Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η νέα «ισορροπία» στις τράπεζες

Στις τιμές των ομολόγων αποτυπώθηκε το deal μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών. Δεν έπεισε την αγορά η άνοδος του ΧΑ. Τα κέρδη των τραπεζών και η διαφοροποίηση της Alpha Bank. Στα επίπεδα της 26ης Ιουνίου επέστρεψαν οι τιμές των υπόλοιπων τίτλων του FT 25.

Χρηματιστήριο: Η νέα «ισορροπία» στις τράπεζες

Η τεχνική συμφωνία αλλάζει προς το καλύτερο την προοπτική της αγοράς, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αφού ανοίγει τον δρόμο και για την πολιτική συμφωνία τις επόμενες μέρες στο Eurogroup της 14ης Αυγούστου μετά την ψήφισή της από την Ελληνική Βουλή, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο δραστικά τον φόβο του Grexit και της άμεσης χρεοκοπίας της χώρας.

Αυτή η αλλαγή κλίματος αποτυπώθηκε ευδιάκριτα στις τιμές των ελληνικών ομολόγων που βρέθηκαν στις χαμηλότερες τιμές τους στη διάρκεια του τελευταίου πενταμήνου, στη χθεσινή ημέρα.

Το ελληνικό 10ετές υποχώρησε ταχύτατα στο 10,2% καταγράφοντας πτώση 115 μονάδων βάσης, χαμηλότερα από τις 26/6, παραμένοντας βέβαια υψηλότερα από χαμηλό έτους στο 8,46% στις 23/1.

Το 3ετές αποκλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο, κατά 4,2% στο 14,8%, με το χαμηλό στο 2015 να έχει διαμορφωθεί στα επίπεδα του 11,76% το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Το ράλι στις τιμές των ομολόγων δεν αποτυπώνεται σε καμία περίπτωση στο χρηματιστήριο, όπου οι συνθήκες είναι αρκετά πιο περίπλοκες, ενώ τα μειωμένα risk premium θα μπορέσουν να αποτυπωθούν εφόσον υπάρξει κάποια αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης.

Τα κέρδη του Γενικού Δείκτη στη χθεσινή συνεδρίαση μπορεί να ξεπέρασαν το 2% και προσέγγισαν το 3% σχεδόν για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ωστόσο δεν «έπεισαν» την πλειονότητα της αγοράς.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 3%, ωστόσο το «άτσαλο» profit taking στις τραπεζικές μετοχές μετά τις 15:00 στη χθεσινή συνεδρίαση δεν άρεσε καθόλου στην αγορά.

Η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών παραμένει γρίφος, μετά τις σοβαρές απώλειες που υπέστησαν στο διάστημα 3/8-5/8 και εν συνεχεία την προσπάθεια ισορρόπησης.

Μετά από πτώση έως 75% στο πρώτο τριήμερο και την αντίδραση από τα χαμηλά τους έως 65%, οι τραπεζικές μετοχές θα συνεχίσουν να αποτελούν «οάσεις μεταβλητότητας», μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο της συμφωνίας και κυρίως της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Ειδικά στη χθεσινή συνεδρίαση, η συμπεριφορά της Alpha Bank προβλημάτισε άλλη μία φορά την αγορά. Παρότι βρέθηκε και στο +13,3% και στο 0,153 ευρώ, γύρισε από τις 15:30 και μετά από το +9%, για να κλείσει με πτώση 3%.

Το ακόμα πιο προβληματικό ήταν ότι από τα 63,8 εκατ. μετοχές που άλλαξαν χέρια χθες, μόλις τα 20 εκατ. τεμάχια έγιναν μετά τις 15:30. Αν μπορεί να υπάρξει μια εξήγηση είναι το στοιχείο ότι ο τίτλος της Alpha Bank καταγράφει τη μεγαλύτερη αντίδραση: από το χαμηλό της στο 0,079 ευρώ και στο υψηλό ημέρας χθες, το ποσοστό υπεραντίδρασης προσέγγιζε το 95%, το οποίο τελικά περιορίστηκε στο 66%.

Η αρνητική πορεία της Alpha Bank τελικά επηρέασε και τον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς, ο τίτλος της οποίας αν και βρέθηκε έως το 0,186 ευρώ και 13,4% υψηλότερα από το κλείσιμο της 10/8, έκλεισε τελικά με ισχνά κέρδη της τάξεως του 1,2% στο 0,166 ευρώ, το οποίο ήταν και το χαμηλό ημέρας.

Παρότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν τα νέα τεχνικά όρια κίνησης των τραπεζικών τίτλων, η πορεία τους έως τώρα δείχνει ότι ο τιμές του δεύτερου limit down θα αποτελέσουν αντιστάσεις.

Τα επίπεδα αυτά τοποθετούνται: Για την Εθνική Τράπεζα στο 0,66 ευρώ είναι το πρώτο εμπόδιο, για την Alpha Bank στο 0,159 ευρώ, για την Πειραιώς το 0,196 ευρώ και για τη Eurobank το 0,071 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των μη τραπεζικών μετοχών έχουν επιστρέψει κατά μέσο όρο στα επίπεδα της 26ης Ιουνίου και πλέον το ζητούμενο είναι αν μπορούν να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, με αφορμή τη συμφωνία και το ξεκαθάρισμα της βραχυπρόθεσμης εικόνας.

Από τις 25 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δέκα έχουν επιστρέψει ή κινούνται υψηλότερα από την τιμή που είχαν στις 26/6. Ο ΟΛΠ, η Aegean Airlines και η Coca Cola/HBC συνεχίζουν την υπερ-απόδοσή τους σε όλο το διάστημα της επανεκκίνησης του Χρηματιστήριου, με τα κέρδη τους να είναι σε διψήφια επίπεδα.

Παράλληλα, η ΕΧΑΕ, η ΕΥΔΑΠ και η Lamda Development είναι η επόμενη τριάδα τίτλων που έχει ξεχωρίσει.

Στον αντίποδα, η Folli-Follie Group σημειώνει την υψηλότερη πτώση από τις μη τραπεζικές, με την εξέλιξη στο κινεζικό νόμισμα να μην την ευνοεί, ενώ και ο Ελλάκτωρ εξακολουθεί να σημειώνει διψήφια ποσοστά πτώσης.

Ο ΟΠΑΠ πλέον υπεραποδίδει της αγοράς αλλά και του ΟΤΕ, έχοντας περάσει σε θετικό έδαφος έναντι πτώσης 6% για τη μετοχή του ΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v