Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνες επενδυτές: Ζητούν... «δώρο» από τις τράπεζες

Μέτοχοι εισηγμένων εταιρειών, ομολογιούχοι, επενδυτές ακινήτων και καταθέτες προσδοκούν τα δικά τους οφέλη από μια επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τα δεδομένα και οι προσδοκίες. Οι συγκρίσεις σε επιτόκια και αποδόσεις ομολόγων.

Ελληνες επενδυτές: Ζητούν... «δώρο» από τις τράπεζες

Στην επιτυχή ολοκλήρωση της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έως το τέλος του έτους ποντάρουν όχι μόνο οι επιχειρηματικοί παράγοντες της χώρας, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία, αλλά και οι κάτοχοι εγχώριων περιουσιακών στοιχείων, με την προσδοκία ότι οι τιμές αυτών θα αρχίσουν να ανακάμπτουν.

Ανεξάρτητα με το πώς τελικά θα επηρεαστούν οι τιμές των μετοχών των ίδιων των τραπεζών, το σκεπτικό είναι πως η επανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ομίλων είναι σε θέση να περιορίσει τον κίνδυνο της χώρας και αυτό με τη σειρά του να κατεβάσει τα spreads των ελληνικών ομολόγων, ανεβάζοντας παράλληλα τις αποτιμήσεις σε λοιπές μετοχές, ομόλογα και ακίνητα.

«Η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο του Grexit, ωστόσο, αν τελικά καταφέρει να αποφύγει ένα τέτοιο συμβάν, αυτό είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε σημαντικά κέρδη όσους τοποθετούνται αυτή την περίοδο σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία», αναφέρει γνωστός εγχώριος χρηματιστηριακός παράγοντας συμπληρώνοντας πως «οι τρέχουσες αποδόσεις σε καταθέσεις, ομόλογα και ακίνητα στην Ευρώπη είναι από μηδενικές έως ιδιαίτερα χαμηλές, ενώ τα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια πασχίζουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα μετά από ένα συνεχόμενο ανοδικό ράλι έξι ολόκληρων ετών».

Γενικότερα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που περιγράφουν τη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επενδυτές -ακόμη και εκείνοι που δεν εμποδίζονται από τα capital controls-, προκειμένου να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους.

Τα διεθνή χρηματιστήρια φαίνεται να κρατούν τις δυνάμεις τους βοηθούμενα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και από την αναβολή της FED να ξεκινήσει τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Επιπλέον, τόσο οι εξελίξεις στην Κίνα, όσο και ο αντίκτυπος του σκανδάλου της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας VW ενδεχομένως να μην έχουν αποτιμηθεί επαρκώς στα διεθνή χρηματιστήρια.

Αντίθετα, το ΧΑ έχει διανύσει μια έντονα πτωτική πορεία που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2007 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με πολλούς ελληνικούς τίτλους να διαπραγματεύονται με σχετικά ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης σε σύγκριση με τους αντίστοιχους του εξωτερικού. Έτσι, σε περίπτωση μείωσης του κινδύνου της χώρας, είναι πιθανή μια άνοδος των τιμών των ελληνικών μετοχών, τουλάχιστον των μη τραπεζικών.

Οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν επιτόκια 1,1% (προ φόρων) στις προθεσμιακές καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, όταν τα αντίστοιχα επιτόκια στην Ευρώπη είναι στην πράξη αρνητικά. Η επιτυχημένη επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα αυξήσει φυσικά τις αποδόσεις των καταθετών (μάλλον θα οδηγήσει σε νέα υποχώρηση των επιτοκίων), ωστόσο θα τις διασφαλίσει αποτρέποντας σενάρια κουρέματος.

Αμελητέες επίσης είναι και οι ετήσιες αποδόσεις (yields) των ξένων κρατικών ομολόγων. Ενδεικτικό είναι ότι οι δεκαετούς διάρκειας κρατικοί τίτλοι προσφέρουν απόδοση (χθεσινά στοιχεία) 0,57% στη Γερμανία, 0,74% στην Ολλανδία, 0,84% στη Φινλανδία, 1,18% στην Ιρλανδία, 1,62% στην Ιταλία, 2,5% στην Πορτογαλία και 7,66% στην Ελλάδα! Ακόμη όμως και εκτός Ευρωζώνης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι σαφώς περιορισμένες (π.χ. 1,46% στον Καναδά και 2,03% στις ΗΠΑ). Τυχόν υποχώρηση των ελληνικών spreads θα βοηθούσε αναμφίβολα τις αποτιμήσεις των κρατικών τίτλων της χώρας.

Ανάλογη πορεία με αυτή του χρηματιστηρίου ακολούθησε στην Ελλάδα και η αγορά ακινήτων, η οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα την έντονα πτωτική της κατεύθυνση (σε αντίθεση με τις κτηματαγορές άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν σημειώσει ανάκαμψη). Οι αναλυτές μάλιστα συνεχίζουν να προβλέπουν νέα υποχώρηση τιμών, τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη του 2016.

Παρ' όλα αυτά, οι τρέχουσες αποδόσεις (yields) σε ποιοτικά εμπορικά ακίνητα διαμορφώνονται σε επίπεδα του 7%, του 8%, ή ακόμη και του 10%! Αποδόσεις αυτού του ύψους και μάλιστα σε ευρώ θεωρούνται πανύψηλες τόσο σε σύγκριση με την Ευρώπη, όσο και σε σχέση με άλλες κατηγορίες επενδύσεων όπως για παράδειγμα τα καταθετικά επιτόκια και τα δεκαετή κρατικά ομόλογα. Στον βαθμό λοιπόν που η Ελλάδα καταφέρει μέσα στα επόμενα χρόνια να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, προφανώς οι αποδόσεις αυτές θα μειωθούν, με αντίστοιχη άνοδο των τιμών των ακινήτων.

Παράγοντας της αγοράς ακινήτων μιλώντας στο Euro2day.gr, σημείωσε: «Οι τιμές θα χρειαστούν αρκετό καιρό, προκειμένου να αρχίσουν να ανεβαίνουν. Όταν το κλίμα στην οικονομία σταθεροποιηθεί, αρχικά στον χώρο των εμπορικών ακινήτων, θα δούμε μια κάποια τόνωση του όγκου των συναλλαγών και μόνο σε δεύτερη φάση, η γενικότερη ανάκαμψη θα αρχίσει να απεικονίζεται και στις τιμές.

Το κακό είναι πως υπάρχει μεγάλο απόθεμα αδιάθετων ακινήτων, ωστόσο, από την άλλη πλευρά, δύσκολα θα δούμε να χτίζονται νέες κατασκευές, καθώς πολύ συχνά οι τρέχουσες τιμές σήμερα υπολείπονται του κόστους κατασκευής.

Πάντως, σε περίπτωση υποχώρησης των spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων (το αν θα συμβεί κάτι τέτοιο με την ολοκλήρωση της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μένει να αποδειχτεί στην πράξη) είναι πολύ πιθανόν να δούμε αν όχι τις τιμές, τουλάχιστον τις «εύλογες αξίες» των ακινήτων να ανεβαίνουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v