Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε ρόλο «ψαρά» οι «long only»

Επιλεκτικές οι τοποθετήσεις των μακροπρόθεσμων ξένων επενδυτών. Ποια είναι ρίσκα και τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Γιατί η συνεδρίαση της Τετάρτης δεν επιτρέπει «ασφαλή» συμπεράσματα.

ΧΑ: Σε ρόλο «ψαρά» οι «long only»

Αν και η ουκρανική κρίση φαίνεται ότι θα παραμείνει στο προσκήνιο -με συνέπεια όποτε υπάρχει αφορμή για διόρθωση στο Χ.Α. να αναφέρεται πιο διεξοδικά-, εντούτοις στην ελληνική αγορά τα μακροπρόθεσμου ορίζοντα χαρτοφυλάκια επιλέγουν την τακτική των επιλεκτικών τοποθετήσεων.

Η αγορά ανέκαμψε την Τετάρτη αλλά παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίσουμε στη διαμόρφωση της επενδυτικής προσέγγισης είναι οι ευρωεκλογές και ο πολιτικός κίνδυνος που ελλοχεύει, το Eurogroup και το «άνοιγμα» της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, το επερχόμενο (νέο) rebalancing του δείκτη MSCI Greece εξαιτίας των ΑΜΚ των τραπεζών, αλλά και η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Η αγορά για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων συνεδριάσεων έφθασε έως τις 1.180 μονάδες, επίπεδο τιμών που προκάλεσε αγοραστικό «πυρετό» σε δεικτοβαρείς μετοχές όπως ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ.

Στη συνεδρίαση της 30ης Απριλίου, ο τίτλος του ΟΤΕ με κέρδη 8,4% έδωσε ρυθμό σε όλες τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δείχνοντας ότι οι ξένοι επενδυτές θα συνεχίζουν την τακτική του “bottom fishing” όποτε οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

Πιο τεχνικά, η συνεδρίαση, παρά τη δύναμη που διέθετε (η καθαρή αξία συναλλαγών ξεπέρασε έπειτα από αρκετές συνεδριάσεις τα 100 εκατ. ευρώ), δεν ξεκαθαρίζει απόλυτα τη βραχυπρόθεσμη εικόνα και μάλλον προσθέτει περισσότερη δυσκολία στο τεχνικό τοπίο του Γενικού Δείκτη.

Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί «ειδικών συνθηκών» μιας και συμπίπτει χρονικά με το τέλος του πρώτου τετράμηνου του έτους. Υπό αυτό το πρίσμα ίσως προκύψουν περισσότερα συμπεράσματα στη σημερινή συνεδρίαση.

Η αγορά ωστόσο, παρότι διέσπασε χωρίς πολλές περιστροφές όλες τις στηρίξεις, δείχνει να διαθέτει αντανακλαστικά στη ζώνη με τις 1.180 μονάδες. Οποιαδήποτε κίνηση χαμηλότερα των 1.180 μονάδων μας οδηγεί στις 1.150 μονάδες και έπειτα στο χαμηλό της 30ής/1/2014 και τις 1.115 μονάδες, όπου έπειτα αλλάζει την εικόνα άρδην.

Το turning point, όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα σχόλια για την επάνοδο σε άκρως θετική προσέγγιση, είναι οι 1.268 μονάδες, που ήταν και το χάσμα του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη στις 25-26 Φεβρουαρίου.

Στο ανοδικό σκέλος, το φάσμα τιμών με σημασία μεταφέρεται από τα επίπεδα των 1.200-1.220 μονάδων στις 1.240-1.250 μονάδες. Αν στο προσκήνιο επανέλθουν οι 1.306 μονάδες, η διάσπασή τους ανοίγει τον δρόμο για τους επόμενους στόχους και στις 1.330 μονάδες.

O FT 25

 


H εικόνα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τεχνικά είχε επιδεινωθεί πολύ περισσότερο απ’ ό,τι του Γενικού Δείκτη, αφού χρειάστηκε τόσο στις 16/4 όσο και στις 29/4 την αρωγή του εκθετικού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών. Ωστόσο, η προσέγγιση εκεί δημιούργησε ισχυρή αντίδραση και τις δύο φορές, δείχνοντας ότι η αγορά αντιδρά τεχνικά.

Οι 400 μονάδες και πλέον οι 405 μονάδες αποτελούν τις πρώτες αντιστάσεις του δείκτη, ενώ το χαμηλό των 380 μονάδων (καταγράφηκε στα μέσα Απριλίου) είναι το σημείο που θέλει μεγάλη προσοχή.

* Δείτε τα γραφήματα σε στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v