Το Eurogroup είναι απίθανο να εξετάσει βραχυπρόθεσμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ωστόσο η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ θα μπορούσε να πιέσει τους Ευρωπαίους να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία έναντι της Ελλάδας, σύμφωνα με την RBS.
Όπως αναφέρει, το ΔΝΤ είχε ζητήσει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στα τέλη του 2012, όμως η συμφωνία για την εξέταση του ενδεχομένου αυτού δεν εφαρμόστηκε ποτέ – αντιθέτως το Eurogroup δεσμεύτηκε για ευελιξία στα μέτρα μείωσης του χρέους, αν τηρηθούν οι όροι του προγράμματος.
Αυτή τη φορά, οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μεγαλύτερη ευελιξία σήμερα και να εξετάσουν άλλα μέτρα μείωσης του χρέους στη συνέχεια. Ένα από αυτά είναι ένα ευέλικτο χρέος που θα συνδέεται με την ανάπτυξη -κάτι που έχει προταθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη- και το οποίο θα μπορούσε αποτελεσματικά να περιορίσει την πιθανότητα αρνητικού σπιράλ λιτότητας-ύφεσης.
Τα ομόλογα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη ή άλλες λύσεις για την ελάφρυνση του χρέους ίσως να μην εξεταστούν τώρα, όμως είναι ξεκάθαρο πως οι επίσημες προβλέψεις για το ελληνικό χρέος δεν είναι ρεαλιστικές, σημειώνει η RBS: μια μικρή ύφεση ή επιβράδυνση της ανάπτυξης εύκολα θα έφερνε το ελληνικό χρέος και πάλι σε μη βιώσιμα επίπεδα, ακόμα και μετά από ήπια αναδιάρθρωση (δηλαδή παράταση των λήξεων και μείωση των επιτοκίων).
Η RBS θεωρεί πως η στάση του ΔΝΤ είναι θετική, τουλάχιστον βαχυπρόθεσμα, καθώς θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ευελιξία. Επιπλέον, η εμπλοκή του θεωρείται προαπαιτούμενο από τους βουλευτές πολλών χωρών της βόρειας Ευρώπης (ιδιαίτερα της Γερμανίας και της Ολλανδίας) για την έγκριση περαιτέρω δόσεων του EFSF και σίγουρα για ένα νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Μακροπρόθεσμα, η διαχείριση πολιτικά των ισχυρών πιέσεων για ελάφρυνση του χρέους μπορεί να είναι δυσκολότερη στις χώρες του πυρήνα. Εν τω μεταξύ, η συζήτηση συνεχίζεται για πιο πιεστικά ζητήματα από τη μελλοντική ελάφρυνση του χρέους: για τις επερχόμενες πληρωμές του ΔΝΤ αύριο (198 εκατ. ευρώ) και στις 12 Μαΐου (754 εκατ. ευρώ).
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης θα συνεδριάσουν και πάλι στις 11 Μαΐου και σύμφωνα με τους Financial Times είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία. Άλλοι διακανονισμοί όμως, όπως η αύξηση του ορίου της ΕΚΤ για τα έντοκα, μπορεί να αγοράσουν λίγο περισσότερο χρόνο για την Ελλάδα.
Το βασικό σενάριο της RBS εξακολουθεί να είναι ότι θα υπάρξει μια συμβιβαστική συμφωνία με μερική εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ. Όπως εκτιμά, η νέα διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας και οι πρόσφατες διαβουλεύσεις αυξάνουν την πιθανότητα μιας τέτοιας συμφωνίας.
Η RBS σημειώνει πως την περασμένη Παρασκευή αφαίρεσε το volatility hedge και άλλαξε τη θέση της σε long για τον ΟΤΕ.