Σκηνικό... καταστροφής στα blue chips

Οι δυο ταχύτητες του FT 25 στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων. Γιατί η αγορά ανησυχεί και για το «καλό» σενάριο. Γιατί το τσουνάμι χτύπησε και μη τραπεζικές μετοχές. Ποιοι τίτλοι βυθίστηκαν σε χαμηλά 52 εβδομάδων και ποιοι… αντέχουν ακόμα.

Σκηνικό... καταστροφής στα blue chips

H διακοπή των συνομιλιών την προηγούμενη εβδομάδα, η πολεμική ρητορική από όλες τις πλευρές, αλλά και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία των επιχειρήσεων προκάλεσαν καταιγιστική πτώση στις τιμές των μετοχών του Χρηματιστηρίου.

Το ίδιο αρνητικό συμπέρασμα μαζί με την αυξανόμενη ανησυχία για το μέλλον προκύπτει και από την άνοδο στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αφού πλέον βρέθηκαν και πάνω από το ταβάνι του 30% για το 3ετές και του 13% για το 10ετές, πριν υποχωρήσουν ελαφρώς την Παρασκευή 19/06 σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα.

Παρά τον ορισμό έκτακτης Συνόδου Κορυφής και Eurogroup στις 22/06 και την αύξηση του ELA από την ΕΚΤ η αγορά την Παρασκευή δεν έδειξε εφησυχασμό. Το κλίμα των προηγούμενων ημερών έχει επιστρέψει το Γενικό Δείκτη στον Σεπτέμβριο του 2012, ενώ ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται ακόμα κοντά στα φετινά χαμηλά του Απριλίου. Η πτώση στον δείκτη των τραπεζών, που προσεγγίζει το 50% φέτος, φοβίζει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους και ουσιαστικά επαναφέρει την αγορά μπροστά σε σενάρια τρόμου που οι περισσότεροι εκτιμούσαν ότι ήταν παρελθόν.

Το «άδειασμα», ωστόσο, αγγίζει και τις μη τραπεζικές μετοχές, ειδικά όσες εμφανίζουν κερδοφορία και μάλλον πληρώσουν το μάρμαρο των τελευταίων κυβερνητικών προτάσεων. Αυτό το κακό σενάριο εξηγεί και τις αποδόσεις των μη τραπεζικών blue chips. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τίτλοι των ΟΤΕ, Folli Follie Group, EXAE, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ (βασικές επιλογές για τα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια) έχουν κινηθεί είτε σε νεότερα χαμηλά 52 εβδομάδων είτε σε παραπλήσια επίπεδα με αυτά. Στον αντίποδα, παρά το συνεχιζόμενο sell off από την Παρασκευή 12/6, οι τραπεζικές μετοχές έχουν διατηρηθεί υψηλότερα από τα χαμηλά 52 εβδομάδων.

Η αγορά πάντως αρχίζει να φοβάται ότι, ακόμα και στο καλό σενάριο, με συμφωνία στο παρά πέντε την επόμενη εβδομάδα σε κάποια από τις δύο Συνόδους, δεν θα έχουμε οριστική λύση στα προβλήματα, αλλά απλώς θα έχουμε στην καλύτερη περίπτωση ακόμη μια παράταση της υφιστάμενης ασφυκτικής κατάστασης μέχρι τον Σεπτέμβριο ή το τέλος του έτους, ώστε να ξεπεραστούν οι δύο σκόπελοι του Ιουλίου και του Αυγούστου, που δεν είναι άλλοι από τις πληρωμές σε ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Η εικόνα

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 19/6 κοντά στο χαμηλό έτους αδυνατώντας να παραμείνει πάνω από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό που είχε σημειώσει στις αρχές Απριλίου, στις 691 μονάδες, παρότι έφθασε έως και τις 700 μονάδες, σε συνδυασμό και με τις ανισορροπίες που προκάλεσαν τα rebalancing των δεικτών FTSE και Stoxx 600.

