Σε μια περίοδο όπου οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν ρευστότητα για να ανταποκριθούν στις άμεσες υποχρεώσεις του, πάνω από τριάντα εισηγμένες του Χ.Α. -πέραν των δύο ΑΕΕΧ Αιολική και Alpha Trust Ανδρομέδα- (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) έκλεισαν το 2013 με θετικό καθαρό ταμείο, δηλαδή με μετρητά που υπερβαίνουν το ύψος των συνολικών τους τραπεζικών υποχρεώσεων (βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων).
Στη φετινή λίστα των εταιρειών με θετικό καθαρό ταμείο είχαμε και νέες προσθήκες, όπως για παράδειγμα η ΕΥΔΑΠ (μετά τις αποπληρωμές μέρους των υποχρεώσεων που είχε η τοπική αυτοδιοίκηση προς την εταιρεία), η Sarantis (συνετέλεσε και η πώληση πακέτου μετοχών που είχε στο χαρτοφυλάκιό της) αλλά ουσιαστικά και η Folli Follie, αν συνεκτιμηθεί το τίμημα της πώλησης και του υπόλοιπου 49% της δραστηριότητας των πρώην ΚΑΕ.
Με βάση μάλιστα τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, σε 31 εισηγμένες το καθαρό ταμείο αθροίζεται στο 1,283 δισ. ευρώ, ενώ τα διαθέσιμα των συγκεκριμένων oμίλων ανέρχονται στο 1,848 δισ. ευρώ!
Μια πρώτη παρατήρηση είναι πως οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που συγκαταλέγονται στον παρατιθέμενο πίνακα συγκαταλέγονταν και στον αντίστοιχο περυσινό. Προκύπτει λοιπόν πως σε μια περίοδο αβεβαιότητας δεν προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις-επεκτάσεις ακόμη και επιχειρήσεις με πολύ ισχυρή ρευστότητα. Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο πως εταιρείες δεν επενδύουν εδώ και χρόνια το «πλεονάζον» ταμείο τους, αλλά αντίθετα το βλέπουν να αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο (π.χ. ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, Alpha Αστικά Ακίνητα, ΕΚΤΕΡ). Το Πλαίσιο επίσης δεν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει σύντομα τα «περισσευούμενα» διαθέσιμά του.
Πάντως, μεταξύ των εταιρειών που φαίνονται διατεθειμένες να επενδύσουν είναι ο ΟΠΑΠ (από τη στιγμή που το δημόσιο θα αποφασίσει να τρέξει τα videolotto), η Eurobank Properties (αγοράζει ακίνητα υψηλών yields), η Entersoft (προχωρεί σε συγκρατημένες επεκτατικές κινήσεις), η Centric, η Profile (προγραμματίζει επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία), η Sarantis (κατά καιρούς επιχειρεί επεκτατικές κινήσεις στο εξωτερικό) και η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου (επανεκκίνηση κλωστηρίου στην Αιτωλοακαρνανία).
Γενικότερα πάντως, οι εταιρείες με θετικό καθαρό ταμείο όχι μόνο αντιμετωπίζουν πολύ μικρότερο κίνδυνο σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, αλλά επιπλέον επωφελούνται για αρκετούς λόγους, μεταξύ των οποίων είναι:
α) Η αποφυγή καταβολής υψηλών χρεωστικών τόκων με τους οποίους επιβαρύνονται ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, λόγω και των πολύ υψηλών επιτοκίων που επικρατούν στη χώρα μας.
β) Η είσπραξη σημαντικών εσόδων από τόκους, ιδιαίτερα αν οι καταθέσεις αυτές γίνονται σε ελληνικές τράπεζες.
γ) Η υγιής εικόνα του ισολογισμού συχνά οδηγεί σε καλύτερους όρους συναλλαγών με τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα το χαμηλότερο κόστος.
δ) Η ύπαρξη ισχυρών διαθεσίμων δίνει την ευχέρεια στις εταιρείες να εκμεταλλευθούν τις λεγόμενες ευκαιρίες της κρίσης, ιδίως σε μια περίοδο όπως η τρέχουσα, η οποία θεωρείται μεταβατική πριν ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας.
ε) Συνήθως οι εταιρείες αυτές μοιράζουν αρκετά χρήματα στους μετόχους τους, με τη μορφή είτε μερισμάτων (π.χ. ΜΕΤΚΑ, Πλαίσιο, Καρέλιας, ΟΛΠ, ΕΥΑΘ), είτε επιστροφών κεφαλαίου (π.χ. Aegean), είτε με συνδυασμό αυτών των δύο (ΕΧΑΕ).
***** Η Profile επιπλέον διαθέτει σημαντικό ποσό σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά εργαλεία.