Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα χαμηλά και «ομηρία» στο Χρηματιστήριο

Χάθηκαν βίαια οι στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες, με την αγορά να κινείται με αποκλειστικό γνώμονα τις καυτές πολιτικές εξελίξεις. Οι αντοχές για Γενικό Δείκτη, FTSE 25 και τα κρίσιμα όρια. Πού οριοθετούνται οι στηρίξεις για τις τράπεζες.

Νέα χαμηλά και «ομηρία» στο Χρηματιστήριο

Η διάσπαση όλων των στηρίξεων στην αγορά μετοχών εξαιτίας των αυξημένων φόβων ρήξης με τους δανειστές ξεπέρασε ακόμα και τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά του Απριλίου. Η εικόνα των μετοχών δείχνει ότι η κατάσταση που προεξοφλείται στο Χρηματιστήριο βαίνει προς το κακό σενάριο και θα χρειαστεί κάτι πολύ δυνατό για να αντιστραφεί αυτή η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στη διάρκεια της εβδομάδας.

Όπως είχαμε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα στο αρνητικό σενάριο, το οποίο δεν θεωρούσαμε το πιο πιθανό, ότι «πραγματικές αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων και νέες πολιτικές επιπλοκές θα πρέπει φέρουν και την τελευταία στήριξη στα φετινά χαμηλά σε αυτό το σενάριο», κατάσταση που έλαβε σάρκα και οστά.

Η βίαιη επιστροφή και παραμονή των τιμών κάτω από τη ζώνη άμυνας στις 690 - 700 μονάδες βάζει τέλος και στη θετική ματιά στην αγορά, ενώ οι στόχοι βάσει των ημερήσιων διαγραμμάτων τίθενται στις 650 και, χαμηλότερα, στις 620 μονάδες. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, η στήριξη είναι αρκετά χαμηλότερα, στις 605 μονάδες. Το επίπεδο των 620 μονάδων είναι σημαντικό και στο μηνιαίο διάγραμμα, ωστόσο η αγορά θα κινηθεί αποκλειστικά με γνώμονα τις πολιτικές εξελίξεις, οπότε τα επίπεδα μπορεί να μην έχουν στατιστική σημασία αν οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

H εικόνα για τον Γενικό Δείκτη

Οποιαδήποτε ανοδική κίνηση που δεν ξεπερνά τα επίπεδα των 825 μονάδων, αποτελεί διορθωτικό της πτωτικής κίνησης, με τα ενδιάμεσα επίπεδα με σημασία να είναι οι 723 μονάδες, οι 750 μονάδες και οι 780 μονάδες. Άμεση επιστροφή των τιμών πάνω από την παραπάνω -ισχυρή πια- ζώνη αντίστασης, ζωντανεύει και τη θετική βραχυπρόθεσμη ματιά στην αγορά. Το βλέμμα των αγοραστών θα παραμένει στη διάσπαση της ζώνης των τοπικών υψηλών στα επίπεδα 854-857 μονάδων, περιοχή που θα απαιτήσει θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της συμφωνίας.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που παραδόξως βρήκε στήριξη από τον τραπεζικό, η εικόνα είναι ελαφρώς διαφορετική από του Γενικού, καθώς αντιστέκεται για την ώρα πέριξ των 200 μονάδων, αν και βρέθηκε και στις 196,8 μονάδες ενδοσυνεδριακά. Χαμηλότερα, το επίπεδο κλειδί είναι οι 190 μονάδες, ενώ το χαμηλό του δείκτη είναι οι 168 μονάδες, που είχαν καταγραφεί στις 4 Ιουνίου του 2012. Αν μπορέσει να διατηρηθεί σε επαφή με τις 200 μονάδες θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις για την Ελλάδα, την πολιτική συνέχεια και τις εξελίξεις στο θέμα των τραπεζών.

Η τεχνική εικόνα του FT 25

Για τον τραπεζικό δείκτη, η στήριξη είναι στο χαμηλό των 420 μονάδων και το πρώτο επίπεδο αντίστασης οι 590 μονάδες. Η δυναμική κίνηση πάνω από τη περιοχή των 650-655 μονάδων, θα είναι αποτέλεσμα των θετικών νέων και η αντίσταση στις 725-735 μονάδες συνεχίζει να είναι γνώμονας για τη συνέχεια. Η κίνηση στην αγορά ωστόσο μπορεί να συνεχίσει με ίδια πολυπλοκότητα, οπότε όλα τα επίπεδα με σημασία θα έχουν νόημα αν υπάρξει πολιτική συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v