Tράπεζες, ενέργεια και real estate είναι oι τομείς που συγκίνησαν τους ξένους επενδυτές χθες, πρώτη ημέρα του Forum που συνδιοργανώνουν στη Νέα Υόρκη η ΕΧΑΕ και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.Η βεβαιότητα πως το εγχώριο περιβάλλον έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα από πέρυσι και η πεποίθηση πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν με αντίστοιχους ρυθμούς ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα της χθεσινής πρώτης μέρας του Ελληνικού Διημέρου στις ΗΠΑ.
Εκπρόσωποι μεγάλων διεθνών funds απηύθυναν συγκεκριμένα και λεπτομερή ερωτήματα για τις ελληνικές εταιρίες και τους προαναφερόμενους κλάδους, επισημαίνοντας πως είναι διατεθειμένοι να τοποθετηθούν άμεσα στην εγχώρια οικονομία, είτε μέσω μεγάλων έργων και επενδύσεων είτε ακόμα και με μετοχική συμμετοχή σε ελληνικές επιχειρήσεις.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο τραπεζικός κλάδος κυριάρχησε στις ερωτήσεις των ξένων διαχειριστών πολλοί από τους οποίους ωστόσο επεσήμαναν ότι ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος κύκλος για τις τράπεζες -αυτός των αυξήσεων κεφαλαίου- ολοκληρώθηκε επιτυχώς, οπότε το ενδιαφέρον μπορεί σε αυτήν τη φάση να στραφεί και σε άλλους τομείς.
Είκοσι πέντε εισηγμένες επιχειρήσεις δίνουν από χθες το "παρών" στη Νέα Υόρκη: Εθνική Τράπεζα, Αlpha Bank, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, Αttica Bank, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελλάκτωρ, Eurobank Properties, Folli Follie, ΓΕΚ Τέρνα, Γρ. Σαράντης, ΕΧΑΕ , Ελληνικά Πετρέλαια, Ιντραλότ, Lamda Development , MIG, Mέτκα, Μότορ Όιλ , Μυτιληναίος , ΟΠΑΠ, Πλαίσιο, Τέρνα Ενεργειακή, Πλαστικά Θράκης και Τιτάν.
Όλες εκπροσωπούνται σε υψηλό επίπεδο. Μεταξύ των στελεχών που θα συναντήσουν τους ξένους fund managers οι κ. Χρ. Μεγάλου, Κώστας Αδαμόπουλος, Πόλα Χατζησωτηρίου, Αν. Καλλιτσάντσης, Michal Houst, Δημήτρης Κωστόπουλος.
Στα μεγαλύτερα διεθνή funds που φέτος συμμετέχουν στο ελληνικό forum περιλαμβάνονται: Morgan Stanley, Lazard, Templeton, Dupont, Fintech Advisors, Columbia Wanger AM.
Παράλληλα, καταγράφεται ρεκόρ στις συναντήσεις που έχουν προγραμματισθεί καθώς ανέρχονται σε 600, ενώ οι fund managers ξεπερνούν τους 150.
Για εντυπωσιακή υποδοχή των ελληνικών επιχειρήσεων και έντονο ενδιαφέρον για τις εγχώριες εξελίξεις κάνει λόγο στο Euro2day.gr o πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης στέκεται στο ρεκόρ συναντήσεων, αλλά και στο απολύτως συγκεκριμένο ενδιαφέρον των ξένων διαχειριστών τόσο για στοιχεία που αφορούν επιχειρήσεις, όσο και για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας.
Ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι «η προδιαγεγραμμένη πορεία ήταν ότι πρώτα θα πρέπει να φτιάξουμε το έλλειμμα και το ισοζύγιο πληρωμών για να αποκτήσουμε ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Αυτά τα έχουμε κάνει. Βρισκόμαστε εκεί σήμερα. Η οικονομία σταθεροποιήθηκε, η αξιοπιστία αποκαταστάθηκε, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές. Επομένως, το πρώτο βήμα σαφώς έχει γίνει. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, πριν από ένα μήνα, ανακοίνωσε το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη. Αρα, βαδίζουμε στα χνάρια που έχουν προδιαγραφεί και πάμε στο επόμενο βήμα. Περιμένουμε ανάπτυξη. Απομένει να επιβεβαιωθεί η σταθερότητα, το πολιτικό κομμάτι πιστεύω ότι επίσης έχει επιβεβαιωθεί, καθώς και να κανονιστεί το χρέος. Η συζήτηση για το χρέος είναι πλέον υποχρέωση των εταίρων, δεν είναι δική μας. Βάσει του μνημονίου, οι εταίροι έχουν την υποχρέωση να καθίσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν για το πώς θα το αναδιατάξουνε. Αυτό θεωρώ ότι είναι σήμερα το σημαντικότερο εμπόδιο για την ανάπτυξη. Αλλά, αυτό μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Σεπτέμβριο. Μέχρι τέλους του χρόνου, πιστεύω ότι θα έχει κλείσει. Έχουμε λοιπόν ένα σημαντικό έργο της κυβέρνησης, ειδικά αυτής της κυβέρνησης.
