Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δύο μεγάλα ρίσκα για MSCI και warrants

Γιατί η πτώση της ζήτησης τρομάζει τα ισχυρά χέρια του Χ.Α. Το... πακετάρισμα μετοχών από brokers και hedge funds εν όψει MSCI και το ρίσκο των χαμηλότερων εισροών. Το μεγάλο παιχνίδι των ξένων τραπεζών για τις αλλαγές στα warrants.

Τα δύο μεγάλα ρίσκα για MSCI και warrants

Χθες ήταν η πρώτη συνεδρίαση από τον περασμένο Αύγουστο που η συμπεριφορά της αγοράς προκάλεσε νευρικότητα στα αποκαλούμενα «ισχυρά χέρια» του Χ.Α., στους μεγάλους, δηλαδή, ξένους brokers και στους πελάτες τους, τα hedge funds, που έχουν κτίσει αξιοσημείωτες θέσεις σε blue chips και mid caps.

Αιτία δεν ήταν το μέγεθος της διόρθωσης, αλλά ο τρόπος που επήλθε. Η αγορά διόρθωσε λόγω της εμφατικής απουσίας αξιόλογου αγοραστικού ενδιαφέροντος και δευτερευόντως εξαιτίας των πωλήσεων που πυροδότησε η απώλεια κρίσιμων τεχνικών επιπέδων.

Έτσι, για πρώτη φορά δημιουργούνται ρωγμές στην εδραία, μέχρι προχθές, πεποίθηση ότι θα συνεχισθούν οι εισροές από emerging funds και θα υπάρξουν σύντομα αλλαγές στα warrants προς όφελος των ιδιωτών επενδυτών.

Όπως έχει γράψει το Euro2day στο Χ.Α., τους τελευταίους μήνες, ξεδιπλώθηκαν τακτικές που μοιάζουν, χωρίς να είναι, front running, εν όψει της ένταξής του στις αναδυόμενες αγορές από τον οίκο MSCI αλλά και εξαιτίας της προσδοκίας, όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς των warrants.

Hedge funds αλλά και ξένες επενδυτικές τράπεζες για τα δικά τους χαρτοφυλάκια (prop desks) αγόραζαν από τον Αύγουστο ως και πρόσφατα μετοχές που ήταν υποψήφιες να μπουν στους δείκτες του MSCI, εκτιμώντας ότι θα πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές στα emerging funds παθητικής, κυρίως, και δευτερευόντως ενεργητικής διαχείρισης.

Στις τράπεζες οι προσδοκίες λόγω ένταξης στον MSCI γιγαντώθηκαν και από την εκτίμηση ότι θα επέλθουν και αλλαγές στο καθεστώς των warrants που θα προσπορίσουν ή θα διευρύνουν τα κέρδη για τους κατόχους τους.

Η κλιμακούμενη απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος στο Χ.Α. στις τελευταίες συνεδριάσεις δημιουργεί τις πρώτες ρανίδες... ιδρώτα στους αγοραστές των προηγούμενων μηνών για το αν τελικά οι εισροές κεφαλαίων από τα emerging funds είναι χαμηλότερες από αυτές που είχαν υπολογίσει, όταν «πακέταραν» μετοχές με ορόσημο την 26η Νοεμβρίου.

Οι εκτιμήσεις ξένων και εγχώριων brokers ότι έχει ήδη τοποθετηθεί στο Χ.Α. το 50% ή και περισσότερο των κεφαλαίων που αναμένεται να βάλουν τα παθητικής διαχείρισης Αμοιβαία Κεφάλαια Αναδυόμενων Αγορών αυξάνουν τον προβληματισμό.

Το άγχος είναι ακόμη μεγαλύτερο για μετοχές με χαμηλή εμπορευσιμότητα, που μπαίνουν στους δείκτες του MSCI, όπως τα ΕΛΠΕ, η Folli Follie και η Τιτάν (Κ) και στις οποίες κάποιοι περισσότερο... ρισκαδόροι πήραν μεγάλες θέσεις, ποντάροντας στις εισροές κεφαλαίων από τα emerging funds.

Το μεγάλο παιχνίδι για τα warrants

Το δεύτερο σκέλος του ιδιότυπου front running, που δεν γνώριζε η αγορά και το ανακάλυψε πρόσφατα, ήταν η προσδοκία ξένων επενδυτικών τραπεζών αλλά και των μεγαλοπελατών τους για αλλαγές στο καθεστώς των warrants.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η στήλη Χαμαιλέων, έξι ξένες τράπεζες υπέβαλαν στο ΤΧΣ αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών, αυτόκλητα, προτάσεις για αλλαγές στο καθεστώς των warrants. Όλες οι προτεινόμενες αλλαγές στοχεύουν στην ταχύτερη άσκηση των warrants είτε στην ακύρωσή τους με αντάλλαγμα τη διεύρυνση των κερδών για τους κατόχους τους.

Οι προτάσεις των ξένων τραπεζών σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες είναι μοχλός πίεσης των hedge funds που σκούπισαν τις μετοχές και τα warrants των τραπεζών, όπως έγραψε νωρίς το Euro2day, με αποτέλεσμα να κατέχουν σήμερα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά.

Το αποκαλούμενο έξυπνο χρήμα του Χ.Α., δηλαδή hedge funds που πόνταραν από νωρίς αρχικά στα ελληνικά ομόλογα και εν συνεχεία στις μετοχές, έχουν πάρει ιδιαίτερα μεγάλες θέσεις, σύμφωνα με χρηματιστές, με βάση το στοίχημα ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς των warrants που θα επιτρέψουν είτε την άσκησή τους σε χαμηλότερες από τις προκαθορισμένες τιμές, είτε την πρόωρη ανταλλαγή τους, με κέρδος για τον κάτοχο.

Για τον λόγο αυτό πιέζουν, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, για άμεσες αποφάσεις, οι οποίες όμως όπως έγραψε χθες το Euro2day λόγω του πρόσθετου ρίσκου ή της ζημίας που προκαλούν στο ΤΧΣ και της προτεραιότητας να οριστικοποιηθεί η δομή ιδιωτικοποίησης της Eurobank προς το παρόν δεν εξετάζονται.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επ' αφορμή της ιδιωτικοποίησης της Eurobank, προβλέπεται να κατατεθούν στη Βουλή στα τέλη Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε η πίεση των ξένων για αλλαγές στην κατεύθυνση των προτάσεων που κατέθεσαν οι ξένες τράπεζες θα είναι αισθητή και θα κρατά ζωντανό μέρος των προσδοκιών που έχουν αναπτυχθεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v