Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Κλειδί» οι 850 μονάδες

Στο ρυθμό της πολιτικής διαπραγμάτευσης θα συνεχίσει να κινείται η αγορά. Πού εντοπίζονται οι επόμενες αντιστάσεις και τα στηρίγματα για τους βασικούς δείκτες. Το βασικό και το... απευκταίο σενάριο. Παραμένει δείκτης προεξόφλησης ο τραπεζικός.

Χρηματιστήριο: «Κλειδί» οι 850 μονάδες

Η παραμονή εντός του εύρους των 800 - 850 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, επίπεδα που συμπίπτουν με δύο σημαντικά πεδία στήριξης και αντίστασης, μάλλον είναι καλή εξέλιξη για την αγορά των μετοχών, δεδομένης και της ειδησεογραφίας που επικρατεί για το φλέγον ζήτημα της διαπραγμάτευσης.

Από την τεχνική πλευρά, η απόπειρα διάσπασης της ζώνης των 840 - 850 μονάδων δεν θα ήταν εύκολη και πιθανή χωρίς τη βοήθεια από το Eurogroup της 11ης Μαΐου, όπως φάνηκε σε όλες τις περιπτώσεις πρόσκρουσης τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Στον αντίποδα, βέβαια, η ευκολία συγκράτησης των τιμών πάνω από την πρώτη ζώνη άμυνας στις 815 - 820 μονάδες, δείχνει ότι ούτε οι πωλητές, από την πλευρά τους, έχουν πολύ ισχυρή διάθεση για αυξημένα ρίσκα.

Κομβικό σημείο συνεπώς πλέον για την περαιτέρω ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη είναι η διάσπαση ή μη της ζώνης αντίστασης των 850 μονάδων. Στη χθεσινή (14/5) συνεδρίαση, η προσπάθεια έφτασε ως και τις 843 μονάδες, όπως και στις 13/5.

Εκτός από την περιοχή των 815 - 820 μονάδων ως στήριξη, ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 20 ημερών τοποθετείται στις 804 μονάδες.

H εικόνα του Γενικού Δείκτη

Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη θα είναι η κίνηση διαφυγής με αυξημένες συναλλαγές προς τις 780 μονάδες και διάσπαση του χαμηλού της 6ης Μαΐου, σημείο που αλλάζει όλη τη θετική προσέγγιση. Αν αυτό σενάριο συνοδευτεί με αρνητικά νέα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, είναι πιθανό να φέρει στο προσκήνιο τις 750 μονάδες ή και τις 723 μονάδες.

Το βασικό σενάριο για την αγορά είναι ότι το ράλι ανακούφισης στις τιμές των μετοχών από τα τέλη του Απριλίου θα επεκταθεί στην περίπτωση που υπάρξει πρόοδος και θετικότερη εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις. Στην αντίθετη περίπτωση, αρνητικής δηλαδή εξέλιξης ή και ρήξης, το sell-off θα είναι εξαιρετικά βίαιο και οι στηρίξεις δεν θα έχουν καμιά απολύτως σημασία.

Από την άλλη, βέβαια, αν μπορέσει τελικά ο Γενικός Δείκτης να διαφύγει από την ζώνη αντίστασης των 850 μονάδων, τότε η πρώτη ήπια αντίσταση τοποθετείται στην περιοχή των 880 - 885 μονάδων, ενώ και το short squeeze θα επιτείνει την άνοδο. Η θετική εξέλιξη με επιτάχυνση στις συζητήσεις με κάποιου είδους λύσης βήμα-βήμα, μπορεί να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη έως και τις 950 μονάδες, με αρωγό τον τραπεζικό κλάδο.

Παρόμοια είναι και η εικόνα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η διατήρηση της στήριξης στις 240 μονάδες στα profit taking στις 11-12 Μαΐου δείχνει ότι η βραχυπρόθεσμη τάση συσσώρευσης στα επίπεδα 240- 250 είναι σε ισχύ. Πάνω από τις 250 – 255 μονάδες βρίσκεται η μικρότερη περιοχή αντίστασης στις 265 μονάδες και έπειτα η ισχυρή αντίσταση των 283 μονάδων.

Η τεχνική εικόνα του FT 25

Ο δείκτης των τραπεζών, ο οποίος παραμένει ο δείκτης προεξόφλησης των ειδήσεων, βρίσκει για την ώρα στηρίξεις στην περιοχή των 650 μονάδων, ενώ κλειδί είναι η τιμή του εκθετικού κινητού μέσου όρου των 20 ημερών στις 625 μονάδες. Η πρώτη αντίσταση στις 730 – 735 μονάδες και στη συνέχεια 100 μονάδες υψηλότερα.

Η εικόνα για το δείκτη των τραπεζών

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v