Οι μεταρρυθμίσεις όμως χρειάζεται να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν. Και όσο γρηγορότερα, τόσο καλύτερα θα είναι για να ανοίξει η αγορά και να πλατύνει η φορολογική βάση, ώστε να μειωθούν και οι φορολογικοί συντελεστές, όπως επιθυμεί και έχει διακηρύξει ο πρωθυπουργός. Τώρα, η ταχύτητα με την οποία μπορούν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, σε μια κοινωνία που έχει κουραστεί από τα μέτρα, είναι ένα από τα ερωτήματα και τα ζητούμενα. Γι' αυτό το λόγο, θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε σε κάποιο ανασχηματισμό, ώστε χωρίς να αλλάξει την οικονομική πολιτική, απ' ότι φαίνεται από τον καινούριο υπουργό Οικονομικών, να την κάνει (την πολιτική) λίγο «πιο φιλική» προς την κοινωνία. Αλλωστε, φαίνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το επιτρέπει. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σ' ένα αισιόδοξο σημείο σήμερα, αλλά και κρίσιμο για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το επόμενο βήμα, την ανάπτυξη».
Τέλος, σημείωσε ότι στον επενδυτικό τομέα έχουν γίνει «σημαντικά βήματα» για τη διευκόλυνση των επενδυτών, κυρίως, όπως είπε, με το νέο επενδυτικό νόμο και τη διαδικασία για το ξεκίνημα μιας επένδυσης, προσθέτοντας ότι «ακόμη απομένουν να γίνουν και άλλα».
Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς υπάρχει βελτίωση στα μακροοικονομικά μεγέθη, τα ελλείμματα μειώθηκαν δραστικά και η ελληνική οικονομία επιστρέφει φέτος στην ανάπτυξη». Την ίδια άποψη παρουσίασε και σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι «φέτος, οι συνθήκες είναι σαφώς καλύτερες από πλευράς ενδιαφέροντος, σε σχέση με πέρσι. Το βλέπουμε και στην αύξηση των κερδών που καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και στην αύξηση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών και η αμερικανική επενδυτική κοινότητα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο».
ΗΠΑ: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα
«Η κυβέρνηση Ομπάμα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα για να προχωρήσει στην ανάπτυξη» τόνισε ο αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα Ευρώπης, Matthew Murray, μιλώντας στο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ που συνδιοργανώνεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στη Νέα Υόρκη. Οι εργασίες του Φόρουμ ξεκίνησαν χθες στο Harmonie Club του Μανχάταν και συνεχίζονται σήμερα με αρκετές συναντήσεις-συνεδριάσεις.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνομιλία που είχε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Πένυ Πρίτζκερ, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι συζήτησαν, όπως είπε, αρκετά ζητήματα «εμπορικής συνεργασίας» και «επενδυτικού ενδιαφέροντος», επισημαίνοντας ότι «έδωσαν έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην τεχνολογία».
Ο αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών μίλησε για «εμπορική διπλωματία» και ότι συμφώνησαν σ' ένα «σχέδιο δράσης», υπογραμμίζοντας ότι «το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα «σημαντικά βήματα» που έχουν γίνει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και στην αναγκαιότητα για συνέχισή τους ώστε να ενισχυθεί η προοπτική της ανάπτυξης, όπως ανέφερε, προσθέτοντας ενδεικτικά: «Η χώρα μου είναι παρούσα για να βοηθήσει στην απάλειψη των εμποδίων».
Ο Matthew Murray διατύπωσε και την άποψη ότι η Ελλάδα είναι «μοντέλο εκσυγχρονισμού» της οικονομίας, αναφερόμενος παράλληλα στην πρόοδο που επιτεύχθηκε για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, όπως με το νέο επενδυτικό νόμο.
Ζανιάς: Εντυπωσιακή η πρόοδος
«Εμπεριστατωμένη και στοιχειοθετημένη» χαρακτηρίστηκε από συνέδρους η ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργου Ζανιά, ο οποίος περιέγραψε τη σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύοντας τα «νέα δεδομένα» που δρομολογούν την ανάπτυξη στην Ελλάδα και προβάλλοντας τη θέση ότι «όσο το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, τόσο η ρευστότητα θα ενισχύεται».
Ο κ. Ζανιάς επικεντρώθηκε στα «θετικά αποτελέσματα» των διαθρωτικών αλλαγών, σημειώνοντας ότι «οι αλλαγές αυτές, που αποσκοπούν στην ανάπτυξη, αλλάζουν το επενδυτικό κλίμα και υπάρχουν πλέον σημάδια ότι η κρίση φτάνει στο τέλος της». Αναφορές έκανε σε «ζωτικούς τομείς» που συνεισφέρουν στην ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και ιδιαίτερα στον τουρισμό και στη ναυτιλία, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν και άλλοι εν δυνάμει τομείς και υπηρεσίες που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη».
Ο κ. Ζανιάς τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακή πρόοδο και αναμένεται η πρόοδος να συνεχιστεί την περίοδο 2014-2020. Σ' αυτή την εξαετία, θα φανούν οι καρποί της όλης προσπάθειας που έχει γίνει». Επίσης, ανέφερε ότι «ο τραπεζικός τομέας έχει φτάσει σε πολύ ικανοποιητικό σημείο».
Λόγω του ανασχηματισμού και της ορκωμοσίας του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στο Φόρουμ, όπως είχε προγραμματιστεί από τους διοργανωτές.