μεριδιούχους κατά τη διάρκεια του 2015, παρουσιάζοντας ωστόσο έντονες διακυμάνσεις. Από την αρχή του έτους έως και τη 17η Φεβρουαρίου, απώλειες σημειώνει το σύνολο των 18 Α/Κ της κατηγορίας, με σχετικά καλύτερες επιδόσεις να σημειώνουν όσα τοποθετούνται σε εταιρικά (και όχι σε κρατικά) ομόλογα. Οι καλύτερες λοιπόν αποδόσεις σημειώθηκαν από τα Α/Κ Alpha Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων, Πειραιώς Ομολόγων Ελληνικής Επιχειρηματικότητας και Eurobank (LF) Greek Corporate Bond Fund.

Ομολογιακά Εξωτερικού: Από τα 12 Διεθνή Ομολογιακά Α/Κ άνοδο σημειώνει μόνο ένα (Πειραιώς Διεθνές Κρατικών Ομολόγων).

Από τα δέκα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Ανεπτυγμένων Χωρών κέρδη σημειώνουν τα πέντε: Alpha Ευρωπαϊκών Κρατικών Ομολόγων, Piraeus Invest European Bond, Ευρωπαϊκή Πίστη Eurobond Κρατικών Ομολόγων Ανεπτυγμένων Χωρών, Attica Ομολογιακό Εξωτερικού και CPB Eurobond Ομολογιακό.

Από τα έξι Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυσσόμενων Χωρών, μόνο ένα (Alpha Global) καταγράφει ανοδική πορεία.

ΥΓ: Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αποδόσεις ενός Α/Κ αξιολογούνται σε πολύ πιο μακροπρόθεσμη βάση από αυτή του 1,5 μήνα που παρουσιάζεται στο τρέχον δημοσίευμα και πως η παρουσίασή τους γίνεται προκειμένου να καταγραφεί η τρέχουσα κατάσταση στις διεθνείς επενδύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v