Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Πώς βλέπουν οι αναλυτές το deal

Δεδομένης της απλόχερης αύξησης κεφαλαίου, η Marfin δεν θα απέκλειε κάποια βραχυπρόθεσμη πίεση στη μετοχή της Εθνικής, ενώ ενισχυτικό της ελκυστικότητας της μετοχής χαρακτηρίζει το deal η Deutsche Bank. Τι εκτιμούν οι χρηματιστηριακές για την αύξηση κεφαλαίου και για την επίδραση στα κέρδη ανά μετοχή.

Εθνική: Πώς βλέπουν οι αναλυτές το deal
Τη θετική στάση της και τη σύσταση ”buy” διατηρεί η Deutsche Βank για την Εθνική σε report της όπου θέτει τιμή-στόχο τα 50,50 ευρώ και θεωρεί ότι το deal με την τουρκική τράπεζα δεν αλλάζει τα δεδομένα για τη μετοχή.

Το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 4,1 δισ. ευρώ για το 90,3% της Finansbank, αναφέρει η Deutsche Bank. Υποθέτοντας ότι η Εθνική θα αποκτήσει το ποσοστό αυτό χωρίς να έχει απολαύσει κανενός είδους συνέργεια στη φάση αυτή θα προσθέσει στα κέρδη της ανά μετοχή 7% το 2009.

Εκτίμηση του οίκου είναι ότι η μετοχή θα καταστεί περισσότερο ελκυστική με το deal, ενώ θεωρεί ότι οι βασικοί κίνδυνοι συνδέονται με την απορρόφηση της Finansbank και με την ευκαιρία που θα έχει η Εθνική να αποκτήσει το υψηλότερο δυνατό μερίδιο στην τουρκική τράπεζα.

Δεδομένης της απλόχερης αύξησης κεφαλαίου, η Marfin δεν θα απέκλειε κάποια βραχυπρόθεσμη πίεση στη μετοχή της Εθνικής.

Ωστόσο, επισημαίνει η χρηματιστηριακή σε flash note της, παραμένει θετική μακροπρόθεσμα, δεδομένης της ενίσχυσης των κερδών ανά μετοχή, αλλά και, μεταξύ άλλων, των αξιοπρόσεκτων προοπτικών της τουρκικής οικονομίας. Από την άλλη οι αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Εθνικής είναι πιθανόν να ιδωθούν υπό αρνητικό πρίσμα λόγω του μεγέθους της εξαγοράς.

Για την αύξηση κεφαλαίου οι υπολογισμοί της Marfin θεωρούν ότι η τράπεζα θα εκδώσει 77,3 εκατ. νέες μετοχές. Αν υποτεθεί ότι η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει στα 38,8 ευρώ ανά μετοχή και η Εθνική θα καταλήξει με ποσοστό 90%, η Marfin εκτιμά πως θα υπάρξει dilution 1,2% και 3% ενίσχυση των κερδών ανά μετοχή του 2006 και του 2007.

Η Εθνική αποτελεσματικά θυσιάζει τη βραχυπρόθεσμη αξία των μετόχων προκειμένου να εξασφαλίσει μεσο-μακροπρόθεσμα υψηλότερη ανάπτυξη και αποδόσεις. Η HSBC θεωρεί την τουρκική αγορά ιδιαίτερα ελκυστική. Η χρηματιστηριακή εκτιμά τη διατήρηση της τοπικής διοίκησης αλλά και το ανεξάρτητο brand name ως μεγάλα ”συν”. Αντίθετα, η HSBC θεωρεί αρνητική εξέλιξη την πώληση των διεθνών θυγατρικών (ειδικά αυτών στη Ρωσία και τη Ρουμανία), καθώς οι δραστηριότητες αυτές ”κλείνουν τρύπες” στο portfolio της Εθνικής στη ΝΑ Ευρώπη.

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του deal είναι προφανώς ορατές, αν και η βραχυπρόθεσμη αντίδραση των μετοχών στη σχεδιαζόμενη έκδοση μετοχών παραμένει ερώτημα-κλειδί, αναφέρει η Alpha Finance. Η Alpha πιστεύει πως μια τέτοια γιγαντιαία έκδοση θα έχει βαρύτητα στην πορεία της μετοχής.

Υπεράνω του 80% πρέπει να φτάσει το ποσοστό της Εθνικής στην Finansbank προκειμένου το αποτέλεσμα στα κέρδη ανά μετοχή να είναι θετικό, επισημαίνει στο πρωινό report της η Eurobank Securities. Kαι η Eurobank επισημαίνει την αύξηση του ρίσκου, αλλά και την πιθανή βραχυπρόθεσμη πίεση στις μετοχές της Εθνικής. Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της εξαγοράς η S&P υποβάθμισε τις προοπτικές της Εθνικής σε ”stable” από ”positive”.

Υποχρέωση της Εθνικής να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά για τις υπόλοιπες μετοχές της Finansbank εντοπίζει η Egnatia Finance στο πρωινό report της, όπου επισημαίνει πως για να είναι το deal ενισχυτικό των κερδών ανά μετοχή ”από την πρώτη μέρα”, η Εθνική θα πρέπει να ελέγχει περισσότερο από το 70% της εταιρίας.

Το deal θα μεταμορφώσει την Εθνική σε όμιλο-ηγέτη της ΝΑ Ευρώπης, αναφέρει η Proton. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένα ρίσκα όπως η αστάθεια στο πολιτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της Τουρκίας, η χρηματιστηριακή είναι θετική για την κίνηση, αφού οι πολλαπλασιαστές φαίνονται λογικοί, ενώ δεν εντοπίζει dilution στα κέρδη ανά μετοχή. Και η Proton εκφράζει την άποψη για πιθανή βραχυχρόνια πίεση στις μετοχές λόγω της αύξησης κεφαλαίου.

Κατά την Π&Κ, το deal είναι θετικό, καθώς ο τραπεζικός κλάδος στην Τουρκία είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, η Finansbank φαίνεται να είναι μία από τις υγιέστερες ιδιωτικές τράπεζες στη γειτονική χώρα, οι πολλαπλασιαστές της μεταβίβασης είναι λογικοί και αναμένεται να ενισχύσουν τα κέρδη ανά μετοχή, ενώ ενδιαφέρον έχουν και οι όποιες συνέργειες, κυρίως σε επίπεδο χρηματοδότησης, καθώς το πλεόνασμα των αποονομαστικοποιημένων καταθέσεων της Εθνικής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της υψηλής δανειακής ανάπτυξης της Finansbank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v