Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Ποιες είναι οι κρίσιμες ζώνες

Η πορεία προς τις κάλπες και το rebalancing στον δείκτη MSCI θα καθορίσουν τις εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα. Ποια είναι τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα για τους δείκτες και μεγάλα blue chips.

Χ.Α.: Ποιες είναι οι κρίσιμες ζώνες

Η γνωστή ρήση των αγορών προτάσσει "sell in May and go away", αλλά με κέρδη πλέον 5% για τον βασικό δείκτη και μόλις 2,3% για τον δείκτη Large Cap από την αρχή του έτους δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλο downside risk στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Η βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς διατηρεί στο προσκήνιο τόσο τις επερχόμενες ευρωεκλογές και τον αυξημένο πολιτικό κίνδυνο που εγκυμονεί, όσο και το rebalancing του δείκτη MSCI Greece εξαιτίας των ΑΜΚ των τραπεζών και των επιδράσεων που θα έχει τελικά η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας στην αγορά.

Η αγορά ανέκαμψε την Τετάρτη 7/5 με παράλληλη σημαντική αύξηση στην αξία των συναλλαγών, ωστόσο η χθεσινή συνεδρίαση (8/5), παρά το θετικό άνοιγμα και το υψηλό στις 1.240 μονάδες για τον βασικό δείκτη, προσγείωσε και πάλι ελαφρώς τις προσδοκίες για την άμεση και εύκολη επαναπροσέγγιση των 1.250 μονάδων.

Οι αφορμές για την επιστροφή στις 1.220 ήταν τα αποτελέσματα του ΟΤΕ, που πυροδότησαν πωλήσεις και κίνηση της μετοχής στα 10,76 ευρώ και στο χαμηλό εβδομάδας, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, με την τιμή διάθεσης να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,25 - 2,30 ευρώ έναντι 2,57 στο ταμπλό του Χ.Α.

Τεχνικά, παρότι η βραχυπρόθεσμη εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται πως διαθέτει αυξημένα αντανακλαστικά στη ζώνη των 1.180 μονάδων, όπως φάνηκε και στις δύο περιπτώσεις προσέγγισής τους. Στον αντίποδα, όμως, οποιαδήποτε κίνηση χαμηλότερα των 1.180 μονάδων οδηγεί στις 1.150 και έπειτα στο χαμηλό της 30ής/1/2014 και τις 1.115 μονάδες, όπου εκεί αλλάζει και η προσέγγιση για την πορεία της αγοράς.

H εικόνα του Γενικού Δείκτη 

Το turning point, όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα σχόλια, για το ανοδικό σενάριο, είναι η προσέγγιση στις 1.268 μονάδες, που ήταν και το χάσμα του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη στις 25 - 26 Φεβρουαρίου.

Στο ανοδικό σκέλος, το φάσμα τιμών με σημασία μεταφέρεται από τα επίπεδα των 1.200-1.220 μονάδων στις 1.240-1.250 μονάδες. Αν στο προσκήνιο επανέλθουν οι 1.306 μονάδες, η διάσπασή τους ανοίγει τον δρόμο για τους επόμενους στόχους και στις 1.330 μονάδες, ωστόσο και χρονικά αυτό δεν είναι το πιο πιθανό.

H εικόνα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τεχνικά είχε επιδεινωθεί πολύ περισσότερο απ' ό,τι του Γενικού Δείκτη, αφού χρειάστηκε τόσο στις 16/4 όσο και στις 29/4 την αρωγή του εκθετικού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών.

H εικόνα για τον FT 25

Ωστόσο, η προσέγγιση εκεί δημιούργησε ισχυρή αντίδραση και τις δύο φορές, δείχνοντας ότι η αγορά αντιδρά τεχνικά. Στη χθεσινή συνεδρίαση, παρότι ο δείκτης προσέγγισε έως και τις 400 μονάδες, εν τέλει έκλεισε στις 394. Οι 400 και οι 405 μονάδες αποτελούν τις πρώτες αντιστάσεις του δείκτη, ενώ το χαμηλό των 365,93 μονάδων στα τέλη του Ιανουαρίου είναι το κατώτερο σημείο που θέλει μεγάλη προσοχή.

Τέλος, η τεχνική εικόνα επιμέρους δεικτοβαρών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης επίσης δεν βοηθάει, αφού για τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ αλλά και τη ΔΕΗ η ζώνη των 11,60 - 11,70 ευρώ φαίνεται αρκετά δύσκολή βραχυπρόθεσμα.

*Δείτε τα γραφήματα σε υψηλότερη ανάλυση στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v