Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: H συμφωνία παραμένει ακόμα πιθανή

Η Citigroup πιστεύει ότι η συμφωνία είναι δυνατή και θα παρατείνει το δεύτερο πακέτο διάσωσης για μερικούς μήνες ακόμη (ίσως έως τον Σεπτέμβριο). Η Αθήνα πρέπει να δεσμευτει να επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Κρίσιμος ο ρόλος της ΕΚΤ.

Citigroup: H συμφωνία παραμένει ακόμα πιθανή

Η Citigroup στην μηναία στρατηγική για την παγκόσμια οικονομία αναφέρει ότι "αυτή τη στιγμή γραφής του κειμένου, οι προοπτικές για την Ελλάδα παραμένουν πολύ αβέβαιες, με τις συζητήσεις να έχουν προγραμματιστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup της 18ης Ιουνίου".

Η Citigroup εξακολουθεί να πιστεύει ότι η συμφωνία είναι δυνατή και θα παρατείνει το δεύτερο πακέτο διάσωσης για μερικούς μήνες ακόμη (ίσως έως τον Σεπτέμβριο), με τη δέσμευση από την Ελλάδα να επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα τις στέρεες εγγυήσεις για την περαιτέρω αναδιάρθρωση των επίσημων χρεών της, δηλαδή επέκταση στις λήξεις και μείωση στα κουπόνια, όταν το δεύτερο πακέτο διάσωσης έχει ολοκληρωθεί.

Μια τέτοια επέκταση θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας για κάποιου είδους τρίτο πακέτο χρηματοδότησης για την Ελλάδα, με το ΔΝΤ να συμμετέχει μόνο ως επιβλέπων και όχι δανειστής, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.

Η επέκταση θα μπορούσε επίσης να δώσει χρήματα στην Ελλάδα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα κρατικά ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Όσο μια συμφωνία παραμένει πιθανή, υποθέτουμε συνεχίζει η Citigroup, ότι αν χρειαστεί, η ΕΚΤ θα είναι πρόθυμη να επεκτείνει περαιτέρω το μηχανισμό ELA για να καλύψει τις αναλήψεις καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι που το σενάριο αυτό θα μπορούσε να καταρρεύσει, οδηγώντας τη χώρα σε αποτελέσματα όπως έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, χρεοκοπία, εισαγωγή ενός νομίσματος ή και Grexit.

Τέτοια σενάρια είναι αρκετά πιθανό να δημιουργήσουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, οδηγώντας σε αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες και την αύξηση της αποστροφής κινδύνου στις επιχειρήσεις, τους επενδυτές και τους δανειστές.

Η Ελλάδα είναι κατά κάποιο τρόπο μια ειδική περίπτωση, αλλά δεν είναι η μόνη που έχει αυξημένο δημόσιο χρέος, αδυναμίες από την πλευράς της προσφοράς και κόπωση από τις πολιτικές λιτότητας. Ακόμη και αν η Ελλάδα παραμένει στη ζώνη του ευρώ, η αύξησης στις αποδόσεις των ομολόγων της χώρας αναδεικνύει και τα όρια στην ικανότητα της ΕΚΤ να κρατήσει τις αποδόσεις χαμηλά και να διατηρήσει τις χαλαρές χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Η ΕΚΤ έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι μπορεί και θα αυτοσχεδιάσει ευρέως για να αποτρέψει τη διάσπαση της Ευρωζώνης από τις πιέσεις των αγορών. Ωστόσο, η ελληνική κρίση αναδεικνύει την πιθανότητα ότι οι πολιτικοί παράγοντες μετατοπίζουν με έναν τρόπο την ικανότητα της ΕΚΤ να ενεργήσει.

Με μια σειρά από εκλογικές διαδικασίες στον ορίζοντα (π.χ. Πορτογαλία και Ισπανία εντός του τρέχοντος έτους, η Γαλλία και η Γερμανία το 2017), οι πολιτικοί κίνδυνοι - μπαλαντέρ θα είναι πιθανώς ένα επαναλαμβανόμενο θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v