Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Η στρατηγική των συνεργιών με Finansbank

Από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο θα ”τρέξει” η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Εθνικής για την απόκτηση του ποσοστού που δεν θα κατέχει στην Finansbank, ενώ η τιμή θα είναι ίδια με αυτή του deal, στις 7,16 τουρκικές λίρες ανά μετοχή. Όπως ειπώθηκε στο χθεσινό conference call, το κοινό business plan αναμένεται τον Ιούλιο.

Εθνική: Η στρατηγική των συνεργιών με Finansbank
Από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο θα ”τρέξει” η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Εθνικής για την απόκτηση του ποσοστού που δεν θα κατέχει στην Finansbank, όπως έγινε γνωστό κατά το χθεσινό conference call που διοργάνωσαν ο κ. Αράπογλου από κοινού με τον κ. Ozyegin. Η προσφερόμενη τιμή θα ισούται με την τιμή απόκτησης του 46% και θα είναι στις 7,16 τουρκικές λίρες.

Εξάλλου, η Εθνική Τράπεζα θα πληρώσει σε μία δόση με μετρητά το τίμημα για την εξαγορά ποσοστού στην Finansbank αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρωινό report της Σίγμα, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής των 3 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί αφού εγκριθεί από τη γ.σ. των μετόχων το Μάιο.

Αν και δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα νούμερα, οι αναμενόμενες συνέργιες θα προκύψουν από το ότι μέσω της μεγάλης καταθετικής βάσης της Εθνική θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη της Finansbank, από τη μεταφορά εμπειρίας της Εθνικής στα στεγαστικά δάνεια, από τη χρησιμοποίηση της δύναμης της Finansbank στις πιστωτικές κάρτες, από την επίδραση του μεγάλου μεγέθους στο κόστος της χονδρικής χρηματοδότησης και από την ”κεντροποίηση” της διαχείρισης του ρίσκου.

Ο κ. Ozyegin ακόμη τόνισε ότι η συνεργασία θα φέρει πιθανότατα κοντά τους πελάτες των δύο τραπεζών που προέρχονται από χώρους όπως ο τουρισμός, η ναυπήγηση και οι εμπορικές δραστηριότητες.

Αλλαγές στη διοίκηση δεν θα υπάρξουν πέραν αυτών στο Δ.Σ. Εκεί θα εισέλθουν 5 μέλη της Εθνικής, με τα μέλη της Finansbank να μειώνονται σε δύο, ένα εκ τον οποίων μάλλον θα είναι ο ίδιος ο κ. Ozyegin

Εξάλλου, όπως επίσης προέκυψε από το χθεσινό conference call, στα μέσα Ιουλίου θα πρέπει να αναμένεται το νέο business plan του συνδυασμένου ομίλου Εθνικής-Finansbank, όπως προκύπτει από το conference call της Εθνικής Τράπεζας και μεταδίδει η HSBC Pantelakis Securities.

Όπως προκύπτει από τη συνομιλία των στελεχών της διοίκησης με τους αναλυτές, θα προκύψει ένα νέο business plan του συνδυασμένου ομίλου κατά τα μέσα Ιουλίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί η εξαγορά, με ποσοτικούς στόχους και περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνεργίες που προκύπτουν.

Σύμφωνα με το report της HSBC Pantelakis Securities, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα ξεκινήσει roadshow από τις 5/3, στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και πιθανότατα τη Βοστόνη ή την Φρανκφούρτη, το οποίο θα διαρκέσει μια εβδομάδα και ίσως προκύψουν περισσότερες λεπτομέρειες για το deal.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση overweight στην Εθνική με ”θεωρητική” τιμή-στόχο στα 46,3 ευρώ. Η μετοχή της ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση στα 38,8 ευρώ, ενώ η Σίγμα διακρατά τη σύσταση outperform με τιμή στόχο τα 51,4 ευρώ.

Οι αναλυτές

Επιτυχής ολοκλήρωση του deal θα επιτρέψει στην Εθνική να επεκταθεί περαιτέρω στις ελκυστικές αγορές της Ν.Α. Ευρώπης και να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, επισημαίνει η Goldman Sachs. Ο οίκος θεωρεί ότι η αποτίμηση της Finansbank είναι δικαιολογημένη από τα στρατηγικά και κλαδικά οφέλη του εγχειρήματος.

Εξάλλου, η Proton σε ανάλυσή της με σημερινή ημερομηνία διατηρεί την τιμή στόχο των 47 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση outperform. Η χρηματιστηριακή εκφράζεται θετικά για το deal δεδομένου όπως αναφέρει ότι η Εθνική επεκτείνει ”το αποτύπωμα της” σε μια αξιόλογου μεγέθους αναδυόμενη αγορά, αν και επισημαίνει ότι υπάρχουν ορισμένα ρίσκα που σχετίζονται με την εκτέλεση του εγχειρήματος.

Η συμφωνία αναμένεται να μετατρέψει την Εθνική σε περιφερειακό ηγέτη, επισημαίνει η χρηματιστηριακή με συνδυασμένα κεφάλαια 68,6 δισ. ευρώ και πελατειακή βάση 10 εκατ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v