Χ.Α.: Γιατί ο FT 25 τα έχει… 400

Τι προκάλεσε την κατάκτηση νέων υψηλών για το 2013. Τα πρώτα σημάδια διασποράς του ενδιαφέροντος. Πού βρίσκονται οι γραμμές άμυνας για τους βασικούς δείκτες και ποιοι είναι τώρα οι επόμενοι στόχοι.

Χ.Α.: Γιατί ο FT 25 τα έχει… 400

Μετά τη βαρετή ηρεμία ήρθε η ευχάριστη αγοραστική έκπληξη στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να οδηγείται σε νέα υψηλά έτους και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να ξεπερνάει για πρώτη φορά τις 400 μονάδες από τα μέσα Μαΐου. 

Αρωγός στο ανοδικό ξέσπασμα της αγοράς θα μπορούσε να είναι ο συνδυασμός από τη Moody's, τη Fitch αλλά και τον οίκο MSCI. Ωστόσο, πιο ψύχραιμες αναγνώσεις επισημαίνουν ότι η φειδωλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s και πιθανότατα η επιβεβαίωση της αξιολόγησης από τη Fitch Ratings είναι «χθεσινά» νέα για την εγχώρια αγορά μετοχών. Καταλύτης όμως μπορεί να είναι τα εταιρικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του έτους, που σε πολλές περιπτώσεις εκπλήσσουν θετικά την αγορά (αυτό φάνηκε και από τις συναλλαγές στο ταμπλό του Χ.Α.), όπως και οι εισροές σε τίτλους του MSCI Greece, που εξακολουθούν να προσελκύουν τους επενδυτές.

Ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε με ευκολία τα 150 εκατ. ευρώ δίνοντας αξιοπιστία στην ανοδική διάσπαση των 1.200 μονάδων, αφού ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων ημερών.

Μπορεί τα 2/3 της αξίας των συναλλαγών να επικεντρώνεται σε δέκα μετοχικούς τίτλους και στα warrants, η διασπορά όμως του ενδιαφέροντος, αν και είναι ακόμη χαμηλή, έχει αρχίσει να διευρύνεται. Οι αγοραστές διατηρούν με ευκολία τους δύο δείκτες σε ανώτερα επίπεδα από τις πρώτες ζώνες ασφαλείας, ενώ το ενδιαφέρον στις μετοχές των τραπεζών και στα warrants οδηγούν τον τραπεζικό δείκτη στις παρυφές των 200 μονάδων.

Η πρώτη σημαντική ζώνη διόρθωσης έχει ανέλθει πλέον στις 1.160 μονάδες, ενώ παρακάτω η περιοχή των 1.100 εξακολουθεί να έχει κομβικό ρόλο. Στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στήριξη μέχρι στιγμής είχαν προσφέρει στις πτωτικές συνεδριάσεις οι 380 μονάδες, οι οποίες πλέον αποτελούν το σημαντικό οχυρό των αγοραστών, εφάμιλλο των 1.160 μονάδων του Γενικού Δείκτη. Άμεσος στόχος μετά τις 400 μονάδες είναι και το υψηλό του Μαΐου και οι 411 μονάδες. Η αντιστοιχία των 1.300 του Γενικού Δείκτη είναι οι 430 σε επίπεδο FT 25.

Όπως έχουμε αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν, παρά τις όποιες διορθώσεις των βασικών δεικτών και τη συσσώρευση που θα απαιτηθεί για τη διάσπαση των 1.200 μονάδων, μεσοπρόθεσμα η αγορά παραμένει ανοδική και ο Γενικός Δείκτης έχει ως πρώτο στόχο τις 1.300 μονάδες. Η πρώτη στάση μπορεί να είναι το υψηλό στα τέλη Ιουλίου του 2011 και τις 1.235 μονάδες, ενώ πλέον ζώνη στήριξης πέριξ είναι οι 1.195 - 1.203 μονάδες.

Για τον τραπεζικό κλάδο, η προσέγγιση στις 200 μονάδες ήρθε σε κρίσιμη περίοδο αφού συμπίπτει με την εκκίνηση της διαδικασίας πρώτης άσκησης των warrants στην Alpha Bank, ωστόσο το βραχυπρόθεσμο σημείο με ενδιαφέρον είναι πλέον οι 190 μονάδες.

O FT 25

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v