Χρηματιστήριο: Τι βλέπουν τώρα τρεις ειδικοί

Τι λένε τρεις άνθρωποι της αγοράς (Θ. Κρίντας, Ι. Παπαδογιάννης, Μ. Χατζηδάκης) για την Σοφοκλέους. Με ποια κριτήρια επιλέγουν μετοχές. Οι κρίσιμες παράμετροι για την οικονομία, οι εκκρεμότητες και οι ξένοι.

Χρηματιστήριο: Τι βλέπουν τώρα τρεις ειδικοί
Το 2013 μπορεί να ξεκίνησε με το δεξί για τις ελληνικές μετοχές ωστόσο ο δρόμος που έχει να διαβεί η Ελληνική Οικονομία είναι ακόμα… δύσβατος!

Η φράση ό,τι το 2013 θα είναι μία «κρίσιμη χρονιά για την ελληνική οικονομία» δεν είναι «κλισέ» αλλά μια πραγματικότητα.

Από τις τοποθετήσεις τριών ειδικών προκύπτει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι κρίσιμες παράμετροι. Εταιρίες που συμμετέχουν σε διαδικασίες αποκρατικοποίησης ή μερικής πώλησης, εξωστρεφείς όμιλοι με ισχυρούς ισολογισμούς, τόσο στην τελική γραμμή όσο και στην χρηματοοικονομική δομή τους θα είναι οι πρωταγωνιστές. 


Θεόδωρος Κρίντας: Αρκετά θετική χρονιά το 2013 
 
Το 2013 θα είναι μάλλον μια ενδιαφέρουσα και αρκετά θετική χρονιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Δεν είναι πως γνωρίζω κάτι που δεν ξέρουν οι άλλοι. Είναι ο τρόπος που διαβάζω τα σημάδια που λαμβάνουμε εδώ και καιρό.

Στην Ελλάδα τους τελευταίους πέντε-έξι μήνες, ξεκινώντας δύο εβδομάδες μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας, έχουμε γίνει μάρτυρες αργών και συστηματικών κινήσεων στις αγορές.

Τα πιστωτικά περιθώρια μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών κρατικών ομολόγων (Bond spreads) υποχώρησαν κατά 1.800 μονάδες (18%) αρκετά κάτω από το επίπεδο που βρέθηκαν όταν πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή των Ελληνικών ομολόγων - γνωστό και ως "κούρεμα". Στο χρηματιστήριο Αθηνών οι τιμές των μετοχών έχουν σημειώσει άνοδο κατά 80% από το χαμηλό τους σημείο κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού.

Λίγες μέρες πριν ήρθε η αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας σε βαθμίδα που βρίσκεται μακριά από την χρεοκοπία - όπως και αν ονομάζεται (sic). Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι ελληνικές αγορές κεφαλαίου συνεχίζουν ακόμα να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αυξηθεί το εθνικό αλλά κυρίως το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για όλα τα περιουσιακά στοιχεία που πριν λίγο δεν είχαν αξία.

Όλα δείχνουν πως μέχρι τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αυτές θα είναι σε θέση να αρχίσουν και πάλι να εξασφαλίζουν ρευστότητα καθώς δεν θα αμφισβητείται η μεσοπρόθεσμη - καμιά φορά ακόμα και η βραχυπρόθεσμη - υπόσταση τους.

Όλες αυτές οι κινήσεις είναι και θα γίνουν, αρκετά ελκυστικές για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παγκοσμίως και είναι ζήτημα χρόνου να αρχίσουν να βρίσκουν το δρόμο τους για το ευρύ κοινό.

Διαβάζοντας λοιπόν τα σημάδια των ίδιων των αγορών και χρησιμοποιώντας την εμπειρία από το παρελθόν βλέπουμε για το νέο έτος δύο δρόμους: Πρώτον, την ισχυροποίηση της τρέχουσας τάσης το διάστημα που ακολουθεί. Δεύτερον, η οικονομία της χώρας το επόμενο δωδεκάμηνο θα είναι μάλλον καλύτερη από ότι είναι σήμερα. Δεν μου αρέσουν όμως οι προφητείες γι' αυτό αφήνω τα συμπεράσματα στον αναγνώστη και την πραγματικότητα στη ζωή.

* Ο κ. Κρίντας είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Wealth Management, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ιωσήφ Παπαδογιάννης: Πού θα επενδύσουμε 

Σκεπτόμενος το 2013 δεν θα μπορούσα να αποφύγω την φράση «κλισέ» ό,τι δηλαδή θα είναι μία «κρίσιμη χρονιά για την ελληνική οικονομία». Και αυτό γιατί εντός του έτους θα πρέπει η Ελλάδα να αποδείξει ότι μπορεί να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και να μπει σε μία περίοδο σταθεροποίησης.

Το 2012 μας αφήνει με ύφεση που αθροιστικά για όλη την περίοδο της κρίσης φθάνει το (πρωτοφανές για περίοδο ειρήνης) 20%, με επίπεδα ανεργίας που αγγίζουν το 26% και με σημαντικούς παράγοντες αστάθειας στο κοινωνικό και πολιτικό σύστημα

Μας αφήνει όμως παράλληλα σε αρκετά ασφαλή θέση σε σχέση με τον κίνδυνο εξόδου μας από την ζώνη του Ευρώ, με ρυθμισμένες τις δόσεις δανεισμού, με πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και με βελτιωμένο εμπορικό ισοζύγιο (αύξηση των εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών)

Έτσι το 2013 θα πρέπει να αποτελέσει την χρονιά των διαρθρωτικών αλλαγών που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και δώσουν την δυνατότητα νέων επενδύσεων που θα συμβάλουν στην σταθεροποίηση της οικονομίας και σε μία (ομολογουμένως αργή αλλά και απολύτως απαραίτητη) μείωση της ανεργίας στη χώρα.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, καθρέφτης της οικονομίας της χώρας (ίσως λίγο παραμορφωτικός.... πάντως καθρέφτης) επανήλθε από την κατάσταση πλήρους απαξίωσης που είχε περιέλθει, σε μία άλλη, ασφαλώς όχι εύκολη αλλά σίγουρα με λιγότερους κινδύνους θέση. Αυτό άλλωστε αντανακλάται και στις θεαματικές αποδόσεις των τελευταίων μηνών.

