Η εγχώρια αγορά, λίγο πριν εισέλθει στην τελική ευθεία των εκλογών σε περιφέρειες και Ευρώπη, βρέθηκε στα υψηλά τριετίας στα τέλη Μαρτίου, αλλά η ισχυρή πτώση της τάξεως του 25% σε δείκτες και μετοχές ήρθε να προσγειώσει τις προσδοκίες και να προκαλέσει αυξημένο άγχος στους αγοραστές.
Ο πολιτικός κίνδυνος, όμως, ερχόμενος στο προσκήνιο δεν επηρεάζει μόνο τις τιμές στο χρηματιστήριο και την ψυχολογία, αλλά προκαλεί και ουσιαστική αλλαγή στις συνθήκες της αγοράς και στις αποτιμήσεις των εταιρειών.
Δημιουργεί, εκτός από αυξημένα ρίσκα, και ευκαιρίες στις ελληνικές μετοχές, αν τελικά δεν υπάρξει πολιτική παράλυση από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Την επόμενη Κυριακή, από την κατάληξη των ευρωεκλογών όχι μόνο θα προκύψουν πολιτικά συμπεράσματα, αλλά θα διαμορφωθούν και οι συνθήκες στην οικονομία και στο χρηματιστήριο για τους επόμενους μήνες.
Η αίσθηση στην αγορά, το consensus δηλαδή, είναι ότι η πολιτική σταθερότητα θα διατηρηθεί, εκτίμηση που όμως μπορεί να ανατραπεί αν τα αποτελέσματα δημιουργήσουν προϋποθέσεις εθνικών εκλογών.
Οι ξένοι και τα PIGS
Παράλληλα, η υψηλή μεταβλητότητα που παρατηρείται στο Χ.Α. δεν είναι μόνο εγχώρια και απόρροια των επικείμενων Ευρωεκλογών. Είναι και συνέπεια της πιο επιλεκτικής προσέγγισης μερίδας των θεσμικών επενδυτών, συνολικά στις περιφερειακές αγορές της Ευρώπης. Αυτοί οι διαχειριστές φαίνεται πως εκτιμούν ότι οι τιμές των assets και ειδικά των ομολόγων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια έχουν προεξοφλήσει σχεδόν όλα τα θετικά σενάρια.
Για τον παραπάνω λόγο, η εγχώρια πτώση εξελίσσεται παράλληλα με την πτώση στις μετοχικές αγορές της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, ενώ η Ισπανία είναι η μόνη αγορά που χαλάει την ομοιογένεια στην εικόνα των PIGS. Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων, αφού άγγιξαν το όριο του 6% στις 22 Απριλίου, έκτοτε έχουν αυξηθεί 75 μονάδες βάσης, ενώ στα 10ετή της Πορτογαλίας η άνοδος της απόδοσης σε διάστημα λίγων ημερών ανέρχεται σε 50 μονάδες βάσης και στο 3,95%. Για την Ιταλία, από το 2,93% που έκανε χαμηλό η απόδοση του 10ετούς, πλέον διαμορφώνεται στο 3,25%.
Ευκαιρίες αναδιαρθρώσεων
Στο εγχώριο σκηνικό, υπήρχαν και άλλοι σημαντικοί λόγοι που επέβαλαν πιο συντηρητική προσέγγιση για την πορεία της αγοράς τις προηγούμενες εβδομάδες. Οι συνεχείς αντλήσεις κεφαλαίων -ειδικά η αύξηση της Εθνικής Τράπεζας- και τα άκρως επιθετικά κεφάλαια που προσέγγισαν την ελληνική αγορά χάλασαν την ευρύτερη εικόνα των μετοχών και υποχρέωσαν σε πολύ σφιχτά stop losses τους βραχυπρόθεσμους παίκτες της αγοράς, προκαλώντας margin calls, που επιτάχυναν την ορμή της πτωτικής κίνησης.
Στον αντίποδα όμως με τα παραπάνω, η άποψη που φαίνεται να υποστηρίζεται από πολύ περισσότερους διαχειριστές είναι ότι η πτώση μπορεί να είναι μόνο βραχυπρόθεσμη και τους επόμενους μήνες το κλίμα θα συνεχίσει να είναι ιδιαίτερα θετικό για την εγχώρια αγορά μετοχών, αν οι πολιτικές εξελίξεις δεν προκαλέσουν σοκ.
Η πτώση, σε ένα τέτοιο σενάριο πάντα, δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για αναδιάρθρωσεις στα χαρτοφυλάκια και στροφή σε επιμέρους μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη και πολύ ελκυστικά σημεία εισόδου, εκτιμούν σημαντικοί επενδυτικοί οίκοι.
