Γκρίζα τεχνικά σήματα για το Γενικό Δείκτη

Η χρηματιστηριακή αγορά δείχνει να έχει εισέλθει σε μια περίοδο παρατεταμένης αναμονής μέχρι τις γερμανικές εκλογές, αλλά και τις εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό χρέος. Η θερινή ραστώνη και οι τεχνικές ενδείξεις για τη συνέχεια. Γράφει ο Σπ. Παπαθανασίου.

  • του Σπύρου Παπαθανασίου*
Γκρίζα τεχνικά σήματα για το Γενικό Δείκτη
Βρισκόμαστε στο τέλος του καλοκαιριού και η προβλεπτική ικανότητα των περισσότερων αναλυτών παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή. Εξαιτίας μάλιστα της ανυπαρξίας σαφούς επενδυτικής κατεύθυνσης, η ανάλυση απαντά μόνο με εναλλακτικά σενάρια.

Η θερινή ραστώνη, η επενδυτική άπνοια και η χαμηλή συναλλακτική κίνηση είναι χαρακτηριστικά της παρούσας περιόδου. Διανθίζοντας τα ανωτέρω, μπορούν να προστεθούν η αναμονή για τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών που θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου, τα νέα stress tests που εκκρεμούν στις τράπεζες (σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για τη διαχείριση των επισφαλών δανείων) και οι πολιτικές δηλώσεις με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Σε κάποιον βαθμό, ενδιαφέρον μπορεί να προκαλέσει και το όγδοο κατά σειρά ετήσιο roadshow που διοργανώνει την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο η ΕΧΑΕ με αρκετές εισηγμένες και διευρυμένο αριθμό συμμετεχόντων.

Κοινός τόπος είναι ότι η χρηματιστηριακή αγορά δείχνει να έχει εισέλθει σε μια περίοδο παρατεταμένης αναμονής μέχρι τις γερμανικές εκλογές, αλλά και τις εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό χρέος. Εάν κάποιος επενδύσει στην ουσιαστική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας με άμεσες προεκτάσεις στην κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων, τότε η αποτίμηση/αξιολόγηση των μετοχών του θα πάρει διαφορετικές θετικές διαστάσεις.

Η ανυπαρξία εμπιστοσύνης όμως παραμένει στο σύστημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, σε επενδυτική βάση, επιστροφή στην «ποιότητα». Αυτό καταδεικνύει η φυγή κεφαλαίων από πολλές αγορές (π.χ. BRICS).

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟ 2013

 

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να κινείται κάτω από τα όρια των κινητών μέσων όρων των 90 και 200 ημερών. Παραμένει, όμως, άνω του κινητού μέσου των 50 ημερών. Η καθοδική διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών περίπου στις 20 Αυγούστου δεν αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη και καλό θα ήταν να αναστραφεί. Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης κινείται κοντά στο μέσον του εύρους διακύμανσης των Bollinger Bands.

Σε συνέχεια, ο τεχνικός δείκτης Μacd (Σύγκλιση-Απόκλιση Κινητών Μέσων Όρων) έχει δώσει σήμα πώλησης, ενώ ο ταλαντωτής RSI (Δείκτης Σχετικής Ισχύος) κινείται στην «γκρίζα» περιοχή (περίπου στο 47) και αυτό ερμηνεύεται ως σημάδι απαισιοδοξίας για τον Γενικό Δείκτη.

 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2013

 

Σε γενικές γραμμές, βραχυπρόθεσμα, ο Γενικός Δείκτης έχει εμφανίσει σήμα πώλησης από τις 20 Αυγούστου με stop loss (σημάδι πώλησης) τις 924 περίπου μονάδες.

Στηρίξεις παρουσιάζει στις περιοχές των 889, 885, 878, 861, 854 και των 830 μονάδων. Αντιστάσεις παρατηρούνται στα επίπεδα των 922, 940 και των 977 μονάδων.

Εν όψει ενός κρίσιμου φθινοπώρου, ευχή όλων μας είναι να πραγματοποιηθεί η ρήση του Οδυσσέα Ελύτη που αναφέρει ότι «...αρκετά λατρέψαμε τον κίνδυνο κι είναι καιρός να μας το ανταποδώσει».

 

• Ο κ. Σπύρος Παπαθανασίου (PhD) είναι Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής Solidus ΑΕΠΕΥ.

• Το παρόν άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις του συντάκτη του και δεν αποτελεί σύσταση για πραγματοποίηση οποιασδήποτε επένδυσης.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v