Βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς είναι η μεγάλη και διαρκής μεταβλητότητα των τιμών, λόγω και της πολιτικής αβεβαιότητας.
Στην τρέχουσα φάση, τα θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών και οι «δίκαιες» αποτιμήσεις δεν διαδραματίζουν πλέον πρωτεύοντα ρόλο.
Η χρηματιστηριακή αγορά επιθυμεί την εκλογή σταθερής κυβέρνησης ή και σχηματισμού που θα συμφωνήσει με την τρόικα, ενώ η πολιτική αστάθεια ή οι επαναληπτικές εκλογές θα δυναμιτίσουν την ήδη ταραγμένη ατμόσφαιρα.
Βασικό καθήκον μας πρέπει να είναι η ψυχραιμία και η νηφάλια ανάλυση των δεδομένων. Κύριο ζητούμενο για το μέλλον της χώρας είναι η αποκατάσταση και ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ξένων και εγχώριων επενδυτών μέσω της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, της κατάργησης της γραφειοκρατίας, της δημιουργίας ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος και σταθερού φορολογικού πλαισίου.
Η χώρα μας βρίσκεται σε μια Ευρώπη που αλλάζει και πρέπει να μετακινηθεί σε νέους συσχετισμούς. Μην ξεχνάμε όμως ότι «η αντοχή μιας αλυσίδας είναι εκείνη που έχει ο πιο αδύναμος κρίκος της».
Στην συνέχεια η αγορά θα κάνει στάση αναμονής και θα κινείται στους ρυθμούς των πολιτικών εξελίξεων, δηλώσεων και αποτελεσμάτων
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δείχνει κάτω από τα όρια των κινητών μέσων όρων 30, 50, 90, 120 και 200 ημερών.
H εικόνα του Γενικού Δείκτη στο έτος
Παράλληλα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κινείται κοντά στο κάτω όριο του εύρους διακύμανσης των Bollinger Bands (άνω όριο 1052 μονάδες – κάτω όριο 763 μονάδες).
Ο τεχνικός δείκτης Μacd (Σύγκλιση-Απόκλιση Κινητών Μέσων Όρων) έχει δώσει σήμα πώλησης από τις 9 Δεκεμβρίου.
Ο ταλαντωτής RSI (Δείκτης Σχετικής Ισχύος) κινείται κάτω από το όριο της «μέσης» (34) δίνοντας σήμα πώλησης. Είναι θετικό ο δείκτης να κινείται πάνω από το 50.
Σε γενικές γραμμές, βραχυπρόθεσμα, ο Γενικός Δείκτης έχει εμφανίσει νέο σήμα πώλησης από τις 29 Δεκεμβρίου με stop loss (σημάδι αγοράς) τις 862,72 περίπου μονάδες.
Στηρίξεις παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης στις περιοχές των 800, 720, 650 μονάδων. Αντιστάσεις παρατηρούνται στα επίπεδα των 900, 940, 1000 μονάδων.
H πορεία του Γενικού Δείκτη στην τετραετία
Με γνώμονα τα παραπάνω και με δεδομένο ότι κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου από το 36% του ΑΕΠ το 2013 έχει υποχωρήσει στο 29% περίπου το 2014, οι όποιες επενδυτικές επιλογές το πρώτο εξάμηνο του 2015, μετά την άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να βασίζονται σε εταιρείες, με διεθνή προσανατολισμό, ηγετική θέση στο κλάδο τους και αποτελεσματική διοίκηση.
Σε περίπτωση της ομαλοποίησης της πολιτικής σκηνής, καθώς και πιθανής έναρξης διαδικασίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αναμένεται να επανέλθουν σταδιακά στο προσκήνιο οι πραγματικές αποτιμήσεις, τα οικονομικά δεδομένα και οι μελλοντικές προοπτικές των εταιρειών ως βασικό κριτήριο για τις επενδυτικές επιλογές των μετοχών και των ομολόγων τους.
• Ο κ. Σπύρος Παπαθανασίου PhD είναι Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Solidus ΑΕΠΕΥ. Το παρόν άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις του συντάκτη του και δεν αποτελεί σύσταση για πραγματοποίηση οποιασδήποτε επένδυσης.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.