Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΔΥΚΑ: Κριτική σε ΥΠΟΙΚ για "επαγγελματία επενδυτή"

Η εμμονή του κ. Μαυραγάνη στο θέμα του «επαγγελματία πελάτη» οφείλεται σε λανθασμένη και πρόχειρη μετάφραση των επιταγών της τροϊκας αναφέρει ο ΣΕΔΥΚΑ.

ΣΕΔΥΚΑ: Κριτική σε ΥΠΟΙΚ για επαγγελματία επενδυτή
Φαίνεται πως η Κυβέρνηση και το Οικονομικό Επιτελείο συνεχίζουν την ίδια πολιτική με εκείνη των περασμένων ετών και δεν έχουν διδαχθεί ακόμη από τα λάθη τους, αναφέρει ο ΣΕΔΥΚΑ σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΣΕΔΥΚΑ «οι ατυχείς χειρισμοί του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το Φόρο Υπεραξίας συνεχίζονται και λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν καμία λογική και κανένα δημοσιονομικό όφελος.

Η τελευταία Απόφαση του κ. Μαυραγάνη ορίζει ως "επαγγελματίες" πελάτες εκείνους που κατέχουν χαρτοφυλάκιο άνω των 500.000€ και πραγματοποιούν πράξεις εντός τριμήνου, άνω των 250.000€. Η αιτιολόγηση του ΥΠΟΙΚ είναι πως η Τρόικα επέβαλε αυτό το μέτρο, το οποίο προβλέπεται και από το Νόμο 3606/07 (δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Οδηγία MiFID).

Η απάντηση προς τον αρμόδιο Υφυπουργό είναι η εξής:

«Αγαπητέ κ. Υφυπουργέ,

Αντιλαμβάνεστε πως λόγω της φύσεως της εργασίας μας, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καλύτερα από τα στελέχη του Υπουργείου σας τόσο την Ευρωπαϊκή, όσο και την Εθνική Νομοθεσία, τουλάχιστον όσον αφορά στον επαγγελματικό μας χώρο. Ο Νόμος 3606/07 με τον οποίο ενσωματώσαμε την ευρωπαϊκή Οδηγία MiFID στο Άρθρο 7 παρ.3 πράγματι αναφέρει τα κριτήρια βάσει των οποίων ένας πελάτης επιθυμεί να χαρακτηριστεί ως επαγγελματίας και πιο συγκεκριμένα :

α) ο πελάτης πραγματοποίησε κατά μέσον όρο 10 συναλλαγές επαρκούς όγκου(?) ανά τρίμηνο στη σχετική αγορά στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων.

β) η αξία του χαρτοφυλακίου χρηματοπιστωτικών μέσων του πελάτη, οριζόμενο ως καταθέσεις μετρητών συν χρηματοπιστωτικά μέσα, υπερβαίνει τα πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ(500.000€)

γ) ο πελάτης κατέχει ή κατείχε επί ένα (1) έτος τουλάχιστον επαγγελματική θέση στον χρηματοπιστωτικό τομέα η οποία απαιτεί γνώση των σχεδιαζόμενων συναλλαγών η υπηρεσιών.

Ο πελάτης που επιθυμεί να αντιμετωπιστεί ως επαγγελματίας πελάτης θα πρέπει να πληροί δύο τουλάχιστον από τα παραπάνω κριτήρια.
Διαβάζοντας λοιπόν τις διατάξεις του Νόμου 3606/07 αντιλαμβάνεται κανείς πως:

1. Ο ορισμός του επαγγελματία πελάτη είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση
2. Ο ορισμός του επαγγελματία πελάτη έχει εποπτική σημασία και όχι φορολογική
3. Ο επαγγελματίας πελάτης, στην ουσία στερείται την αυξημένη προστασία που υποχρεούνται να του παρέχουν οι πάροχοι υπηρεσιών και κερδίζει ευελιξία στις συναλλαγές του.
4. Στο σημείο (α) γίνεται μνεία για 10 συναλλαγές επαρκούς όγκου. Πως ορίζονται αυτές;
5. Στο σημείο (γ) γίνεται σαφής αναφορά επαγγελματικών κριτηρίων βάσει πιστοποιήσεων, που δεν έχουν οι απλοί πελάτες.

