Χρηματιστήριο: Άνοδος... με μισή ομάδα

Παρά τη χρηματιστηριακή εκτίναξη του τελευταίου δωδεκαμήνου, μία στις τρεις μετοχές υποχρεώθηκε σε πτώση. Τα δυνατά άλογα της κούρσας. Η χαμένη από χέρι μικρή κεφαλαιοποίηση. Οι κρίσιμες διαφορές. Αναλυτικός πίνακας με τις αποδόσεις.

Χρηματιστήριο: Άνοδος... με μισή ομάδα
Με βάση το κλείσιμο της 30ής Σεπτεμβρίου 2013, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. σημείωσε το τελευταίο δωδεκάμηνο άνοδο 37,2%.

Το μόνο βέβαιο είναι πως στο... πάρτι δεν ήταν καλεσμένες όλες οι μετοχές (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) καθώς από τις 212 μόνο οι 139 είδαν τις τιμές τους να αυξάνονται, ενώ αντίθετα οι 73 υποχρεώθηκαν σε πτώση. Πέραν αυτών, υπήρξαν και μετοχές που το χρονικό αυτό διάστημα τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης (π.χ. Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα, Nutriart, Τεχνικές Εκδόσεις). Με άλλα λόγια, σε ένα δωδεκάμηνο υψηλότατης ανόδου, η μία στις τρεις μετοχές του Χ.Α. υποχρεώθηκε σε πτώση!

Άλλο στοιχείο των μεγάλων διαφορών που παρατηρήθηκαν στις κινήσεις των μετοχών είναι πως 81 μόνο κατάφεραν να πάνε καλύτερα από τον Γενικό Δείκτη, όταν 151 κινήθηκαν χαμηλότερα. Εξ αυτών των 151, οι 73 (όπως προαναφέραμε) είδαν τις τιμές τους να υποχωρούν και οι άλλες 78 σημείωσαν μεν άνοδο, αλλά χαμηλότερη από το +37,2% του Γενικού Δείκτη.

Ένα τρίτο χαρακτηριστικό της ανόδου του τελευταίου δωδεκαμήνου είναι πως ευνοήθηκαν πολύ περισσότερο οι μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (πλην των τραπεζικών) σε σύγκριση με τους τίτλους της χαμηλής κεφαλαιοποίησης.

Για παράδειγμα, από τις 73 μετοχές που σημείωσαν πτώση, από τις εταιρείες της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης συγκαταλέγονται μόλις πέντε και όλες τους ανήκουν στον τραπεζικό κλάδο (Alpha Bank -3,3%, Πειραιώς -59,25%, Εθνική -60,5%, Αττικής -41,5%, Eurobank -92,6%).

Πέραν όμως του τραπεζικού κλάδου, οι άλλες σαράντα μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσαν κατά μέσο όρο πολύ υψηλότερη επίδοση από τα λεγόμενα small caps. Συγκεκριμένα:

• Από τις τριάντα μετοχές που το τελευταίο δωδεκάμηνο σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο, οι δέκα από αυτές (δηλαδή η μία στις τρεις) ανήκουν στην υψηλή και στη μέση κεφαλαιοποίηση (ΟΤΕ, ΔΕΗ, JUMBO, Fourlis, Σαράντης, Folli Follie, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Ικτίνος Μάρμαρα, Ιατρικό Αθηνών με τη συνδρομή της δημόσιας πρότασης).

• Πέρα από τις δέκα προαναφερόμενες μετοχές, άλλοι 18 τίτλοι της υψηλής και της μέσης κεφαλαιοποίησης σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Γενικού Δείκτη (Intracom, Πλαίσιο, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Πλαστικά Θράκης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, ΤΕΝΕΡΓ, Σωληνουργεία Κορίνθου, J&P Άβαξ, ΕΥΑΘ, Υγεία, Eurobank Properties, Μυτιληναίος, ΟΛΘ, MLS, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ΟΛΠ.

• Τέλος, οι υπόλοιπες εταιρείες της υψηλής και της μέσης κεφαλαιοποίησης (ΧΑΛΚΟΡ, ΣΙΔΕΝΟΡ, Μotor Oil, ΤΙΤΑΝ, MIG, Intralot, Ελληνικά Πετρέλαια, Frigoglass, Ελληνικά Καλώδια, ΕΒ Ζάχαρης, Νηρέας, Frigoglass και Coca Cola Hellenic) σημείωσαν μεν άνοδο, ωστόσο ήταν χαμηλότερη από το +37,2% του Γενικού Δείκτη.

Σύμφωνα με παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, η υποαπόδοση της μικρής κεφαλαιοποίησης οφείλεται:

• Στην απροθυμία των hedge funds και γενικότερα των ξένων θεσμικών να τοποθετούνται σε τίτλους χαμηλής χρηματιστηριακής αξίας και περιορισμένης εμπορευσιμότητας.

• Στην οικονομική κρίση που έχει περιορίσει δραματικά τα οικονομικά διαθέσιμα των Ελλήνων επενδυτών για χρηματιστηριακές επενδύσεις.