Για τον τραπεζικό δείκτη, η εικόνα του οποίου επιβεβαιώνει ότι το σφυροκόπημα αφορά περισσότερο πλέον τις λοιπές δεικτοβαρείς εταιρείες, η χαμηλότερη τιμή σε κλείσιμο είναι στις 422 μονάδες ή 19% περίπου υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, η τιμή του ΟΤΕ βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες χαμηλότερα από τα 6,5 ευρώ, σε νέο χαμηλό από τον Αύγουστο του 2013 στα 6,35 ευρώ, πριν το +15% Πέμπτη και Παρασκευή, ωστόσο εξακολουθεί να σημειώνει πτώση 18% πό τις αρχές του έτους και σχεδόν 37% σε ένα χρόνο.

Για τη ΔΕΗ, η πτώση από τις αρχές τους έτους «περιορίζεται» σε 29%, στο 1 έτος η πτώση ξεπερνά το 67% και η τιμή έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2012. Ο ΟΠΑΠ, με ελαφρώς καλύτερη εικόνα, αν και κινήθηκε στα χαμηλά των 52 εβδομάδων, αντέδρασε και σημειώνει απώλειες 16% σε ένα μήνα και 45% από πέρσι.

Εκτός όμως από τους τρεις-σηματωρούς του Χ.Α., η Jumbo με πτώση 53% σε ένα χρόνο κατέγραψε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων στα 5,8 ευρώ, με πτώση 28,4% σε μια εβδομάδα. Η έτερη ενδεικτική περίπτωση είναι η μετοχή των Folli Follie Group, με επίσης νέο χαμηλό από τον Νοέμβριο του 2013 στα 18,45 ευρώ και -17,5% την εβδομάδα που πέρασε.

Η ΕΧΑΕ διαπραγματεύεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα 3,5 ευρώ ανά μετοχή, με πτώση 32% στο διάστημα μηνός και 23,5% την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε. Ειδικά για την ΕΧΑΕ, οι φόβοι για πιθανά μέτρα, όπως έλεγχοι κεφαλαίου στις τράπεζες και αδυναμία εκκαθάρισης των συναλλαγών, έχουν δημιουργήσει πολύ αρνητική εικόνα στη μετοχή. Για την ΕΥΔΑΠ επίσης η εικόνα δεν είναι πολύ καλύτερη αφού βρέθηκε και μια ανάσα από τα 4 ευρώ, με τις αποδόσεις της να βελτιώνονται την Παρασκευή κατά 10%.

Στον αντίποδα, στήριξη σε όλα τα δύσκολα στην αγορά έως τώρα έχει προσφέρει η μετοχή της Coca Cola HBC, με την τιμή της να διαμορφώνεται σε επίπεδα ανώτερα στο διάστημα της κρίσης, με οριακά αρνητική στην εβδομάδα κυρίως από τη συνεδρίαση της Παρασκευής και 24% από τις αρχές του χρόνου.

Εκτός από την Coca Cola HBC, πολύ θετικότερη συμπεριφορά από την αγορά την εβδομάδα που πέρασε επέδειξε ο τίτλος της ΓΕΚ-Τέρνα με απόδοση -3% εβδομάδα (οι απώλειες του Γενικού Δείκτη ξεπερνούν το 11%), ενώ και η Eurobank με 6% κινήθηκε με σαφής διαφοροποίηση από το δείκτη των τραπεζών που έχασε 18%.

Oι τίτλοι του Μυτιληναίου και της ΜΕΤΚΑ παραμένουν, σε εβδομαδιαίο επίπεδο, σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την ευρύτερη αγορά, ενώ ο Μυτιληναίος συνεχίζει με υψηλά ετήσια κέρδη 19%. Τέλος, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, παρά την πτώση 16% στην εβδομάδα, έχει αποδειχθεί αμυντική επιλογή αφού έχει τα υψηλότερα κέρδη το 2015 από όλες τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με 41%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v