Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί άνοιξαν πληγές τα... ανοικτά βιβλία

Δεν κράτησε η στήριξη των 680 για τον Γενικό Δείκτη, με τις τράπεζες αρνητικό πρωταγωνιστή. Πλέον το profit taking επεκτείνεται και στις λοιπές δυνάμεις της αγοράς. Για τρίτη φορά επιστρέφει κοντά στα ιστορικά του χαμηλά ο τραπεζικός δείκτης.

ΧΑ: Γιατί άνοιξαν πληγές τα... ανοικτά βιβλία

Η μη συμφωνία στο Eurogroup, η επαναφορά της άμεσης σύνδεσης συμφωνίας - ανακεφαλαιοποίησης, η ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων ανοικτών βιβλίων προσφορών και το «πάγωμα» από πλευράς των ξένων, προκαλεί «κραχ» στις τραπεζικές μετοχές.

Η πτώση που συμβαίνει αυτή την εβδομάδα μοιάζει με τις συνεδριάσεις στις αρχές των capital controls ή στις αρχές του μήνα Οκτωβρίου. 

Το μόνο ερώτημα που μένει είναι αν η τρίτη επίσκεψη του δείκτη στα ιστορικά χαμηλά θα είναι και η «φαρμακερή».

Η εβδομάδα, πάντως, ολοκληρώθηκε με πτώση 7% στον Γενικό Δείκτη, 8,4% στο FTSE/X.A. Large Cap και -38% στον δείκτη των τραπεζών, με αρνητικό πρωταγωνιστή τη μετοχή της Εθνικής και τη μόνη με θετικό πρόσημο τη Folli-Follie Group.

Παράλληλα, επεκτείνεται το profit taking στις λοιπές δυνάμεις της αγοράς και πλέον τίτλοι εκτός των τραπεζικών μετοχών πιέζονται σημαντικά.

Η αποκομιδή κερδών σε ΟΠΑΠ, Lamda Development, Motor Oil και ΔΕΗ είναι υψηλή, με την εβδομαδιαία τους πτώση να ξεπερνά το 8%. Ειδικά για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, η εβδομαδιαία πτώση ανέρχεται σε 13% και το κλείσιμο χαμηλότερα από τα 7 ευρώ, επέστρεψε τον τίτλο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Για ΔΕΗ και Motor Oil, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν «άβολη».

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Τεχνικά, η στήριξη στο διάστημα των 680 μονάδων, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το re-test για την ανοδική συνέχεια, δεν κράτησε και πλέον στο προσκήνιο έχει έρθει η περιοχή των 650 μονάδων. Κομβική παραμένει η στήριξη των 640 μονάδων, που τυχόν διάσπασή τους θα προκαλέσει πανικό στους αγοραστές. Η προσπάθεια των αγοραστών θα πρέπει να έχει στόχο την επάνοδο του δείκτη πάνω από τις 666 μονάδες και σταδιακά προς τις 680 μονάδες, όπου θα δοθεί η «μάχη».

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν μπόρεσε να κρατήσει στις 200/205 μονάδες, όπου επίσης λειτουργούσε όπως το επίπεδο των 680 μονάδων του Γενικού Δείκτη. Ενδιάμεσο επίπεδο στήριξης είναι οι 192 μονάδες, όπου θα πρέπει να ολοκληρωθεί και κάθε κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα, διαφορετικά stop μπορεί να τεθεί, με μικρές πιθανότητες, στο χαμηλό των 185 μονάδων.

Το διάγραμμα του Δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης

Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης έχει δημιουργήσει ένα ιδιότυπο range διαπραγμάτευσης της τάξεως των 150 μονάδων, από το τριπλό χαμηλό των 155 μονάδων έως τις 310 μονάδες ως αντίδραση.

Η επίσκεψη για τρίτη φορά στα ιστορικά χαμηλά, πάντως, ή πολύ καλά, ή πολύ κακά νέα θα έχει για τις τιμές των μετοχών, αφού μπορεί να είναι και «φαρμακερή». Αν το ιστορικό χαμηλό δεν μπορέσει να κρατήσει τους πωλητές της Εθνικής πρωτίστως, τα δεδομένα μπορεί να είναι πολύ αρνητικά συνολικά για τις αυξήσεις που πραγματοποιούνται. Οι ανοδικές αντιδράσεις θα έχουν στόχους τις 195/200 μονάδες και έπειτα τις 240/250 μονάδες.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Στις επιμέρους τιμές των τραπεζικών μετοχών, η Εθνική Τράπεζα εξακολουθεί να εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένο volatility και πλέον η μόνη ισχυρή στήριξη που της απέμεινε είναι στο 0,35 ευρώ, αφού το 0,45 ευρώ δεν είχε καμία τύχη.

Στον αντίποδα, εκτός από το 0,45 ευρώ, πλέον η αντίσταση τοποθετείται στο 0,51 ευρώ, στο 0,61 ευρώ και έπειτα στο 0,663 ευρώ.

Τέλος, για την Alpha Bank, η βασική στήριξη στο 0,09 ευρώ επίσης δεν λειτούργησε και πλέον το 0,065 ευρώ, ιστορικό χαμηλό, είναι το κλειδί και βασική αντίσταση το 0,105 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v