• Σε μια σειρά δομικών προβλημάτων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, όπως θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και ο νόμος περί δημοσίων προσφορών και εξόδου των εταιρειών από το Χ.Α.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπάρχουν εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης που έχουν καταφέρει να αποφέρουν στους κατόχους τους υψηλότατες αποδόσεις, είτε μέσα από την άνοδο των τιμών τους στο Χ.Α., είτε και μέσα από τις διανομές υψηλών μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου. Άλλωστε, πολλές από τις εταιρείες που σήμερα συγκαταλέγονται στην υψηλή και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση πριν από κάποια χρόνια εντάσσονταν και αυτές στα small caps (π.χ. MLS, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Ικτίνος Μάρμαρα).

Τα «δυνατά άλογα»

Με βάση τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, 26 μετοχές σημείωσαν το τελευταίο δωδεκάμηνο άνοδο υψηλότερη του 100%, ενώ κάποιες από αυτές απέφεραν ακόμη μεγαλύτερη απόδοση στους κατόχους τους μέσω μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου. Αμέσως παρακάτω, αναφερόμαστε σε 16 από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις.

Τη μεγαλύτερη άνοδο του τελευταίου δωδεκαμήνου σημείωσε η εταιρεία πληροφορικής Q&R (+362,8%). Πρόκειται για εταιρεία με ισχυρή ρευστότητα και τεχνογνωσία, στην οποία έδειξαν την εμπιστοσύνη τους νέοι επενδυτές.

Η Aegean Airlines (+174,5%) αποτελεί ένα από τα ηχηρά φετινά turn around stories σε μια περίοδο όπου ενισχύεται ο εισερχόμενος τουρισμός και όλα δείχνουν πως η εισηγμένη θα πάρει τελικά το Ο.Κ. της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού για την εξαγορά της Olympic Air.

ΟΤΕ: Σημείωσε +164,6% το τελευταίο δωδεκάμηνο από τη στιγμή που έλυσε το πρόβλημα της αναχρηματοδότησης του δανεισμού του.

Folli Follie: Παρόμοια περίπτωση. Κέρδισε στο δωδεκάμηνο 111,7%, κυρίως γιατί αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα το ζήτημα της ρευστότητας.

Καράτζης, ΚΡΙ ΚΡΙ (+142,1% και 134,4% αντίστοιχα): Παραγωγικές εταιρείες που μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν συγκέντρωναν τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, διαθέτουν ισχυρά οικονομικά στοιχεία και ευοίωνες προοπτικές, με επιπλέον κοινό στοιχείο ότι έχουν την έδρα τους εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Fourlis (+139,2%): Μπορεί να παραμένει ζημιογόνος, ωστόσο ο γνωστός εμπορικός όμιλος έχει πείσει την αγορά πως ξέρει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την κρίση και θα βρεθεί στους ευνοημένους όταν η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει.

Σαράντης (+121,4%): Όμιλος με ισχυρότερη ρευστότητα και υψηλή κερδοφορία, που επιπλέον μπορεί να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες της κρίσης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

JUMBO (+114,2%): Γρήγορα η αγορά ξέχασε τις απώλειες από τις καταθέσεις του ομίλου στην Κύπρο, καθώς η ζημία είναι έκτακτη, ενώ αντίθετα η υψηλή λειτουργική κερδοφορία του δείχνει επαναλαμβανόμενη.

Ευρωπαϊκή Πίστη (+110,2%): Η μόνη εισηγμένη ασφαλιστική του Χ.Α. απέδειξε πως μπορεί να συνδυάζει υψηλή κερδοφορία, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και πορεία διευρυνόμενων μεριδίων αγοράς.

Autohellas (+109,6%): Παρά την οικονομική κρίση, διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας της, μειώνοντας κατά πολύ τον δανεισμό της και «αποζημιώνοντας» τους μετόχους της με υψηλά μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου.

Στ. Κανάκης (+108,9%): Με θετικό καθαρό ταμείο, καταφέρνει κάθε χρόνο να σημειώνει μια συμπαθητική κερδοφορία και να επιστρέφει ένα σημαντικό ποσοστό αυτής στους μετόχους της. Καθόλου λίγα όλα αυτά, σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα της αγοράς...

ΕΛΤΟΝ Χημικά (+108,2%): Η εταιρεία καταφέρνει να διευρύνει χρόνο με τον χρόνο την κερδοφορία της ακόμη και την περίοδο της κρίσης, γεγονός που αποτυπώνεται επίσης και στο ταμπλό του Χ.Α.

ΟΠΑΠ (+106,2%): Η μετοχή ευνοήθηκε από την ιδιωτικοποίηση, καθώς και από τη διαφαινόμενη πρόθεση της πολιτείας (θα προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στους υπόλοιπους «παίκτες» της αγοράς) να δώσει στον ΟΠΑΠ και το μονοπώλιο του διαδικτυακού στοιχήματος.

ΕΥΔΑΠ (+103,2%): Οι μέτοχοι χρωστούν πολλά στην τρόικα που πίεσε την κυβέρνηση για την εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς την εισηγμένη.

Ικτίνος (+101,8%): Η αγορά φαίνεται να εκτιμά τον εξαγωγικό προσανατολισμό των εργασιών της εισηγμένης, σε συνδυασμό με την παρουσία της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη δραστηριοποίηση στον χώρο των τουριστικών ακινήτων.

 

***Αναλυτικά η πορεία των τιμών στο Χ.Α. το τελευταίο 12μηνο δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v