Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βοηθήσει ώστε να σταθεροποιηθούν οι χρηματαγορές τόσο στην ευρωζώνη, όσο και αλλού. Όμως, η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ μπορεί να μην είναι η πανάκεια για τα προβλήματα της ευρωζώνης, σχολιάζει η Moody's, τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των μελών της νομισματικής ένωσης. Το πρώτο που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, είναι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, οι οποίες θα ενισχύουν την κινητικότητα και τη μισθολογική ευελιξία των εργαζομένων της ευρωζώνης.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει από νωρίς να περιορίζουν την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών μισθών, κάτι που θα μειώσει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού της ευρωζώνης, παρά τη χαλαρότερη νομισματική πολιτική και τη φθηνότερη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.
Κατά τη Moody's, εάν η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ πετύχει να σταθεροποιήσει την προοπτική για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ενδέχεται να επωφεληθούν διεθνώς τα spreads των ομολόγων με υψηλές αποδόσεις. Παράλληλα, αν συνεκτιμηθεί ότι το QE της αμερικανικής Fed οδήγησε επίσης σε υποχώρηση του δείκτη VIX, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποδηλώνει πως το πιθανότερο είναι οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών να κινηθούν σε υψηλότερο επίπεδο.
Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, η κίνηση της ΕΚΤ δεν προσφέρει διασφαλίσεις για χαμηλότερες αποδόσεις στις οικονομίες του πυρήνα της Ε.Ε. Μέχρι τώρα, η προσδοκία για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, έχει βοηθήσει περισσότερο ώστε να υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, παρά των τίτλων του πυρήνα της ευρωζώνης. Για παράδειγμα, στα 10ετή ομόλογα, οι αποδόσεις των γερμανικών, στο 0,45%, είναι ελάχιστα υψηλότερες από τα ιστορικά χαμηλά τους, ενώ το 1,41% των ισπανικών και το 1,56% των ιταλικών είναι νέα ρεκόρ-χαμηλά. Με τη σειρά τους, τα spreads των αποδόσεων των ισπανικών και κρατικών ομολόγων είναι πλέον στο πιο χαμηλό σημείο τους από τότε που ξέσπασε η κρίση στην ευρωζώνη, το 2010.
Αν και η ποσοτική χαλάρωση τείνει να περιορίζει τα spreads των αποδόσεων των ομολόγων για τους δανειολήπτες μεγαλύτερου κινδύνου, δεν διασφαλίζει και χαμηλότερες αποδόσεις για τους τίτλους που δεν ενέχουν ρίσκο. Εάν η αγορά πιστέψει στη δραστηριότητα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τότε οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων μπορεί να έχουν ήδη φτάσει τα χαμηλά τους για αυτόν τον κύκλο.