Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές: H Ευρώπη παραμένει το απόλυτο φαβορί

Γιατί πλεονεκτεί η γηραιά ήπειρος έναντι των ΗΠΑ. Ο ρόλος των κινήσεων από EKT και FED και τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων. Ποιες είναι οι αποδόσεις στις βασικές και τις περιφερειακές αγορές. Η τεχνική εικόνα και τα στοιχήματα.

Μετοχές: H Ευρώπη παραμένει το απόλυτο φαβορί

Oι μετοχικές αγορές παραμένουν στο επίκεντρο των επενδυτών από τις αρχές του έτους. Οι κινήσεις των επενδυτικών κεφαλαίων κατευθύνονται όλο και περισσότερο από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και λιγότερο από την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και των θεμελιωδών μεγεθών των εταιρειών.

Η έναρξη του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ και οι επικείμενες αποφάσεις της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια, όπου το consensus εξακολουθεί να εκτιμά ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει μια αύξηση φέτος, είτε τον Σεπτέμβριο είτε τον Δεκέμβριο, έχει προκαλέσει τη μεταστροφή υπέρ των ευρωπαϊκών αξιών.

Η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων και η επιστροφή των τιμών στις αρχές του έτους δείχνει ότι το κυνήγι των εύκολων αποδόσεων έχει τελειώσει, παρότι θεωρητικά υπάρχει μόνιμος αγοραστής. Στον αντίποδα, οι τιμές των δεικτών των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών παρέμειναν κοντά σε ιστορικά υψηλά ή υψηλά πενταετίας.

Τα στοιχεία της EPFR δείχνουν ότι σε επίπεδο μετοχών η Ευρώπη παραμένει το επενδυτικό καταφύγιο και για το β' εξάμηνο του 2015. Οι διαχειριστές παραμένουν τοποθετημένοι στις μετοχές, αφού η συμμετοχή των θεσμικών επενδυτών από τα χαμηλά στα μέσα Νοεμβρίου 2014 διατηρείται σε επίπεδα-ρεκόρ.

Οι επιδόσεις

Από τις αρχές του Ιανουαρίου, ελάχιστες αγορές στην Ευρώπη κινούνται ενάντια στο ανοδικό ρεύμα. Το ελληνικό χρηματιστήριο, παρά το πρόσφατο ράλι τιμών, παραμένει σε αρνητικό έδαφος το 2015, αφού ολοκλήρωσε το πρώτο τετράμηνο στο -6% και ο FTSE/ASE-25 στο -13%. Από την άλλη πλευρά, οι αγορές του ευρωπαϊκού Νότου δείχνουν τον δρόμο και στις άλλες αγορές, αφού ο δείκτης PSI 20 στη Λισαβόνα με κέρδη 27% αποτελεί την πρώτη σε απόδοση αγορά, ενώ ακολουθούν η Ιταλία και η Αυστρία με +21% και +20% αντίστοιχα. Από τις ευρωπαϊκές αναδυόμενες αγορές, η Ουγγαρία και ο δείκτης BUX ηγείται των αποδόσεων με +37% και η Ρωσία με +39%.

Η Τουρκία επίσης έχει σημειώσει μεγάλες απώλειες της τάξεως του 15%.

Παράλληλα, με πολύ μεγάλα κέρδη κινείται και ο ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός «πυρήνας». Ο δείκτης-βαρόμετρο Stoxx 600 έκλεισε το πρώτο τρίτο του έτους στο +15%. Πολύ ανοδικά κινούνται οι αγορές της Γαλλίας και βέβαια της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ο γερμανικός DAX, μετά τα σημαντικά κέρδη τους πρώτους τρεις μήνες, συνέχισε πτωτικά τον Απρίλιο, με κέρδη όμως +17% από τις αρχές του χρόνου, 8% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του, πάνω από τις 12.300 μονάδες.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου καταγράφει σημαντικά χαμηλότερες αποδόσεις το 2015, με κέρδη 6% εν όψει και της εκλογικής αναμέτρησης, ενώ ο γαλλικός CAC 40 διαμορφώνεται σε +18%. Στον αντίποδα, ο δείκτης της Ελβετίας, επηρεασμένος από την αλλαγή στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας, σημειώνει άνοδο μόλις 3%.

