Τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» των ελληνικών τραπεζών φαίνονται «άνετα» εν όψει των stress tests της ΕΚΤ, ωστόσο η προσομοίωση του AQR υποδηλώνει πως χρειάζεται κάποια προσαρμογή στις προβλέψεις, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, το βασικό σενάριό του παραμένει αμετάβλητο, καθώς θεωρεί πως οι πρόσφατες ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών ήταν επαρκείς. Θεωρεί πως τα πρόσφατα stress tests ήταν μια καλή εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών, καθώς εκτιμά πως ήταν ενδελεχή και ενημερωμένα για τις επακόλουθες αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και διαθέτουν πλέον άνετα σημεία εκκίνησης επάρκειας κεφαλαίων, που ανέρχονται στο 16-19%. Οι αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς ήταν υψηλότερες του αρνητικού σεναρίου, σημειώνει ο οίκος, ενώ οι αυξήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank έφθασαν στο σημείο βάσης με επιπλέον σχέδια αναδιάρθρωσης ώστε να ανταποκρίνονται στο αρνητικό σενάριο.
Η Morgan Stanley θεωρεί πως η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών υποδηλώνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αισθάνεται «άνετα» με τα κεφάλαια των τραπεζών, αφού η διάγνωση της Blackrock για τα δάνεια και οι απαιτήσεις κάλυψης που χρησιμοποιήθηκαν στα stress tests υποδηλώνουν επαρκή θέση στο AQR.
Με βάση τους υπολογισμούς της Morgan Stanley αν θεωρηθεί προβληματικό το σύνολο των δανείων για τα οποία έγιναν αναδιαρθρώσεις και επιβληθεί κούρεμα της αξίας των collateral και αύξηση της απαιτούμενης κάλυψης και των μετρητών προκύπτει «κόστος» 15 δισ. ευρώ για το σύνολο του κλάδου, γεγονός που οδηγεί σε κεφαλαιακές ανάγκες 3,5 δισ. ευρώ προκειμένου να διατηρηθεί ο δείκτης CT1 πάνω από το 5,5% που ζητά στο δυσμενές σενάριο η EBA. Ο οίκος ανεβάζει την πιθανότητα αυτή στο 20% από 10% προηγουμένως. Με βάση το σενάριο αυτό, οι τιμές-στόχοι μειώνονται κατά 7-20%.
Η Morgan Stanley παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες, προτιμώντας την Alpha Bank και την Εθνική, για τις οποίες δίνει σύσταση overweight. Όπως αναφέρει, θεωρεί αγοραστική ευκαιρία την υποχώρηση κατά περίπου 20% των τελευταίων δύο μηνών, ενώ εκτιμά πως τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου θα επιβεβαιώσουν μια αξιοπρεπή δυναμική στα κόστη καταθέσεων και κάποια βελτίωση στον κύκλο των επισφαλειών, που τελικά θα οδηγήσει σε πραγματικές αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων 9-13% στον κλάδο μέχρι το 2017.
Το περιθώριο ανόδου του αισιόδοξου σεναρίου προσφέρει σημαντική προοπτική ανάκτησης, καθώς ο ρυθμός ανάκτησης των προβληματικών δανείων αυξάνεται στο πλαίσιο της σταδιακής βελτίωσης της μακροοικονομικής εικόνας και των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο για τις χρεοκοπίες.
Η Morgan Stanley επισημαίνει πως τα σενάριά της βασίζονται στην υπόθεση της μακροοικονομικής ανάκαμψης, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και είναι ενδεχομένως εύθραυστη. Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει περίπλοκη, ενώ η πρόσφατη ροή ειδήσεων τονίζει την ανάγκη προσοχής εν όψει του AQR.