Είναι προφανές πως η εμμονή στο θέμα του «επαγγελματία πελάτη» οφείλεται σε λανθασμένη και πρόχειρη μετάφραση των επιταγών της τροϊκας. Επειδή λοιπόν η κυβέρνηση θεωρεί (λανθασμένα), πως το συγκεκριμένο θέμα δεν βλάπτει άμεσα την εκλογική της πελατεία το υιοθετεί, ανεξάρτητα των επιπτώσεων που θα έχει στην αγορά και την ανάπτυξη.

Έρχεστε λοιπόν εσείς κ. Υφυπουργέ να καθορίσετε το ύψος των συναλλαγών επαρκούς όγκου στα επίπεδα των 250.000€ συνολικά;

Δηλαδή κάποιος που πωλήσει το μισό χαρτοφυλάκιό του είναι κατευθείαν επαγγελματίας; Μήπως αυτό θα ήταν λογικότερο εάν ένας επενδυτής "γύρναγε" το χαρτοφυλάκιό του πχ πάνω από 10 φορές (πολ/στης Χ 10) να υπήρχε μία λογική βάση; Μήπως επίσης πρέπει να λάβετε υπόψιν σας τι αντίκτυπο έχει η Υπουργική σας Απόφαση στην αγορά Ομολόγων που ο κ. Προβόπουλος διαλαλεί πως πρέπει να ενισχυθεί;

Μήπως δεν λάβατε υπόψιν σας καθόλου τις 10 συναλλαγές επαρκούς όγκου που αναφέρει η Οδηγία;

Κι επίσης μήπως για άλλη μία φορά δεν καλέσατε τους φορείς για διαβούλευση προκειμένου να γίνει κάτι αξιοπρεπές και κοινά αποδεκτό;

Τέλος πείτε μας επιτέλους ποιο είναι το ύψος του δημοσιονομικού οφέλους που προκύπτει από αυτή σας την Απόφαση, για να το συγκρίνουμε με άλλες προτάσεις που σας έχουν υποβληθεί στο γραφείο σας και αδιαφορείτε όπως εκείνη του Χρηματιστηρίου.
Δεν σκέφτεστε πως η Απόφαση που εκδώσατε θα πλήξει σοβαρά πχ συνταξιούχους που κατέχουν Ομόλογα και μετοχές;

Θεωρούμε πως οι Αποφάσεις που λαμβάνετε και μάλιστα χωρίς τον "νοικοκύρη" του χώρου που φορολογείτε είναι εντελώς πρόχειρες, εντελώς αβάσιμες και χωρίς κανένα δημοσιονομικό ενδιαφέρον και λογική.

Απαντήστε μας επιτέλους κ.Υφυπουργέ σε ποιά Χώρα εφαρμόζονται φορολογικές διατάξεις για "επαγγελματίες" πελάτες, διότι εμείς πιστεύουμε αποδεδειγμένα πως αυτό αποτελεί Ελληνική πρωτοτυπία και δεν εφαρμόζεται σε καμία Χώρα παγκοσμίως.

Τουλάχιστον δοκιμάστε κάποτε να συζητήσετε με τους Φορείς της Αγοράς, όπως κάποτε έκαναν προκάτοχοί σας , οι οποίοι κατά την άποψή μας, μόνο κέρδος απεκόμισαν από τον πλουραλισμό των απόψεων που συζητήθηκαν και μετέφεραν ευκρινώς σε αυτούς το κλίμα και τον παλμό της αγοράς, τις αγωνίες και τις σκέψεις των απλών επενδυτών, καθόσον η ενασχόληση με τα προβλήματά τους και η παροχή λύσης αυτών αποτελεί θεσμικό καθήκον σας .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v