Εισηγμένες: Τα μερίσματα του 2014

Τι έχουν αποφασίσει οι διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών για τη διανομή μερισμάτων. Τα σενάρια για επιστροφές κεφαλαίου και προμερίσματα. Οι «αγελάδες μετρητών», οι σταθεροί τροφοδότες και οι συγκρίσεις με τα προηγούμενα χρόνια.

Εισηγμένες: Τα μερίσματα του 2014

Οι «παλιοί» επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου θυμούνται πως τέτοια εποχή κάθε χρόνο ξεκινούσε η κουβέντα για το πόσα θα είναι τα μερίσματα των εισηγμένων εταιρειών που θα διανεμηθούν -ή που έχουν ήδη προφτάσει να διανεμηθούν- στους μετόχους και το κατά πόσον οι τελευταίοι θα χρησιμοποιούσαν αυτήν την πρόσθετη ρευστότητα για να αγοράσουν επιπλέον μετοχές από το ταμπλό (και έτσι να επηρεάσουν θετικά τον Γενικό Δείκτη).

Η συζήτηση αυτή δεν γίνεται φέτος, και αυτό για τρεις κυρίως λόγους:

Πρώτον γιατί η πλειονότητα των μεγάλων εταιρειών για διάφορες αιτές είτε δεν θα διανείμει καθόλου μέρισμα (τράπεζες, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΤΙΤΑΝ), είτε θα μοιράσει λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με πέρυσι (Motor Oil 0,20 από 0,40 ευρώ, ΟΠΑΠ 0,25 από 0,57 ευρώ).

Δεύτερον, γιατί λόγω της οικονομικής κρίσης και της χρηματοπιστωτικής στενότητας, οι περισσότερες εταιρείες είτε δεν μπορούν να σημειώσουν κερδοφόρο αποτέλεσμα, είτε αναγκάζονται να διακρατήσουν ρευστότητα (υψηλά επιτόκια χορηγήσεων και δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα).

Και τρίτον, γιατί αρκετές εισηγμένες επιλέγουν την ανταμοιβή των μετόχων τους μέσα από επιστροφές κεφαλαίου, οι οποίες μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε περίοδο μέσα στο έτος και όχι αναγκαστικά τους αμέσως προσεχείς μήνες.

Έτσι, στο προηγούμενο εννεάμηνο είχαμε την είσπραξη σημαντικών ποσών από τους μετόχους εταιρειών όπως π.χ. η Autohellas, η Quest Holdings, η Ideal, η Mevaco, η Βογιατζόγλου Systems (η συγκεκριμένη εταιρεία δίνει και τώρα μέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή), η Ικτίνος Μάρμαρα, η Μάρμαρα Κυριακίδης, η Πλαστικά Κρήτης και η Στ. Κανάκης.

Να σημειωθεί πως εταιρείες που πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης μας είχαν συνηθίσει σε γενναίες μερισματικές αποδόσεις (Byte, Inform Λύκος, Medicon Hellas, ΑΓΕΤ Ηρακλής, ΕΛΤΡΑΚ) δεν αναμένεται φέτος να μοιράσουν το παραμικρό ποσό.

Χωρίς μέρισμα και η σαφώς κερδοφόρος Ευρωπαϊκή Πίστη, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης εν όψει Solvency II. Άνευ μερίσματος επίσης (θα δοθεί επιστροφή κεφαλαίου;) και η ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President), εταιρεία που επίσης χρόνια τώρα μας έχει συνηθίσει σε υψηλές διανομές κεφαλαίου.

Επιπλέον, χωρίς ανταπόδοση μετρητών στους μετόχους αναμένεται να συνεχίσουν και φέτος και μερικές κερδοφόρες εταιρείες, που μάλιστα διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα (βλέπε Alpha Αστικά Ακίνητα λόγω θεσμικού κωλύματος, Profile, Centric, ΕΛΒΑΛ, Αφοί Καράτζη).

Οι... γαλαντόμοι

Παρ' όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι εισηγμένες που θα εξακολουθήσουν και φέτος να μοιράζουν λεφτά στους μετόχους τους.

