Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΠ: Αγριεύει η μάχη για την ιδιωτικοποίηση

Νέο «καμπανάκι» από Ανωμερίτη για την πώληση του ΟΛΠ. Προειδοποιεί για εμπλοκές από Ε.Ε. και Συμβούλιο της Επικρατείας. Σενάρια για απομάκρυνση του CEO του ΟΛΠ λόγω... μνημονιακής υποχρέωσης. Στα χαρτιά η λειτουργία της Αρχής Λιμένων.

ΟΛΠ: Αγριεύει η μάχη για την ιδιωτικοποίηση

Την έντονη αμφιβολία του για το αν θα προχωρήσει τελικά η πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ εξέφρασε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Γιώργος Ανωμερίτης (φωτό), στο πλαίσιο της παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ο επικεφαλής του ΟΛΠ έχει ταχθεί από την αρχή κατά της πώλησης του ΟΛΠ, και τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας επιδιώκει την αντικατάστασή του.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, μάλιστα, έχει και ένα εργαλείο για την αλλαγή φρουράς στον ΟΛΠ: τη σαφή πρόβλεψη του μνημονίου σύμφωνα με την οποία τα μέλη των Δ.Σ. των υπό ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών θα εξεταστούν μέχρι τις 30 Ιουνίου και θα αντικατασταθούν στην περίπτωση που διαφωνούν με τη γραμμή της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ.

Μπορεί στο λιμάνι να κυκλοφορούν ονόματα αντικαταστατών, αλλά ο επικεφαλής του ΟΛΠ εκφράζει την άποψη όλων των υποψηφίων για τη δημαρχία του Πειραιά, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που τάσσεται κατά της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

Ο κ. Ανωμερίτης επανέλαβε χθες τη γνωστή διαφωνία του για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, υποστηρίζοντας πως η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών λιμανιών επιλέγει την ιδιωτικοποίηση μέσα από τον μεγάλο αριθμό παραχωρήσεων σε ιδιώτες (εκτίμησε μάλιστα την καθαρή παρούσα αξία της συμφωνίας με την COSCO μεταξύ 800 εκατ. και 1,086 δισ. ευρώ).

Επιπρόσθετα όμως, ο πρόεδρος του ΟΛΠ εξέφρασε την αμφιβολία του για το πόσο εφικτή είναι τελικά η πώληση, καθώς δεν μπορεί να γίνει απελευθέρωση αγοράς χωρίς την ίδρυση και τη λειτουργία ανεξάρτητης αρχής λιμένων και χωρίς να γίνει συμβούλιο χρηστών. «Κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα από τα ευρωπαϊκά όργανα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσα μάλιστα κυκλοφορούν στο υπουργείο Ναυτιλίας για τη σύνθεση και τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ) δικαιώνουν κατά κάποιον τρόπο την πλευρά Ανωμερίτη.

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ αναφέρθηκε χθες και στην πιθανή εμπλοκή που μπορεί να υπάρξει από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από προσφυγή που έχουν καταθέσει φορείς του Πειραιά. Συγκεκριμένα είπε ότι «στην Ελλάδα μπορεί να αλλάζουν οι νόμοι, αλλά δεν αλλάζουν οι αποφάσεις τουΣτΕ» και πως «υπάρχουν προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ που αναφέρονται στο θεσμικό πλαίσιο των λιμένων».

Επιπρόσθετα ο κ. Ανωμερίτης ανέφερε μεταξύ άλλων:

• Την πολύ καλή συνεργασία του ΟΛΠ με τους Κινέζους της COSCO και τα πολύ σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη που θα έχει η επέκταση της συμφωνίας στον προβλήτα τρία. «Η συνεργασία είναι επωφελής για τον ΟΛΠ» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως πέρα από τις επενδύσεις που θα αναλάβουν οι Κινέζοι στον τρίτο προβλήτα, θα αυξήσουν τη δυναμικότητα του λιμανιού στα εμπορευματοκιβώτια, κι επίσης θα μπορεί το λιμάνι να εξυπηρετεί και πλοία νέου τύπου που είναι μεγαλύτερα σε διαστάσεις. Η διοίκηση του ΟΛΠ θέλει να ελπίζει πως η συμφωνία τελικά θα εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα.

• Οι προοπτικές του λιμανιού του Πειραιά διαγράφονται ιδιαίτερα θετικές (προς την κατεύθυνση αυτή συντείνει και η σιδηροδρομική σύνδεση που ολοκληρώθηκε) και ο ΟΛΠ μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του Πειραιά, αλλά και της Αττικής γενικότερα.

• Η διοίκηση του ΟΛΠ θεωρεί πως είναι προς το συμφέρον τόσο της εταιρείας, όσο και της οικονομίας γενικότερα, η υλοποίηση του ψηφισμένου νόμου που προβλέπει την ενοποίηση των τεσσάρων λιμανιών της Αττικής (ένταξη στον ΟΛΠ των λιμένων της Ραφήνας, της Ελευσίνας και του Λαυρίου). «Στην Αττική δεν χωράνε τέσσερις λιμενικές αρχές», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

O ΟΛΠ έχει καταφέρει να λειτουργεί σήμερα με δείκτη κόστους εργασίας προς κύκλο εργασιών ανάλογο με αυτόν των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου: Η τιμή του συγκεκριμένου δείκτη από το παλαιότερο 74,2% υποχώρησε πέρυσι στο 52,2% και φέτος κυμαίνεται στο 48%. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί κατά 550 άτομα και οι μισθοί 35%.

Πέραν αυτού, οι φετινές προοπτικές των οικονομικών αποτελεσμάτων είναι θετικές και η πορεία της εισηγμένης βαδίζει σύμφωνα με τον προϋπολογισμό.

Στα χαρτιά λειτουργεί η ΡΑΛ

Το θεσμικό καθεστώς εποπτείας των λιμανιών παραμένει μετέωρο, παρά το γεγονός πως αποτελεί προϋπόθεση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και ενώ οι δύο σχετικοί διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη.

Η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ) μπορεί να ιδρύθηκε, με διοικητικό συμβούλιο που επέλεξε προσωπικά ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, όμως ήδη υπάρχουν αντιδράσεις για τη σύνθεσή της και τη στενότατη εξάρτηση που έχει από το υπουργείο Ναυτιλίας, παρά το γεγονός πως πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα. Το υπουργείο καλείται να αιμοδοτήσει τη ΡΑΛ, αλλά η ανεξάρτητη αρχή λειτουργεί μόνο στα χαρτιά (χωρίς χώρους, χωρίς χρήματα κ.λπ.).

Μάλιστα, τα βασικά της έσοδα προέρχονται από ποσοστό επί του κύκλου εργασιών των λιμενικών ταμείων, γεγονός που συνεπάγεται αυτονόητα αδιευκρίνιστου χρόνου καθυστερήσεις σε αυτήν την κρίσιμη φάση έναρξης της λειτουργίας της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v