Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βραχυπρόθεσμα σημάδια «αδυναμίας» στον ΓΔ

Συνεχίζουν να διατηρούν το πάνω χέρι οι αγοραστές, αλλά αντέχουν οι ζώνες άμυνας σε ΓΔ και FT Large Cap, ενώ δεν υπάρχει ισχυρή διάθεση για short θέσεις. Πώς μπορεί να αλλάξει η τεχνική εικόνα. Οι επιμέρους αποδόσεις.

Βραχυπρόθεσμα σημάδια «αδυναμίας» στον ΓΔ

Μετά τα νέα υψηλά έτους στις 1.232 μονάδες στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου, η ελληνική αγορά μετοχών επανήλθε σε χαμηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης με πιο «φυσιολογικούς» όγκους συναλλαγών, κλείνοντας στις 1.190 μονάδες την Πέμπτη.

Το profit taking που ακολούθησε τα νέα υψηλά μπορεί να θεωρηθεί αρκετά αναμενόμενο, αν ληφθούν υπόψη μια σειρά γεγονότα, όπως η «φτωχή» αναβάθμιση της Moody's, το τέλος ίσως των flows από το εξωτερικό για φέτος, η τεχνική κόπωση σε ορισμένα βασικά χαρτιά του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και η είσοδος στην τελική ευθεία της πρώτης άσκησης των τραπεζικών warrants.

Παρότι ο Γενικός Δείκτης δεν βρέθηκε σε θετικό έδαφος στη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου, τελικά έκλεισε πάνω από τις 1.190 μονάδες, ενώ ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης διατήρησε τις 390 μονάδες.

Οι αγοραστές εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι στην αγορά, αλλά διατηρούν τους δύο χρηματιστηριακούς δείκτες σε ανώτερα επίπεδα από τις ζώνες άμυνας, ενώ και ο τραπεζικός δείκτης διαμορφώνεται άνω των 180 μονάδων.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Η πρώτη ζώνη διόρθωσης στον Γενικό Δείκτη τοποθετείται στις 1.160 μονάδες, αν και όπως έχουμε αναφέρει, παρά τις όποιες διορθώσεις των βασικών δεικτών και την απαιτούμενη συσσώρευση που θα απαιτηθεί για την οριστική διάσπαση των 1.200 μονάδων, μεσοπρόθεσμα η αγορά παραμένει ανοδική και ο Γενικός Δείκτης έχει ως πρώτο στόχο τις 1.300 μονάδες.

Μέχρις στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει ισχυρή διάθεση για ρευστοποιήσεις ή άνοιγμα short θέσεων, ωστόσο αν η πτωτική κίνηση συνεχιστεί με αυξημένες συναλλαγές τότε η τεχνική εικόνα μπορεί να αλλάξει.

Στο διάγραμμα τιμών του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης στήριξη μέχρι στιγμής έχουν προσφέρει στις πτωτικές συνεδριάσεις οι 380 μονάδες, ενώ το επίπεδο των 370 μονάδων αποτελεί το σημαντικό οχυρό των αγοραστών.

Το θετικό σενάριο παραμένει το βασικό για την ώρα για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap και ο άμεσος στόχος μετά τις 390 παραμένουν οι 400 μονάδες και ο αμέσως επόμενος το υψηλό του Μαΐου και οι 411 μονάδες. Η αντιστοιχία των 1.300 μονάδων του Γενικού Δείκτη είναι οι 430 σε επίπεδο FTSE/Athex Large Cap.

Η εικόνα του FTSE Large Cap 

 

Στην περίοδο εβδομάδας, έχει σημασία να δούμε τις επιμέρους αποδόσεις σε κάποιες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης: MIG 15%, Folli Follie Group +8,7% και ΣΩΛΚ +7,5%, ενώ στον αντίποδα -8,4% στην Alpha Bank και -10% στο warrant αλλά και -5,6% η ΕΤΕ. Κάποια σημασία ίσως έχει το γεγονός ότι η προσπάθεια ανακατάληψης των 400 μονάδων στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης θα γίνει με τον τίτλο της Coca Cola HBC να προσπαθεί να διατηρηθεί πάνω από την τεχνική στήριξη των 20 ευρώ.

Για τον τραπεζικό κλάδο, η διατήρηση πάνω από τις 175-180 μονάδες έχει σημασία, αφού στο επίπεδο αυτό συγκλίνουν ο εκθετικός κινητός μέσος όρος τόσο των 55, όσο και των 200 ημερών. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί το 50% της κίνησης Fibonacci Retracement από το υψηλό έως το χαμηλό του τελευταίου τριμήνου, ενώ οι 170 μονάδες είναι το 38,2% Fibonacci Retracement.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v