Οι Αμερικανοί επενδυτές στρέφονται στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου ποντάροντας στην ανάκαμψη της ευρωζώνης, ενώ ήδη τα χρηματιστήρια της Ελλάδας και της Ιταλίας καταγράφουν κέρδη της τάξεως του 14% για το 2014.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι τοποθετήσεις σε ένα συγκεκριμένο αμερικανικό ETF που παρακολουθεί τον FTSE Portugal 20 (Global X FTSE Portugal 20 ETF) αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους από 1,6 εκατ. δολ. σε 21 εκατ. δολ. Επίσης, οι Αμερικανοί επενδυτές αύξησαν τις τοποθετήσεις τους κατά 100 εκατ. δολ. σε ένα συγκεκριμένο προϊόν που ακολουθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ειδικότερα, τα κεφάλα του ETF της Global X Management που παρακολουθεί τον FTSE Greece 20 εκτινάχθηκαν στα 249 εκατ. δολ., από 132 εκατ. δολ. Αντίστοιχη στροφή επενδυτικών κεφαλαίων καταγράφεται σε ETFs που παρακολουθούν χρηματιστηριακούς δείκτες της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Στον αντίποδα, τα επενδυτικά κεφάλαια σε fund που παρακολουθούν τους γερμανικούς και τους γαλλικούς δείκτες μειώνονται.
Ο Sreekala Kochugovindan της Barclays εξηγεί πως οι μετοχές των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, καθώς ανακάμπτει η εμπιστοσύνη για την πορεία των συγκεκριμένων οικονομιών. «Τα κέρδη στην περιφέρει είχαν βραδύτερη ανάκαμψη συγκριτικά με τη Γερμανία, αλλά η βελτίωση υπάρχει» εξηγεί ο Kochugovindan μιλώντας στο Bloomberg και συμπληρώνει πως καθώς καλύπτεται το χαμένο έδαφος «θα ευνοούνται τα χρηματιστήρια της περιφέρειας».
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε το Bloomberg σε αναλυτές, τα εταιρικά κέρδη στην Ιταλία αναμένεται να μειωθούν φέτος, αλλά να αυξηθούν τον επόμενο χρόνο κατά 58%. Αντίστοιχα για την Ελλάδα, προβλέπεται φέτος μείωση των εταιρικών κερδών και άλμα τον επόμενο χρόνο 35%.
«Αν και δεν εκτιμούμε ότι η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, υπάρχει στενός δεσμός μεταξύ εσόδων και οικονομιών» εξηγεί ο Andres Garcia – Amaya της JPMorgan Chase και συμπληρώνει: «Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις οι οποίες καταγράφουν άλμα κερδοφορίας όταν η οικονομία γυρνά από ύφεση σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης».
«Βλέπουμε να επιστρέφουν οι κεφαλαιακές ροές» δηλώνει και ο Larry Kantor της Barclays αναφερόμενος στα χρηματιστήρια των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και συμπληρώνει: «Είχαν πληγεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και επιτέλους βλέπουμε ότι πραγματοποιείται στροφή στην οικονομία. Προφανώς, αυτές οι αγορές έχουν ήδη ενισχυθεί, αλλά η ανάκαμψη δεν έχει πλήρως προεξοφληθεί. Νομίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα περιθώρια ανόδου».
«Πολλοί από αυτούς τους τίτλους στην περιφέρεια ήδη έχουν ανάλογη αποτίμηση με τους λιγότερο εκτεθειμένους ανταγωνιστές του ευρωπαϊκού πυρήνα ή παρουσιάζουν μόνο μικρό discount», αναφέρει ο Matthew Beesley της Henderson Global Investors Holdings, θέτοντας πλέον και θέμα αποτίμησης. Συμπληρώνει ωστόσο ότι «καθώς παραμένουν οι οικονομικές προκλήσεις, η αποτίμηση των μετοχών από αυτό το σημείο θα καθοδηγηθεί περισσότερο από την ανάπτυξη των θεμελιωδών μεγεθών».