Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επανέρχονται στο ΧΑ οι long term επενδυτές

Ποια μεγάλα ονόματα επένδυσαν στις τράπεζες και κτίζουν θέσεις σε άλλους τίτλους του 25άρη. Πού χωλαίνει η αλλαγή σκυτάλης. Η έξοδος του θερμού χρήματος, οι εκτιμήσεις για το βάθος της διόρθωσης και τα ορόσημα του Μαΐου.

Επανέρχονται στο ΧΑ οι long term επενδυτές

Το έναυσμα για να ξεκινήσει η αναμενόμενη, εδώ και μερικούς μήνες, αλλαγή σκυτάλης στο Χ.Α. έδωσαν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών καθώς αφενός λειτούργησαν σαν μαγνήτης για τη μαζική επάνοδο παραδοσιακών θεσμικών χαρτοφυλακίων, αφετέρου, όμως, πυροδότησαν τη συνεχιζόμενη διόρθωση των αποτιμήσεων.

Μέσα σε περίπου έναν μήνα η Alpha, η Πειραιώς και η Eurobank συγκέντρωσαν ή συγκεντρώνουν από ξένους επενδυτές κεφάλαια άνω των 5,3 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η Εθνική που σκοπεύει να αντλήσει από το εξωτερικό 2,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσά που ξεπερνούν ακόμη και τις αντλήσεις κεφαλαίου στη μεγάλη άνοδο των αποτιμήσεων το θέρος του 2007, και ως εκ τούτου προκαλούν τριγμούς στην αγορά.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων προήλθε από χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα (long term), που επανήλθαν στο Χ.Α. μετά από απουσία 5 ή 6 ετών.

«Μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο τα ενεργητικής διαχείρισης θεσμικά χαρτοφυλάκια μάρκαραν μετοχές, αγοράζοντας ελάχιστα κομμάτια, για να παρακολουθούν την πορεία τους. Η περίοδος αναμονής έληξε με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών» αναφέρει στο Euro2day.gr επικεφαλής μεγάλης χρηματιστηριακής.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, χάρη στα θελκτικά επίπεδα τιμών και στη σημαντική αύξηση της ελεύθερης διασποράς τίτλων, λειτούργησαν ως δεύτερη ευκαιρία για τους long term να ανέβουν στο... τρένο του Grecovery.

Στο προσκλητήριο αντέδρασαν θετικά «σπίτια» όπως η Capital, η Fidelity, η BlackRock, η Pimco, η JP Morgan Asset Management, η Wellington, η Moore Capital, η Blackstone, η Schroders, κρατικά επενδυτικά ταμεία όπως της Σιγκαπούρης, της Νορβηγίας, του Ντουμπάι και του Αμπού Ντάμπι και κάποια μικρότερα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης (Government of Singapore Investment Corp), το γνωστό GIS, συμμετείχε στις αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha, της Πειραιώς και στην πρόσφατη της Eurobank, ενώ το αντίστοιχο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας (Global) μπήκε σύμφωνα με πληροφορίες στην ΑΜΚ της Eurobank μαζί με τις Pimco, JP Morgan, Moore Capital, York Capital κ.ά.

Η είσοδος φρέσκου χρήματος και η εντυπωσιακή αύξηση της εμπορευσιμότητας έδωσαν την ευκαιρία σε hedge funds να αποεπενδυθούν ή να μειώσουν τις θέσεις τους στις τράπεζες.

Πρόσφατα η Baupost με επίσημη ανακοίνωσή της γνωστοποίησε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν κατέχει, πλέον, μετοχές, παρά μόνο warrants της Τράπεζας Πειραιώς. Η Baupost πούλησε σταδιακά περίπου 16,5 εκατομμύρια μετοχές Πειραιώς, τις οποίες αγόρασε κατά κύριο λόγο το φρέσκο χρήμα που κινητοποίησε η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.

Η διόρθωση και το bottom fishing στα μη τραπεζικά blue chips

Οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών υπήρξαν καταλυτικές και για την υπόλοιπη αγορά καθώς απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος της εν δυνάμει ζήτησης για ελληνικές μετοχές.

Αποτέλεσμα ήταν τίτλοι όπως των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ να βρεθούν σε κενό αγοραστικού ενδιαφέροντος, την ώρα που οι momentum traders άφηναν την Ελλάδα για την Τουρκία και οι αναδιαρθρώσεις στους δείκτες MSCI και FTSE έβγαζαν πωλήσεις και από τα παθητικής διαχείρισης Αμοιβαία Κεφάλαια.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες long term χαρτοφυλάκια ξεκίνησαν να τοποθετούνται επιλεκτικά σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Folli Follie, Jumbo και METKA.

Οι εκτιμήσεις για το βάθος της διόρθωσης

Η τακτική των επιλεκτικών αγορών (bottom fishing) που ακολουθούν τα μακροπρόθεσμου ορίζοντα χαρτοφυλάκια κρατάει ανοικτό το θέμα της έντασης και του χρόνου της περαιτέρω διόρθωσης.

«Ο FTSE 25 μπορεί να υποχωρήσει ως την περιοχή των 370 - 365 μονάδων, είναι σαφές όμως ότι θα ενταθούν και οι αγορές, αν το κλίμα δεν επιδεινωθεί διεθνώς λόγω της Ουκρανίας» σημειώνει στέλεχος της αγοράς που εκτελεί εντολές ξένων.

Περισσότερο επιφυλακτικοί εμφανίζονται εγχώριοι διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων οι οποίοι σημειώνουν ότι το strip των ομολόγων υποχώρησε κατά 4% μέσα σε δύο συνεδριάσεις καθώς στο νευρικό διεθνώς κλίμα προστίθεται και η ανησυχία ότι η υπερπροσφορά τίτλων πλήττει πλέον την αγορά αφού παρατηρούνται πωλήσεις για τη συμμετοχή στις νέες εκδόσεις.

Η υποχώρηση της μετοχής της Πειραιώς κάτω από την τιμή διάθεσης του 1,70 ευρώ ενεργοποιεί κινήσεις stop losses και σύμφωνα με τους ίδιους είναι πιθανόν αντίστοιχη συμπεριφορά να εμφανίσουν και οι μετοχές των Eurobank, Alpha και Εθνικής.

Και τα ορόσημα του Μαΐου

Ορόσημα για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς είναι η δήλωση του Eurogroup της 5ης Μαΐου, που αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η ολοκλήρωση της ΑΜΚ για την Εθνική (στις 9 Μαΐου), το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών (ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές) και η αναδιάρθρωση του MSCI η οποία θα ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου και θα ισχύσει στο τέλος του μήνα.

Με δεδομένο ότι έχουν προηγηθεί επιτυχείς αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha και της Πειραιώς, αναμένεται να υπάρξει αύξηση της στάθμισης της χώρας στους δείκτες MSCI, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά το Χ.Α. όπως βέβαια και ενδεχόμενο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές που διατηρεί αλώβητη τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Το αν προεξοφληθούν τα θετικά νέα πριν από τις κάλπες ή εξαργυρωθούν μετά το αποτέλεσμα μαζί με τις αλλαγές στον MSCI θα κρίνουν τη διάρκεια και το βάθος της διόρθωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v