Φυσικά το γεγονός ότι (επιτέλους) βλέπουμε λίγο φως στην άκρη του τούνελ δεν σημαίνει ότι το περάσαμε κιόλας. Έτσι, κατ΄ αρχάς εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους προτιθέμενους να επενδύσουν.

Όσον αφορά τις επενδυτικές μας προτιμήσεις, δεν μπορώ παρά να επαναλάβω τα όσα είπαμε σε παρουσίαση στην «Ένωση Θεσμικών Επενδυτών» με αφορμή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Trust Ανδρομέδα, A.E.Ε.Χ.

Προτιμούμε λοιπόν να επενδύουμε:

· Σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο και έχουν επηρεαστεί ελάχιστα από την εγχώρια κρίση,
· Σε εταιρείες που έχουν καταφέρει να κερδίσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς επωφελούνται από την αποδυνάμωση των ανταγωνιστών και τη βελτίωση στο κόστος, και 
· σε εταιρείες που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης ή ιδιωτικοποιούνται.

* Ο κ. Παπαδογιάννης είναι Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής Επενδύσεων της Alpha Trust Α.Ε.Δ.Α.Κ.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μανος Χατζηδάκης: Θα δούμε νέες μετοχές - σηματωρούς


Με καλύτερες προϋποθέσεις ξεκινάει η χρηματιστηριακή χρονιά το 2013 αφού πολλές εκκρεμότητες εντός του 2012 ολοκληρώθηκαν με κυριότερες αυτές που αφορούν την χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και την οριστικοποίηση των αναγκαίων κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί το βαθμό δυσκολίας που θα έχει η επόμενη χρονιά στον τομέα των επενδύσεων στην εγχώρια αγορά. Το 2013 παραμένει ένα έτος μεγάλων προκλήσεων, καθώς πέρα από την προσπάθεια επίτευξης των στόχων του μνημονίου η ελληνική αγορά θα κληθεί να διεκπεραιώσει τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών σε μια περίοδο που θα ξεκινήσουν σημαντικές αποκρατικοποιήσεις που αφορούν το χρηματιστήριο.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης το 2012 έκλεισε κοντά στο υψηλό της χρονιάς φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί κατά τα έτη 1986, 1993, 1998, 2003, 2004, 2005 και 2006. Σε όλες τις περιπτώσεις πλην του 1993 η επόμενη χρονιά έκλεισε με άνοδο και συνοδεύτηκε από ισχυρή ανοδική τάση.

Πέρα από την στατιστική εμφάνιση της σύμπτωσης του υψηλού με το κλείσιμο του έτους η ερμηνεία της κορύφωσης των προσδοκιών στο τέλος της χρονιάς είναι μια ισχυρή ένδειξη αισιοδοξίας για την συνέχεια, ειδικά δε όταν ο τραπεζικός δείκτης κλείνει με απώλειες και η μετοχή της Coca Cola έχει πάψει πλέον να «αλλοιώνει» την γενική εικόνα της αγοράς.

Το 2013 θα παραμείνει επιλεκτικό στην επενδυτική προσέγγιση των εγχώριων μετοχών, καθώς το ασφάλιστρο κίνδυνου στην ελληνική αγορά παραμένει απαιτητικό, περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό των τίτλων που καλύπτουν το σχετικό κριτήριο στις τρέχουσες αποτιμήσεις τους.

Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των περισσότερων οικονομικών κλάδων θα παραμείνει εκτός επενδυτικής εστίασης αναμένοντας καλύτερα δεδομένα ζήτησης στην οικονομία δεδομένης της ελαστικότητας που παρουσιάζουν οι περισσότερες κατηγορίες της οικονομικής δραστηριότητας. Στις βασικές επιλογές για το 2013 θα συνιστούσαμε εταιρίες που συμμετέχουν σε διαδικασίες αποκρατικοποίησης ή μερικής πώλησης, εξωστρεφείς ομίλους και ισχυρούς ισολογισμούς τόσο στην τελική γραμμή όσο και στην χρηματοοικονομική δομή τους.

Η απεμπλοκή της αγοράς από μακροχρόνια συμπλέγματα που συνέδεαν την πορεία της με την πορεία των τραπεζών σηματοδοτεί ένα «τέλος εποχής» για το Ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς η αγορά σταδιακά στρέφεται σε νέες μετοχές-σηματωρούς που θα ηγηθούν της νέας πορείας της.

Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί μια μεγάλη νίκη, όχι γιατί οι τράπεζες δεν μπορούν να ακολουθήσουν στην παρούσα φάση την πορεία της πλειοψηφίας των άλλων blue chips ή των μεσαίων κεφαλαιοποίησεων αλλά γιατί δίνεται η ευκαιρία σε νέες δυνάμεις να αποκτήσουν ερείσματα στην επενδυτική κοινότητα και να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο της αγοράς με νέες ιδέες.

*Ο κ. Χατζηδάκης είναι Υπ. Τμήματος Ανάλυσης, Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v