Οι προοπτικές στις ευρωπαϊκές μετοχές είναι ακόμη ευνοϊκές, παρά τα πολύ υψηλά κέρδη σε βασικές αγορές της Ευρώπης και τη διαμόρφωση νέων υψηλών πενταετίας σε μια σειρά μετοχικών δεικτών.
Η πλειονότητα των αναλυτών φαίνεται να προτρέπει σε τοποθετήσεις σε ευρωπαϊκούς τίτλους, αν και οι εκτιμήσεις για την άνοδο του δολαρίου, σε συνδυασμό με την προσδοκία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, περιπλέκουν αρκετά την εικόνα των μετοχών.
Πάντως, το ρίσκο φαίνεται να μετατοπίζεται προς την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, αφού η Ευρώπη είναι σε καλύτερη θέση όσον αφορά τη διαδικασία της προσαρμογής, ενώ τα δημοσιονομικά εμπόδια στις ΗΠΑ εξακολουθούν να υφίστανται.
Σε κάθε περίπτωση, και για το νέο έτος είναι μονόδρομος η διαφοροποίηση στην επιλογή των τίτλων που θα συνθέσουν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, τονίζουν αναλυτές και διαχειριστές, οι οποίοι προτείνουν ευρωπαϊκά blue chips, αφού και η υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών για δύο συναπτά έτη ισχυροποιεί το κίνητρο για διαφοροποίηση.
Για την επιλογή των μετοχών και για την αποφυγή των συγκρούσεων συμφερόντων στις τάξεις των επενδυτικών οίκων, παρουσιάζονται τίτλοι με περισσότερες από 12 συνολικά καθαρές θετικές συστάσεις (θετικές - αρνητικές), με δείκτη P/E για το 2014 χαμηλότερο του 20, θετική άνοδο στα EPS το 2014 (median consensus) και περιθώριο ανόδου από τη μέση τιμή-στόχο πάνω από 5%.
Η γενική εικόνα
Ο μέσος όρος της απόδοσης των τίτλων που συνοδεύονται από θετικές συστάσεις είθισται να ξεπερνά σε απόδοση τους δείκτες αναφοράς, ενώ για το 2013, οι επιλογές που είχαν παρουσιαστεί στα τέλη του 2012 ξεπέρασαν αισθητά τις αποδόσεις του δείκτη MSCI Europe με απόδοση 21,11% έναντι 14,40%. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αποδόσεις και η μεταβλητότητα, στην τριετία και στην πενταετία, των μετοχών που παρατίθενται από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές, εγείρουν πολλά ερωτήματα γιατί οι Έλληνες επενδυτές δεν ακολουθούν μια πιο διευρυμένη προσέγγιση στις μετοχικές τους τοποθετήσεις.
Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι, πέραν της διασποράς του κινδύνου μεταξύ των χωρών, συμμετέχουν πολλοί διαφορετικοί κλάδοι της οικονομίας, διαφοροποιώντας τον κίνδυνο και κλαδικά, όταν αυτό δεν είναι εφικτό στην εγχώρια μετοχική αγορά.
Εκτός των χωρών και της ευρείας κλαδικής διασποράς, παρατηρείται επίσης αυξημένος αριθμός επιλογών σε σχέση με πέρυσι από τους κλάδους και τους τομείς αγαθών υψηλής ποιότητας ή αγαθών πολυτελείας και στις αεροπορικές, ενώ σταθερή αξία παραμένει ο φαρμακευτικός χώρος.
Ένα δεύτερο δεδομένο είναι η (πολύ) δειλή επιστροφή των αναλυτών στις τραπεζικές αξίες: το 2012 στις 76 επιλογές μόλις 2 ήταν τραπεζικές, πέρυσι από τις 61 οι τράπεζες ήταν 3 και το 2014 συμμετέχουν 5: η Deutsche Bank, η Barclays, η HSBC, η BNP Paribas και η βέλγικη KBC Groupe.
Λίγοι και... καλοί
Όπως προκύπτει από την ανάλυση, 56 τίτλοι, έναντι 61 τίτλων για το 2013, ξεπερνούν με επιτυχία τα κριτήρια που αναφέρθηκαν. Από αυτούς, οι 14 (13 το 2013) προέρχονται από τη Γερμανία, οι 17 (14 το 2013) από τη Βρετανία, οι 7 (10 το 2013) από τη Γαλλία κι οι 7 όπως και πέρυσι από την Ελβετία.
Με 2 τίτλους συμμετέχουν η Ιταλία, με 4 η Ολλανδία, με 2 η Ιρλανδία, με 2 το Βέλγιο, με έναν τίτλο συμμετέχει η Πορτογαλία. Μεγάλη απούσα, παρά τη μεγάλη άνοδο της μετοχικής της αγοράς, η Ισπανία. Απουσιάζει και η ελληνική αγορά, αφού καμία μετοχή της δεν μπόρεσε να μπει στη λίστα με τους επιλεγμένους τίτλους, αν και ο τίτλος του ΟΤΕ είναι θεωρητικά η top επιλογή για το φέτος με 9 θετικές ψήφους.
* ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σημαντική θέση, αλλά όχι την πρώτη, κατέχουν οι γερμανικοί τίτλοι. Τα top pick της γερμανικής αγοράς μετοχών για το 2014 είναι η Adidas και η SAP, ένα από το πιο γνωστά brand στον χώρο της ένδυσης και υπόδησης και η εταιρεία - κολοσσός software, από την άλλη πλευρά. Με 25 θετικές συστάσεις, το περιθώριο ανόδου για τον τίτλο της SAP είναι 10%, ενώ αποτιμάται με 16,1 φορές τα κέρδη του 2014 και 10,1 φορές τα EBITDA, ενώ η απόδοσή της πέρυσι ήταν 3%. Για την Adidas οι δείκτες αποτίμησης είναι παρόμοιοι, αλλά η απόδοση το 2013 είναι 38%. Οι 13 μετοχές από τη γερμανική αγορά εμφανίζουν απόδοση 20% το 2013 και 67% την τελευταία διετία.
* ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Με 17 επιλογές από τις 56, η Βρετανία παίρνει τα σκήπτρα ως πρώτη σε συμμετοχές αγορά. Η πρώτη επιλογή των αναλυτών ανήκει στον κλάδο των ολοκληρωμένων υπηρεσιών επικοινωνίας και είναι η μετοχή της WPP. Ο τίτλος της προτείνεται από 20 τμήματα ανάλυσης και δεν έχει καμία αρνητική σύσταση. Η μέση τιμή-στόχος προσφέρει περιθώριο ανόδου 12%, ενώ αποτιμάται με 14,4 φορές τα κέρδη του 2014 και τα κέρδη ανά μετοχή το επόμενο έτος αναμένεται να αυξηθούν 11%. Οι αποδόσεις της WPP είναι ιδιαίτερα υψηλές και το 2013 με +52%.
Ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων αναλυτών βρίσκεται και η μετοχή της Rio Tinto, όπως και πέρυσι, με 19 αναλυτές να προτείνουν «αγορά» ή «υπεραπόδοση». Η μέση τιμή-στόχος της εταιρείας προσφέρει περιθώριο ανόδου 20% από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό, ενώ για το 2013 η απόδοσή της ήταν-5%. Η εξειδικευμένη εταιρεία φαρμακευτικών ειδών Shire εισέρχεται δυναμικά στις top θέσεις. Η απόδοσή της το 2013 ήταν +47%. Από τις 17 επιλογές, το 2013, αλλά και στην πενταετία την υψηλότερη επίδοση εμφανίζει η EasyJet με 506%.
* ΓΑΛΛΙΑ: Οι top επιλογές από τη Γαλλία είναι η μετοχή του ασφαλιστικού ομίλου της AXA και η Louis Vuitton (LVMH) και ακολουθεί ο τραπεζικός όμιλος της BNP Paribas. Για τον όμιλο πολυτελών ειδών, 21 επενδυτικοί οίκοι διάκεινται θετικά. Αν και το 2013 εμφάνισε αρνητική απόδοση -4,5%, η αύξηση στα EPS του 2014 προβλέπεται στο 12% και το περιθώριο ανόδου υπολογίζεται στο 24%. Η AXA, με 22 θετικές συστάσεις, εμφανίζει περιθώριο ανόδου 13%, ενώ για το 2013 η απόδοσή της ήταν 51%. Για τις 7 μετοχές που προέκυψαν από τη γαλλική αγορά οι επιδόσεις του 2013 ήταν υψηλότερες από τις άλλες αγορές.
* ΕΛΒΕΤΙΑ: Από την ελβετική αγορά, οι κορυφαίες επιλογές είναι η Roche, η Swatch και η Compagnie Financiere Richemont. Η πρώτη αποτέλεσε μία από τις top επιλογές του 2012 και επιχειρεί στον κλάδο των φαρμάκων, η Swatch Group και η Compagnie Financiere Richemont επιχειρούν στον τομέα της υψηλής ποιότητας προϊόντων και οι θετικές συστάσεις για τις μετοχές τους ξεπερνούν τις 15. Τα περιθώρια ανόδου για τις τρεις μετοχές είναι ιδιαίτερα υψηλά με +19% για τη Roche, +15% για τη Swatch και +18% για τη Richemont.
Οι μετοχές τους για το 2014 αποτιμώνται με 16 φορές περίπου τα κέρδη του 2014, ενώ όσον αφορά τις αποδόσεις για φέτος, είναι +33%, +26% και +22%, αντίστοιχα. Για το 2013, η μέση απόδοση των 7 μετοχών από την Ελβετία διαμορφώνεται σε 22%, ενώ οι αποδόσεις της Richemont και της Swatch Group στην πενταετία είναι 415% και 397%, αντίστοιχα.
* ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ: Στην πρώτη θέση βρίσκεται μια ιταλική εταιρεία του κλάδου πολυτελών ειδών, η Prada, με 21 θετικές συστάσεις, η οποία ήταν μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές επιλογές και το 2013. Το περιθώριο ανόδου της είναι ιδιαίτερα υψηλό, 25%, αν και το 2013 η απόδοσή της ήταν απογοητευτική στο -11%.
Στη δεύτερη θέση στα ευρωπαϊκά top picks εμφανίζεται μια εταιρεία με έδρα την Ολλανδία, η οποία ωστόσο αποτελεί consortium της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Είναι η Airbus Group, με 19 θετικές συστάσεις και μικρό περιθώριο ανόδου 10%, μετά το εντυπωσιακό +89% το 2013. Η αποτίμησή της είναι 15,6 φορές τα κέρδη του 2014 και 5,8 φορές σε επίπεδο EV/EBITDA, με μέση εκτίμηση ότι θα αυξήσει τα κέρδη της το 2014 σε ποσοστό 30%. Οι υπόλοιπες επιλογές από την Ευρώπη είναι η Philips και η ING Groep από την Ολλανδία, η Ryanair Holdings και η Jazz Pharmaceuticals από την Ιρλανδία, η Prysmian από την Ιταλία, η Anheuser-Busch InBev και η KBC Groupe από το Βέλγιο και η Jeronimo Martins από την Πορτογαλία. Η μεσοσταθμική τους απόδοση το 2013 ήταν 30%.
***Αναλυτικά τα top picks από τις ευρωπαϊκές αγορές για το 2014 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".