Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο προσκήνιο έρχονται οι 1.300 μονάδες

Κίνηση για τον Γενικό Δείκτη προς τη ζώνη αντίστασης των 1.280 - 1.300 μονάδων μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι. Ο ρόλος της αυξημένης βαρύτητας των τραπεζικών μετοχών. Τι μηνύματα στέλνει η τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Στο προσκήνιο έρχονται οι 1.300 μονάδες

Η χθεσινή (5/6) συνεδρίαση και ο καθαρός όγκος των συναλλαγών των 283 εκατ. ευρώ φαίνεται να αποτελούν τον προπομπό των προσπαθειών για την επάνοδο στη ζώνη των 1.300 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Μετά τις «αναίμακτες» αλλαγές στους δείκτες MSCI και FTSE Athex Large Cap και τη διαχείριση της πολιτικής μεταβλητότητας, οι τραπεζικοί τίτλοι οδηγούν τον βασικό δείκτη στη ζώνη αντίστασης των 1.280 – 1.300 μονάδων.

Η αυξημένη βαρύτητα των τραπεζικών μετοχών στους δείκτες διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αντεπίθεση των ελληνικών μετοχών.

Από το χαμηλό του στις 1.062 μονάδες ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 21%, ο δείκτης των blue chips 22% και ο δείκτης των τραπεζών 35%, με τη βαρύτητά των τραπεζών πλέον σε όλους να έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Η εικόνα του Γενικού Δείκτη

Ο Γενικός Δείκτης έχει δείξει διάθεση να παραμείνει πάνω από τη ζώνη των 1.250 μονάδων και παράλληλα έδειξε ικανός να κινηθεί πάνω από την αντίσταση των 1.280 μονάδων, βάζοντας ως στόχο τις 1.300.

Αν στο προσκήνιο επανέλθουν οι 1.306 μονάδες, η διάσπασή τους ανοίγει τον δρόμο για τους επόμενους στόχους και τις 1.330 μονάδες. Στον αντίποδα, οποιαδήποτε αδυναμία διατήρησης των 1.250 μονάδων θα φέρει στο προσκήνιο τις 1.210 μονάδες. Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο πέρασε και πάλι σε θετικό έδαφος από τις αρχές του έτους, αλλά κι ενίσχυσε τα κέρδη του σε ποσοστό 10,6%.

H τεχνική εικόνα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης επίσης εμφανίζει ανοδικές αποκλίσεις, δείχνοντας ισχυρή δυναμική στη διάσπαση της ζώνης των 400-405 μονάδων. Ο επόμενος στόχος διαγραμματικά τοποθετείται στις 420 μονάδες, με τις 390 να αποτελούν το πρώτο βασικό στήριγμα.

Η εικόνα του FTSE 25

Σημαντική διαφοροποίηση παρατηρείται στην επιμέρους εικόνα των δεικτοβαρών μετοχών, με την αγορά να έχει αρχίσει να πριμοδοτεί τις εταιρείες που ανακοίνωσαν καλύτερα αποτελέσματα από το consensus. Πλην της Folli-Follie Group που πραγματοποιεί νέα υψηλά, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Τιτάν απέχουν λιγότερο από 5% από το υψηλό 52 εβδομάδων.

Τέλος, η τεχνική εικόνα του τραπεζικού δείκτη έχει πλέον βαρύνουσα σημασία για την ευρύτερη αγορά. Ο τραπεζικός δείκτης κλείνει την ψαλίδα υποαπόδοσής του με τον Γενικό Δείκτη από την αρχή του έτους και, αν αυτή η τάση διατηρηθεί, τότε η αναδιανομή των κεφαλαίων που φαίνεται να λαμβάνει χώρα από τον Μάιο θα επιταχυνθεί.

H εικόνα του Τραπεζικού Δείκτη

Η επαναπροσέγγιση του ΕΚΜΟ των 200 ημερών του Δείκτη Τραπεζών είναι ενδεικτική. Τεχνικά, η ζώνη όπου ο δείκτης τα βρίσκει δύσκολα είναι τα επίπεδα των 200-205 μονάδων, ωστόσο απέχει ακόμα.

Η πρώτη αντίσταση στην ανοδική προσπάθεια είναι οι 190-193 μονάδες, διαφορετικά η στήριξη είναι στις 180 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση του δείκτη πάνω από τις 170 μονάδες έχει ιδιαίτερη σημασία. Τον τελευταίο μήνα, Alpha Bank warrant, Αττικής και Πειραιώς υπεραποδίδουν αισθητά των δεικτών.

 *Δείτε τα γραφήματα σε υψηλή ανάλυση στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v