Βασικό επιχείρημα των αισιόδοξων διαχειριστών, ειδικά για τις 10 εταιρείες που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece, είναι τα υψηλά περιθώρια ανόδου που εμφανίζουν πλέον οι μετοχές τους βάσει των τιμών-στόχων και οι χαμηλές αποτιμήσεις τους βάσει των δεικτών EV/EBITDA.
Η μετοχή του ΟΤΕ, που έφθασε στο υψηλό της αγοράς στις 1.380 μονάδες να είναι διαπραγματεύσιμη πάνω από την τιμή στόχο της στα 12,75 ευρώ, πλέον εμφανίζει περιθώριο ανόδου πάνω από 25%.
Για τη μετοχή της ΔΕΗ, επίσης η τιμή στο ταμπλό του Χ.Α. έφτασε την τιμή στόχο στα 13,3 ευρώ, αλλά πλέον το περιθώριο είναι πολύ υψηλό και ξεπερνά το 30%. Οι αποτιμήσεις για τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, τονίζουν οι αναλυτές, δεν ξεπερνούν τις 4,5 και τις 6,5 φορές σε όρους EV/EBITDA για φέτος.
Χαμηλότερα των 6 φορών σε όρους EV/EBITDA για φέτος και περιθώριο ανόδου από τη μέση τιμή στόχο άνω του 20%-25% εμφανίζουν και οι μετοχές της Ελλάκτωρ, της Μέτκα, του Μυτιληναίου και της ΕΥΔΑΠ.
Ειδικά οι τραπεζικές μετοχές των Alpha Bank, ETE και Πειραιώς είναι διαπραγματεύσιμες πλέον με δείκτες P/BV 1,1, 0,9 και 1,2 φορές, με περιθώρια ανόδου από τις μέσες τιμές στόχους 38%, 30% και 70%.
Πολύ μεγάλες οι πιέσεις στις ελληνικές μετοχές
Το δεύτερο στοιχείο που επηρεάζει την εικόνα στην αγορά και δίνει πόντους στην ανοδική συνέχεια είναι ο βαθμός υπερπώλησης. Οι ελληνικές μετοχές εισήλθαν σε ιδιαίτερα υπερπουλημένες συνθήκες και ζώνες τιμών, κατάσταση που στο παρελθόν πάντοτε προκαλούσε βίαια ανοδικά ξεσπάσματα. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της τακτικής είναι και η χθεσινή συνεδρίαση, όπου η αξία των καθαρών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 234 εκατ. ευρώ.
Η πίεση λοιπόν που παρατηρείται στους δεικτοβαρείς τίτλους όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, παρά τη χθεσινή άνοδο, παραμένει μεγάλη, αφού ο ΟΤΕ βρέθηκε 30% χαμηλότερα από το υψηλό του Μαρτίου, η ΔΕΗ 28%, η Jumbo 28%, η Motor Oil και η Τιτάν 25%, ο Μυτιληναίος 23% κι ο ΟΠΑΠ και η ΕΧΑΕ 20%.
Αυστηρά τεχνικά λοιπόν, με το να βρεθούν σε υπερπουλημένες ζώνες τιμών -ή πολύ κοντά σε αυτές- όλες οι μετοχές του 25άρη, με εξαίρεση την ΕΥΔΑΠ και τη Folli Follie Group, η αναδιανομή στις θέσεις των ξένων θεσμικών ήταν επιβεβλημένη. Παράλληλα, αυτή η τακτική εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί κρίνοντας την πορεία των τίτλων της Εθνικής Τράπεζας, και της Τράπεζας Πειραιώς, που βρίσκονται σε συνεχή πίεση με 50% και 34% απώλειες από το υψηλό του Μαρτίου και σε ιδιαίτερα υπερπουλημένες συνθήκες.
Τέλος, μια τεχνική αλλά ουσιαστική παράμετρος που θα συνεχίσει να ρυθμίζει την πορεία των μετοχών, αλλά με θετικό πλέον πρόσημο, είναι το rebalancing στα ποσοστά στάθμισης των μετοχών-κλειδιά του ελληνικού δείκτη MCI Greece.
Η αναδιάρθρωση του MSCI Greece ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα κι οι τράπεζες αποκτούν ακόμα υψηλότερο ειδικό βάρος, αφού εκτός από τις αυξημένες σταθμίσεις σε Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Πειραιώς, η είσοδος της Eurobank ενισχύει ακόμα περισσότερο το τραπεζικό προφίλ του δείκτη.
Τέλος, η προσθήκη της ΕΥΔΑΠ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον δείκτη MSCI Global Small Cap αρχίζει και πάλι να συνθέτει τον μικρότερο δείκτη MSCI, διευρύνοντας τις επιλογές των θεσμικών χαρτοφυλακίων.