Στην αμερικανική αγορά μετοχών, παρότι οι αγορές κινούνται πολύ κοντά στα επίπεδα του all time high, οι συνθήκες δείχνουν διαφορετικές απ' ό,τι στην Ευρώπη. Για τον δείκτη DJ Industrial, ο οποίος στις 18.288 μονάδες κατέγραψε υψηλό, η απόδοση το 2015 διαμορφώνεται στο +1,78%, ενώ και ο S&P 500 διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 2.125 μονάδων πριν υποχωρήσει και πλέον κινείται με απόδοση 2,5% το 2015.

Η μεγάλη έκπληξη είναι ο Nikkei 225, με απόδοση σχεδόν 12% το 2015, που συνεχίζει την υπεραπόδοσή του από τον Ιανουάριο του 2013 σε σχέση με την παγκόσμια αγορά μετοχών.

Η τεχνική εικόνα

Στην Ευρώπη και ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, η ισχυρή ανοδική ορμή σε συνδυασμό με την αύξηση του κινδύνου στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια κίνησαν τον δείκτη Stoxx 600 Banks έως την περιοχή της ισχυρής αντίστασης στις 225 μονάδες.

Η διάσπαση των 225 μονάδων παραμένει ο πρώτος στόχος για να ανοίξει ο δρόμος και για τη δύσκολη περιοχή των 245 μονάδων, με τη στήριξη στις 205 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης, παρά την άνοδο, συνεχίζει να υπολείπεται από τα ψηλά του 2007 σχεδόν 60%.

Πέραν των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, οι τομείς της τεχνολογίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο φαρμακευτικός και της υγείας, αλλά και του χάρτου είναι οι πιο υπεραγορασμένοι στο ράλι του 2015, ενώ στον αντίποδα οι πιο αμυντικοί κλάδοι πετρελαίου, εταιρειών κοινής ωφέλειας, βιομηχανικά μέταλλα, βασικών υλικών, έχουν υποαποδώσει.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης βαρόμετρο Euro Stoxx 50 παρότι διέσπασε τη σημαντική αντίσταση των 3.800 μονάδων, επίπεδο που διέσπασε την πτωτική γραμμή τάσης από το 2000, δεν μπόρεσε να κρατηθεί και πλέον βρίσκεται κοντά στα επίπεδα των 3.600 μονάδων. Τα επίπεδα των 3.530 και έπειτα των 3.460 είναι οι στηρίξεις.

Για τον S&P 500 φαίνεται ότι ίσως να ολοκληρώνει τον πτωτικό του σχηματισμό μέχρι και τις 2.050-2.060 μονάδες, αφού η αγορά ξέφυγε από την υπερπωλημένη θέση της στο ημερήσιο διάγραμμα. Ο ανοδικός στόχος είναι οι 2.130 μονάδες και έπειτα στις 2.160 μονάδες, ενώ κρίσιμο στοιχείο θα είναι η διατήρηση του δείκτη πάνω από τις 2.090 μονάδες ή όχι.

Τέλος, για τον ευρωπαϊκός δείκτης βαρόμετρο, τον DAX, η ανοδική του κίνηση πάνω από τις 11.000 μονάδες τον οδήγησε σε νέα υψηλά και στις 12.390 μονάδες, αλλά φαίνεται να λείπει η ορμή και αυτό επιβεβαιώνεται στους δείκτες volatility. Η επιστροφή του στη βάση των 11.160 μονάδων μπορεί να είναι το έναυσμα για να κινηθεί προς στις 12.800-13.000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v