Οι μετοχικές αγορές της Ευρώπης συνεχίζουν να προελαύνουν. Από τις αρχές του Ιανουαρίου ελάχιστες αγορές στην Ευρώπη κινούνται ενάντια στο ανοδικό ρεύμα, με το ελληνικό χρηματιστήριο να είναι η πρώτη αγορά σε απόδοση τον τελευταίο μήνα, αν και απέχει ακόμα σε απόδοση από τις κορυφαίες αγορές για το σύνολο του έτους. Οι αναδυόμενες αγορές της Ρωσίας και της Ουγγαρίας με κέρδη 34% και 30% αντίστοιχα είναι οι top performing αγορές στον κόσμο στο πεντάμηνο του 2015.
Από την άλλη πλευρά, οι αγορές του Νότου δείχνουν τον δρόμο και στις λοιπές αγορές αφού ο ιταλικός δείκτης FTSE/Mibtel και ο πορτογαλικός PSI 20 με κέρδη 26% και 24% αντίστοιχα είναι οι κορυφαίες αγορές σε επιδόσεις. Η αγορά της Ιρλανδίας κινείται με κέρδη 22% και η Ισπανία με «μόλις» 11,2%, έχοντας χάσει έδαφος μετά και τις τοπικές εκλογές.
Παράλληλα, με πολύ μεγάλα κέρδη κινείται και ο ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός πυρήνας. Οι αγορές της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας είναι αυτές με τα υψηλότερα κέρδη. Οι μικρότερες περιφερειακές αγορές του Βελγίου και της Αυστρίας σημειώνουν κέρδη της τάξεως του 20% και 15% αντίστοιχα.
Από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ο γερμανικός δείκτης DAX συνεχίζει με κέρδη 20% από τις αρχές του χρόνου, απέχοντας μόλις 5% από τα ιστορικά υψηλά του στις 1.239 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 διαμορφώνεται σε +21,3% και βρίσκεται στην πρώτη θέση του ευρωπαϊκού πυρήνα, σε νέα υψηλά από τα μέσα του 2008.
Στον αντίποδα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υστερεί έναντι των ευρωπαϊκών αγορών με σημαντικά χαμηλότερες αποδόσεις το 2015, κέρδη 7% και οριακά θετική επίδοση μετά τις βρετανικές εκλογές, ενώ και ο δείκτης της Ελβετίας, επηρεασμένος αρνητικά από τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας, σημειώνει άνοδο μόλις 3%.
Στον θετικό πόλο, η αγορά της Δανίας με τον δείκτη OMXC 20 είναι η πρώτη σε απόδοση στην ευρύτερη ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή αγορά μετοχών με +27% από τις αρχές του έτους.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρότι οι αγορές κινούνται πολύ κοντά στα επίπεδα των ιστορικών υψηλών τους, οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με την Ευρώπη. Οι επενδυτές εμφανίζουν ολοένα και μεγαλύτερη επιλεκτικότητα στις τοποθετήσεις τους στις αμερικανικές μετοχές, στοιχείο το οποίο είναι πολύ ορατό στον δείκτη των small-cap μετοχών Russell 2000.
Για τον Dow Jones Industrial Average, ο οποίος στις 18.351 μονάδες πραγματοποίησε ιστορικό υψηλό, η απόδοσή του από την αρχή του έτους διαμορφώνεται στο 1,8%, ενώ και ο S&P 500 διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 2.135 μονάδων πριν υποχωρήσει, και πλέον επίσης κινείται με απόδοση 3% το 2015. Τέλος, ο Nikkei 225, με απόδοση σχεδόν 20% από την αρχή του έτους, συνεχίζει την υπεραπόδοσή του, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ από τον Ιανουάριο του 2013.
Η τεχνική εικόνα
Σε όλη αυτήν την περίοδο, οι δείκτες μέτρησης του κινδύνου VIX και VDAX παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με μικρές ανοδικές εκτονώσεις. Εντούτοις, από τα μέσα Μαρτίου παρατηρείται μια απόκλιση ανάμεσα στους δείκτες VIX και VDAX, που μπορεί να προοιωνίζονται την αλλαγή στην πορεία των δύο δεικτών στο υπόλοιπο του έτους.
Ωστόσο, για τις αμερικάνικες μετοχές και τον S&P 500, τα προειδοποιητικά σήματα από τη μακροοικονομική πλευρά αυξάνονται. Ο βασικός αμερικανικός δείκτης φαίνεται ότι στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει τον ανοδικό του στόχο στις 2.160 - 2.170 μονάδες και στο πιο θετικό σενάριο τις 2.200 μονάδες. Κρίσιμο στοιχείο θα είναι η διατήρηση του δείκτη πάνω από τις 2.067 μονάδες, το χαμηλό της 6ης Μαΐου. Κλείσιμο κάτω από το όριο των 2.067 μονάδων θα δώσει ισχυρό σήμα πώλησης για τον αμερικανικό δείκτη.
Για τον ευρωπαϊκό Euro Stoxx, η ενδοσυνεδριακή διόρθωση έως και τις 3.484 μονάδες στις 7 Μαΐου αποτελεί πλέον το σημείο επιφυλακής. Η διάσπαση των 3.650 μονάδων έχει ανοίξει τον δρόμο για τα επίπεδα των 3.755 μονάδων, επίπεδο το οποίο διασπά την πτωτική γραμμή τάσης από το 2000. Η κορύφωση της αγοράς τον Ιούνιο μπορεί να φέρει τον ευρωπαϊκό δείκτη στις 3.970 ή και στις 4.000 μονάδες, ενδοσυνεδριακά.
Ειδικά για τον δείκτη-βαρόμετρο DAX, ο οποίος, από την ανοδική του κίνηση πάνω από τις 11.000 μονάδες (που τον οδήγησε σε νέα υψηλά και στις 12.390 μονάδες), φαίνεται να λείπει η ορμή που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η επιστροφή του στη βάση των 11.160 μονάδων, pivot point στην αγορά, έχει αποτελέσει το έναυσμα για να κινηθεί προς στις 12.800 έως τον Ιούνιο.
Τέλος, για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, η ισχυρή ανοδική ορμή από τα μέσα Ιανουαρίου και η αύξηση του κινδύνου στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια έχουν οδηγήσει τον δείκτη Stoxx 600 Banks κοντά στις 225 μονάδες, επίπεδο το οποίο παραμένει ο πρώτος στόχος για να ανοίξει ο δρόμος και για τη δύσκολη περιοχή των 245 μονάδων.
Η στήριξη παραμένει στο χαμηλό της 6ης Μαΐου στις 208 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης, παρά την άνοδο, συνεχίζει να υπολείπεται από τα υψηλά του 2007 σχεδόν 60%.