Η ΕΚΤ αύξησε το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 500 εκατ. ευρώ, στα 80,7 δισ. ευρώ, διατηρώντας αμετάβλητα τα haircuts.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε πως τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια του ELA βρίσκονται και πάλι στα 3 δισ. ευρώ, ποσό επαρκές για να καλύψει τις συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων.
Οι εκροές αυξήθηκαν στα 6,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και, όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, το ισοζύγιο του ELA, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετρηθεί η ροή των καταθέσεων. Η ανακοινωθείσα μείωση των καταθέσεων τον Απρίλιο συμβαδίζει με την αύξηση του ELA κατά 5,9 δισ. ευρώ στο διάστημα αυτό. Με αυτό το μέτρο σύγκρισης, η αύξηση του ορίου ELA κατά 3,8 δισ. ευρώ από τα τέλη Απριλίου (περιλαμβανομένων των χθεσινών 500 εκατ. ευρώ) υποδηλώνει πως οι εκροές καταθέσεων συνεχίστηκαν και ενδεχομένως αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Σε ό,τι αφορά τα haircuts, η ΕΚΤ τα διατήρησε για μια ακόμα φορά ανέπαφα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, το μαξιλάρι ρευστότητας στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στα 35 δισ. ευρώ, όμως το ποσό αυτό μπορεί να μεταβληθεί σημαντικά αν υπάρξει αναθεώρηση στα haircuts.
Η ΕΚΤ παραμένει η βασική οδός αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, με την αύξηση του ELA κατά 3,8 δισ. ευρώ από το τέλος Απριλίου να υποδηλώνει πως η συνολική χρήση χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα έχει αυξηθεί στα 117 δισ. ευρώ, έναντι των 113 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου. Αν υπάρξει πλήρης χρήση του ELA, η τρέχουσα εξάρτηση από τον συγκεκριμένο μηχανισμό θα αυξηθεί στο 20% των assets των τραπεζών, έναντι του 0% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014 και του 28% που ήταν το 2012.