Σημαντικότερη κατηγορία είναι τα «κρατικόχαρτα» και ειδικότερα ο ΟΛΠ (0,12 ευρώ έναντι 0,05 την προηγούμενη χρονιά και 0,01 το 2011), ο ΟΛΘ (όπως και την προηγούμενη χρονιά 0,60 ευρώ, έναντι 0,40 ευρώ το 2011, 0,21 ευρώ το 2010 και 0,15 ευρώ το 2009), η ΕΥΔΑΠ (0,38 ευρώ φέτος, έναντι 0,15 ευρώ πέρυσι και 0,02 ευρώ το 2010) και η ΕΥΑΘ (0,12 ευρώ, έναντι 0,162 πέρυσι και 0,188 ευρώ πρόπερσι).

Ειδικότερα μάλιστα για την περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου μέσα στο 2014, ωστόσο αυτό θα ξεκαθαριστεί μετά την αξιολόγηση του business plan που εκπονεί αυτήν την περίοδο για την εισηγμένη η Γενική Τράπεζα.

Η ΕΧΑΕ μοιράζει φέτος πολύ περισσότερα λεφτά από πέρυσι (0,20 έναντι 0,12 ευρώ, αλλά λιγότερα από εκείνα της περιόδου 2008-2010).

Θέμα ημερών είναι η καταβολή επιστροφής κεφαλαίου ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή από την Αεροπορία Αιγαίου.

«Αγελάδα» μετρητών θεωρείται ο Καρέλιας που διανέμει φέτος 8,5 ευρώ (8,52 πέρυσι, 7,6 πρόπερσι, 6,33 ευρώ το 2011 και 4,48 ευρώ το 2010), όπως επίσης και το Πλαίσιο (0,20 ευρώ φέτος, έναντι 0,12 πέρυσι, 0,08 πρόπερσι και 0,05 ένα έτος ενωρίτερα), η Trastor ΑΕΕΑΠ (0,09 ευρώ, έναντι 0,10 τα τρία προηγούμενα χρόνια), η ΜΕΤΚΑ (0,30 ευρώ, έναντι 0,25 το 2013, 0,75 το 2012, 0,48 το 2011 και 0,2 το 2010), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (όπως και πέρυσι ψήφισε επιστροφή κεφαλαίου 0,09 ευρώ, ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε μοιράσει 0,061 και 0,04 ευρώ αντίστοιχα), η Newsphone (0,04 ευρώ φέτος, έναντι 0,014 ευρώ πέρυσι και πρόπερσι, 0,03 ευρώ το 2011 και 0,041 το 2010) και η Mermeren Combinat.

Επιπρόσθετα, πολύ πιθανόν είναι επίσης να αποφασίσουν τη διανομή κεφαλαίου μέσα από μερίσματα (ενδεχομένως η Motor Oil πέρα από το προαναφερθέν μέρισμα, να δώσει προμέρισμα το προσεχές φθινόπωρο) ή επιστροφή κεφαλαίου, που συχνά κάνουν εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Flexopack (έχει μοιράσει τις τρεις προηγούμενες χρονιές από 0,09 ευρώ), η Coca Cola, τα Πλαστικά Κρήτης, η Στ. Κανάκης, η Quest Holdings, η Ικτίνος Μάρμαρα, τα Μάρμαρα Κυριακίδη, η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων.

Η αγορά επίσης συζητά το ενδεχόμενο γενναίας επιστροφής κεφαλαίου από την πλευρά του Folli Follie Group, ενώ οι μέτοχοι μειοψηφίας πιέζουν για επιστροφή κεφαλαίου τη διοίκηση της ΕΚΤΕΡ (επί του παρόντος, αρνείται).

Εδώ και χρόνια, η αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος μοιράζει μέρισμα 0,01 ευρώ ανά μετοχή, ενώ φέτος επανήλθαν στη διανομή μερίσματος εταιρείες όπως η Eurobank Properties (0,182 ευρώ καθώς άρθηκε το προϋπάρχον νομικό εμπόδιο), η Sarantis (γενναίο μέρισμα ύψους 0,30 ευρώ έναντι μηδενικού την προηγούμενη τριετία), η Γενική Εμπορίου (0,017 ευρώ ανά μετοχή) και η FG Europe, αν η γενική συνέλευση εγκρίνει την πρόταση της διοίκησης για διανομή 0,02 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v