Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα blue chips περιμένουν... συμφωνία

Τι δείχνει η κίνηση των τραπεζικών μετοχών και ο όγκος συναλλαγών στο Χρηματιστήριο. Τα αυξημένου ρίσκου στοιχήματα στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Το trading, τα μεσοπρόθεσμα στοιχήματα και τα όρια διακύμανσης. Αναλυτικοί πίνακες.

Τα blue chips περιμένουν... συμφωνία

Δέσμιες της πολιτικής διαπραγμάτευσης και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένουν οι αποδόσεις των ελληνικών μετοχών και των ομολόγων από τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Πάντως, παρότι παρήλθαν ακόμα δύο κρίσιμες ημερομηνίες, το Eurogroup της 11ης Μαΐου και η πληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ τη 12η Μαΐου και οι όποιοι φόβοι για κατάρρευση ξεπεράστηκαν, ο τρόπος πληρωμής των 750 εκατ. ευρώ δείχνει ότι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν για πολύ ακόμα. Η όποια ελληνική ρευστότητα είναι είδος προς εξαφάνιση και μάλλον η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τον ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ χωρίς αλλαγές στο haircut των collaterals, ήταν απόφαση για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ρευστότητα των τραπεζών.

Παρά τις συνθήκες τρομερής μεταβλητότητας και φόβου για τα ελληνικά χρεόγραφα και τις μετοχές, οι τιμές παραμένουν ανθεκτικές και οι αποδόσεις των ομολόγων τείνουν να σταθεροποιηθούν στα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί. Από τα τέλη του Απριλίου έχει υπάρξει μια σχετική ισορροπία, ενώ οι όγκοι των συναλλαγών έχουν σταθεροποιηθεί στα 160 εκατ. τεμάχια περίπου, που μπορεί να αποκωδικοποιηθεί ως σημάδι ότι εκτός trading υπάρχουν παράλληλα και πιο μεσοπρόθεσμα στοιχήματα στην αγορά βάσει των πιθανών εξελίξεων.

Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου εξακολουθούν να προσφέρουν άφθονη μεταβλητότητα και... συγκινήσεις στους traders και να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στη συναλλακτική δραστηριότητα. Από τα τέλη Απριλίου, οπότε η αγορά κατέγραψε νέα χαμηλά στις 690 μονάδες, στην πλειονότητα των συνεδριάσεων οι τέσσερεις τραπεζικοί τίτλοι ξεπερνούν το 75% του συνόλου, ενώ οι όγκοι των συναλλαγών για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές έχουν υπερδιπλασιαστεί το 2015 σε σχέση με τον μέσο όρο για το 2014.

Η αγορά των μετοχών συνεχίζει να εμφανίζει το στοιχείο των έντονων αποκλίσεων μεταξύ τραπεζών και των άλλων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε οριακά κέρδη από τις αρχές τους έτους, οι περισσότερες ελληνικές μετοχές του FTSE/ASE Large Cap καταγράφουν κέρδη το 2015, ενώ και ο δείκτης των τραπεζών μείωσε τις απώλειες στο 30%.

Η εικόνα

Στους θετικούς πρωταγωνιστές οι ΟΛΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Viohalco, Μυτιληναίος, Motor Oil και Coca Cola HBC με κέρδη από 23% έως 43%, με τη μετοχή του ομίλου της Viohalco να πληρώνει το μάρμαρο της πρότασης συγχώνευσης με πτώση 25% από το υψηλό της στα 3 ευρώ περίπου.

Ειδικά ο τίτλος της Viohalco εμφανίζει την υψηλότερη μεταβλητότητα, η οποία βαίνει αυξανόμενη, στο 125%, και εύρος διακύμανση από τα 1,79 ευρώ έως τα 4,11 ευρώ.

Στον αντίποδα, οι αποδόσεις που εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν έντονα αρνητικές παρά την άνοδο τιμών έως και 100% από τα χαμηλά τους.

Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα σε όρους αποδόσεων το 2015 με -19%, ενώ το εύρος διακύμανσης είναι 0,79-1,72 ευρώ. Η απόσταση της τιμής από τα δύο όρια ξεπερνά το 115%, ενώ η μεταβλητότητα της τιμής το 63%.

Για τη Eurobank η απόδοση για το ίδιο διάστημα διαμορφώνεται σε -30% το 2015 και η τιμή της έχει σημειώσει κάτω όριο τα 0,08 ευρώ και πάνω όριο τα 0,209, με τα δύο όρια να ξεπερνούν το 100% και τη μεταβλητότητα να διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα από το 70%.

Η απόδοση της Alpha Bank φέτος είναι -35%, έχει κινηθεί ανάμεσα στα 0,20 ευρώ και 0,51 ευρώ, περίπου 155%, με τη μεταβλητότητα να πλησιάζει το 66%.

Τέλος, ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς εξακολουθεί να σημειώνει τις υψηλότερες απώλειες από όλες τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης το 2015, παρά τον υπερδιπλασιασμό της τιμής από το χαμηλό της στα 0,196 ευρώ, με το εύρος διαμόρφωσης της τιμής της στα 0,196 ευρώ - 1,01 ευρώ και volatility στο 90%!

Αξιοσημείωτη πτώση και για τον τίτλο της ΕΥΔΑΠ, η οποία παραδοσιακά είναι από τις μετοχές με αμυντικά χαρακτηριστικά στην εγχώρια αγορά μετοχών. Η απόδοση της μετοχής το 2015 προσεγγίζει το -15%, με τον όγκο των συναλλαγών το 2015 επίσης να έχει αυξηθεί σχεδόν 100% από το μέσο όρο πέρσι. Τα όρια κίνησης της μετοχής είναι 4,05 ευρώ - 7,35 ευρώ, ενώ η μεταβλητότητα της τιμής είναι η αρκετά υψηλότερη από τον ιστορικό μέσο όρο της, αλλά και από τον μέσο όρο της υψηλής κεφαλαιοποίησης με 53%.

Στον αντίποδα, οι τίτλοι του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ σημειώνουν πολύ μικρότερες απώλειες και επίσης δεν εμφανίζουν αύξηση στις συναλλαγές τους το 2015. Ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Factset, παραμένουν οι πρώτες επιλογές των θεσμικών επενδυτών από τις μετοχές του MSCI Greece. Τα όρια κίνησης των δύο μετοχών είναι: για τον ΟΠΑΠ από τα 6,75 ευρώ έως τα 9,90 ευρώ και η μεταβλητότητα της τάξεως του 35%, ενώ για τον ΟΤΕ 6,86 ευρώ – 9,47 ευρώ με μεταβλητότητα 29%, τη δεύτερη χαμηλότερη μετά την Aegean Airlines.

Τέλος, η ΔΕΗ, λόγω και των αλλαγών στο δείκτη MSCI Greece, πέρασε σε αρνητικό έδαφος. Οι συναλλαγές στη μετοχή της είναι αυξημένες πάνω από 20% το 2015 σε σχέση με τον μέσο όρο το 2014, ενώ η μετοχή της έχει κινηθεί στο διάστημα 4,25 – 7,65 ευρώ, με το volatility να ξεπερνά το 62%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v