Δεν είναι καθόλου λίγες οι περιπτώσεις μετοχών που τα τελευταία χρόνια οι πολύ μεγάλες αποδόσεις τους δεν προήλθαν τόσο από τα κέρδη των εταιρειών, όσο κυρίως από το γεγονός ότι κατάφεραν να βελτιώσουν δραστικά το επίπεδο της ρευστότητάς τους.
Για παράδειγμα, πριν από λίγα χρόνια, ο όμιλος Κυριακίδη Μάρμαρα είχε βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο και πολλοί ήταν εκείνοι που προέβλεπαν πως τελικά δεν θα τα κατάφερνε να επιβιώσει λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπιζε. Η τρέχουσα κατάσταση, όμως, είναι εντελώς διαφορετική. Ένα μίγμα πολιτικών (πώληση θυγατρικής, αύξηση εξαγωγών, διακοπή δραστηριοτήτων που δεν πέτυχαν) έφερε την εισηγμένη σε πολύ καλύτερη θέση.
Η ουσία είναι πως στις 31 Μαρτίου 2014 ο καθαρός της δανεισμός (τραπεζικές υποχρεώσεις μείον διαθέσιμα) είχε συρρικνωθεί μόλις στο 1,5 εκατ. ευρώ και στο ταμείο βρίσκονταν κάτι παραπάνω από 5 εκατ. ευρώ. Τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα ήταν θετικά και τα προ φόρων κέρδη του πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τα 4 εκατ. ευρώ.
Η χρηματιστηριακή αγορά ανταποκρίθηκε σ' αυτές τις αλλαγές κι η μετοχή έχει κερδίσει 176% μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο και 491% την τελευταία τριετία! Να σημειωθεί ότι τα ίδια χρονικά διαστήματα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει καταγράψει αντίστοιχα απώλειες 6,1% και 17,8%...
Η Κυριακίδης Μάρμαρα δεν είναι φυσικά η μόνη μετοχή που ανταμείφθηκε γενναιόδωρα από το ταμπλό, επειδή κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά το προφίλ της ρευστότητάς της. Για παράδειγμα την περασμένη τριετία, η μόνιμη και σθεναρή ένσταση των αναλυτών απέναντι σε ομίλους όπως ο ΟΤΕ και το Folli Follie ήταν το κατά πόσον θα μπορούσαν να αναδιαρθρώσουν και να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, οι φόβοι των αναλυτών ήταν όχι μόνο υπερβολικοί, αλλά και επιζήμιοι για όσους τους ενστερνίστηκαν.
Ο ΟΤΕ μέσα από πωλήσεις θυγατρικών, μειώσεις λειτουργικών δαπανών και δημιουργία θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών συγκαταλέγεται σήμερα στους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς με ζηλευτή ρευστότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό οδήγησε την τιμή της μετοχής του Οργανισμού σε κέρδη 33,4% το τελευταίο δωδεκάμηνο και 514% την τελευταία διετία!
Στην περίπτωση της Folli Follie, οι αναλυτές σήμερα προσπαθούν να εκτιμήσουν πόσο μεγάλη θα μπορούσε να είναι η επιστροφή κεφαλαίου που αναμένεται, καθώς ο όμιλος σήμερα διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο, μετά και την πώληση της δραστηριότητας των αφορολόγητων ειδών. Όσο για τη μετοχή, έχει καταγράψει κέρδη 44% το τελευταίο δωδεκάμηνο και 102% την τελευταία τριετία.
Μπορεί να είναι πολλοί εκείνοι που αμφιβάλλουν για το αν τελικά πρόκειται να προχωρήσει στο άμεσο μέλλον η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε τη μετοχή από το να καταγράψει μια σαφώς θετική πορεία: +43,9% στο δωδεκάμηνο και +66,9% στην τριετία, πέρα από τα σημαντικά μερίσματα που διανεμήθηκαν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα. Βασικός παράγοντας των χρηματιστηριακών κερδών είναι η δραστική βελτίωση της ρευστότητας, μέσα από τη μερική έστω- τακτοποίηση του θέματος των οφειλών του κράτους και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης προς την εταιρεία. Έτσι, από εκεί που οι αναλυτές έθεταν συνεχώς το πρόβλημα των τεράστιων απαιτήσεων που «λίμναζαν» (και ταυτόχρονα ανάγκαζαν την ΕΥΔΑΠ να δανείζεται και να πληρώνει σημαντικό ύψος τόκων) τώρα περιμένουν το αποτέλεσμα του business plan, προκειμένου να δουν αν και ποιο ποσό θα επιστραφεί στους μετόχους.
Η αρχή της κρίσης είχε βρει τον όμιλο ΤΙΤΑΝ σε φάση ολοκλήρωσης σημαντικών επενδύσεων, άρα και με σημαντική έκθεση στις τράπεζες, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να θέτουν συχνά το ζήτημα της αναχρηματοδότησης των δανείων του.
Σήμερα (μέσα από επιλεκτικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και με τη δημιουργία θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών) η εισηγμένη τσιμεντοβιομηχανία διαθέτει ισχυρούς δείκτες ρευστότητας και δεν αποκλείεται να τη δούμε από το 2015 να προχωράει και σε κάποια επιθετική κίνηση. Το τελευταίο δωδεκάμηνο η μετοχή έχει κερδίσει 35% και την τελευταία τριετία 17%, όταν τις ίδιες χρονικές περιόδους ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει υποχρεωθεί σε απώλειες.
Σαφή βελτίωση ρευστότητας σημείωσε τα τελευταία χρόνια και η Βογιατζόγλου Systems, μέσα από την παραγωγή θετικών ταμειακών ροών και κυρίως με πωλήσεις δύο μη λειτουργικών ακινήτων της. Με τον τρόπο αυτόν, όχι μόνο κατάφερε να βελτιώσει δραστικά τη ρευστότητά της, αλλά επιπλέον προχώρησε και σε αρκετές επιστροφές κεφαλαίου στους μετόχους της. Η μετοχή έχει αποδώσει 67% το τελευταίο δωδεκάμηνο και 88% την τελευταία τριετία, πέρα από το μέρισμα που διένειμε φέτος.
Αναζητούν νέες ευκαιρίες
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αναλυτές και οι επενδυτές αναζητούν εταιρείες που θα μπορούσαν να συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο στο μέλλον, δηλαδή να βελτιώσουν δραστικά τη ρευστότητά τους και να αποφέρουν σημαντικές αποδόσεις στους μετόχους τους.
Η αναζήτηση εστιάζει κυρίως σε υγιείς εταιρείες που για διάφορους λόγους έχουν βαρύ παθητικό και εκτιμάται πως οι διοικήσεις τους μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση μέσα στα επόμενα χρόνια: α) Λόγω της προβλεπόμενης ανάκαμψης των εργασιών, β) Από την πώληση υπαρχόντων περιουσιακών στοιχείων, γ) Από την προσέλκυση επενδυτών που θα βάλουν χρήμα και θα τονώσουν παράλληλα τη λειτουργική τους δραστηριότητα, δ) Από ένα συνδυασμό αυτών.
Για παράδειγμα, χρηματιστηριακοί κύκλοι κάνουν λόγο για τα Ελληνικά Πετρέλαια (άντληση ρευστότητας σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και στη συνέχεια της ΔΕΠΑ), για τη ΔΕΗ, για τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, για τη Βιοχάλκο, αλλά και για μικρότερου μεγέθους εταιρείες που διαθέτουν αξιοσημείωτα συγκριτικά πλεονεκτήματα.