«Το πολιτικό ρίσκο σίγουρα υπάρχει, ωστόσο του δίνουμε μεγαλύτερη σημασία εντός Ελλάδας, σε σχέση με τη σημασία που του δίνουν οι ξένοι επενδυτές» δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της BETA Χρηματιστηριακής κ. Ευάγγελος Χαρατσής σε συζήτηση που είχε στο www.neoforum.gr, συμπληρώνοντας πως: «οι ξένοι βλέπουν τη μεγάλη εικόνα που λέει ότι πολύ λίγα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος. Γι αυτό και παίρνουν συχνά θέσεις με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αν τους απασχολούσε τόσο πολύ ο πολιτικός κίνδυνος, δεν θα γινόταν τόσο πολλές επενδύσεις στην Ελλάδα».Ο κ. Χαρατσής επίσης, αναφέρθηκε και στην τρέχουσα ταλαιπωρία που χαρακτηρίζει την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά: «Η τελευταία ταλαιπωρία οφείλεται στις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων μετά τις αλλαγές σταθμίσεων σε Alpha και Πειραιώς, ταλαιπωρία που θα συνεχιστεί με τις επικείμενες αλλαγές σταθμίσεων σε Eurobank και Εθνική, μετά την ολοκλήρωση των επικείμενων αυξήσεων στα μετοχικά τους κεφάλαια. Μάλιστα, η Eurobank αναμένεται να ενταχθεί στο 25άρη, διώχνοντας κάποια άλλη μετοχή από το συγκεκριμένο δείκτη.
Επιπλέον, οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών επηρεάζουν ως ένα βαθμό και το μέτωπο της ρευστότητας, παρά το γεγονός ότι απευθύνονται κυρίως στις ξένες αγορές. Και πέρα από τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, ακούγεται πως και άλλες εταιρείες προτίθενται να προχωρήσουν προσεχώς σε ομολογιακές εκδόσεις, πέρα από την περίπτωση του ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας.
Πάντως, μέσα στο Μάιο είναι πολύ πιθανόν να έχουμε ένα ακόμη rebalancing, αυτή τη φορά από την ίδια την Morgan Stanley, καθώς ενδέχεται ο οίκος να αυξήσει τη στάθμιση της Ελλάδας στο MSCI. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό».
Για το θέμα του rebalancing όμως μίλησε και ο γνωστός αναλυτής της Beta Χρηματιστηριακής κ. Μάνος Χατζηδάκης:
«Το rebalancing έχει αναμφίβολα τη δική του σημασία, αλλά όχι τόσο μεγάλη, όσο του αποδίδεται. Οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι αλλαγές σταθμίσεων επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα την αγορά, καθώς πέρυσι τέτοια εποχή θα προκαλούσε γέλια, αν κάποιος ισχυριζόταν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αντλήσει γύρω στα 9 δις ευρώ σε λιγότερο από ένα μήνα.
Παρόλα αυτά, το σημαντικότερο είναι πως η μεγάλη εικόνα παρουσιάζει αξιοσημείωτες ενδείξεις βελτίωσης (πλεόνασμα, μείωση ανεργίας, ανερχόμενος τουρισμός), που σιγά-σιγά θα αρχίσουν να γίνονται ορατές και στην πραγματική οικονομία».