Χρηματιστήριο: 28 μετοχές με προοπτικές και…ρίσκο

"Πρωταθλητής" Ευρώπης η Σοφοκλέους παρά το θρίλερ με τη δόση και τα μέτρα. Τι οδηγεί το ράλι των τιμών. Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι από τους τίτλους υψηλής μεταβλητότητας. Τι δείχνει η σύγκριση με το εξωτερικό.

Χρηματιστήριο: 28 μετοχές με προοπτικές και…ρίσκο
Aκούγεται πέραν πάσης λογικής, αλλά... ισχύει: ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., παρά τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις συζητήσεις ανάμεσα στην τρόικα και στην κυβέρνηση για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ και τον καθορισμό των τελικών μέτρων, είναι πρώτη αγορά σε απόδοση από τις αρχές του έτους στην Ευρώπη!

Μόνο ο γερμανικός δείκτης DAX εμφανίζει παραπλήσια άνοδο με το Χ.Α. από τις αρχές του έτους. Παράλληλα, το χρηματιστήριο εμφανίζει την υψηλότερη μεταβλητότητα ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι μετοχές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά σε υψηλά 13 μηνών!

Εξετάζοντας τη βάση της FactSet για μετοχές με υψηλότερη μεταβλητότητα από τον Γενικό Δείκτη, προέκυψαν 28 τίτλοι που κάνουν συναλλαγές στο ταμπλό πάνω από 20.000 ευρώ ημερησίως και έχουν κεφαλαιοποίηση άνω των 35 εκατ. ευρώ. Αυτές οι μετοχές μπορεί υπό κάποιες συνθήκες να συνεχίσουν να καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις από την αγορά, αλλά επίσης θα εμφανίσουν μεγαλύτερη πτώση σε περίπτωση αλλαγής ρότας.

Το γεγονός ότι οι 28 μετοχές εμφανίζουν δείκτες μεταβλητότητας άνω του 60% κατά μέσο όρο, όταν ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει 34%, σημαίνει ότι οι εν λόγω τίτλοι θα κινούνται δύο φορές πιο έντονα τόσο στην πτώση όσο και στην άνοδο της αγοράς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε χρηματιστήρια όπως το ελληνικό, όπου η αξία συναλλαγών δεν είναι υψηλή, η ισχυρή μεταβλητότητα αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο που αναλαμβάνει ο επενδυτής, αφού με μικρό όγκο συναλλαγών μπορεί εύκολα να παρατηρηθούν σημαντικές μεταβολές τιμών.

Οι τίτλοι αποτελούν εμφανώς πιο risky επιλογές από τους δείκτες και φαίνεται και από τις επιδόσεις τους στο ταμπλό. Τον τελευταίο μήνα, η μέση απόδοση των 28 μετοχών είναι +20,1% έναντι +15,2% για τον Γενικό Δείκτη και 18,5% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ για το τελευταίο τρίμηνο η άνοδός τους σε μέσα επίπεδα κυμαίνεται στο 70,9% έναντι 41,7% και 47,6% αντίστοιχα.

Ποιες είναι

- Όπως είναι εύλογο, μεταξύ των μετοχών περιλαμβάνονται και οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές, η Alpha Bank, η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς αλλά και η Εθνική Τράπεζα, ενώ απουσιάζουν οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας.

Οι λόγοι για την υψηλή μεταβλητότητα των ελληνικών τραπεζικών μετοχών περιλαμβάνουν τόσο το θολό τοπίο της ανακεφαλαιοποίησης όσο και το ποιες τράπεζες θα μείνουν τελικά μετά τον κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων που έχουν επιβάλει οι συνθήκες.

Την υψηλότερη μεταβλητότητα μεταξύ των παραπάνω τραπεζών εμφανίζουν οι τίτλοι της Πειραιώς και της Eurobank, ενώ για την Alpha Bank και την ΕΤΕ η μεταβλητότητα είναι 70%.

Χαρακτηριστικό της μεταβολής των τιμών των τραπεζικών μετοχών είναι ότι οι τιμές-στόχοι υπολείπονται αισθητά των τιμών στο ταμπλό. Για τη Eurobank η τιμή-στόχος είναι 0,38 ευρώ και η τιμή 1,33 ευρώ, για την Alpha Bank η τιμή-στόχος είναι 0,70 ευρώ και η τιμή στα 2,29 ευρώ. Οι αποδόσεις των δύο μετοχών τον τελευταίο μήνα είναι σχεδόν +19% για τη Eurobank και 34,7% για την Alpha Bank. Για την ΕΤΕ και την Τράπεζα Πειραιώς οι τιμές-στόχοι είναι 0,90 ευρώ και 0,12 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στο ταμπλό οι τιμές είναι περίπου υπερδιπλάσιες και στις δύο.

- Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πολύ μεγάλη μεταβλητότητα (άνω του 60%)εμφανίζουν και οι τίτλοι των εταιρειών ΔΕΗ, Marfin Investment Group, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίου.

Η μετοχή της ΔΕΗ εμφανίζει δείκτη μεταβλητότητας 77,4% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ η απόδοσή της τον τελευταίο μήνα είναι +22,5%. Για τον όμιλο της Marfin Investment Group το τελευταίο τρίμηνο η μεταβλητότητα υπολογίζεται σε πολύ ανώτερα επίπεδα από τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη, στο 73,7%, και η απόδοση της μετοχής, στο ίδιο χρονικό διάστημα, ξεπερνά το 114%.

Για τη μετοχή του ΟΤΕ, η μεταβλητότητα στο τρίμηνο είναι υψηλή, 66%, και η απόδοση 56,5%. Για την Ελλάκτωρ τα ποσοστά κυμαίνονται στο 64% και στο 50,9% αντίστοιχα.

- Πέραν όμως των παραδοσιακά «επιθετικών» μετοχών, την εμφάνισή τους κάνουν πλέον κι εταιρείες με αμυντικό προφίλ όπως Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΑΓΕΤ Ηρακλής, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil. Αυτές οι μετοχές εμφανίζουν ανώτερους δείκτες μεταβλητότητας από την αγορά στο τελευταίο τρίμηνο, ενώ οι αποδόσεις τους στο ταμπλό του Χ.Α. επίσης ξεπερνούν την αγορά.

Για την Jumbo, τα μεγέθη της οποίας εμφανίζουν εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στην ύφεση, η απόδοση στο τρίμηνο είναι +58,6%%, ενώ για την ΕΥΔΑΠ, με επίσης πολύ ανθεκτικά μεγέθη, η απόδοση το ίδιο διάστημα είναι +54%. Στη Folli Follie Group, η μεταβλητότητα τριμήνου ξεπερνά το 50% και η απόδοση το 90%.

- Οι εταιρείες ΣΙΔΕΝΟΡ, Ελληνικά Καλώδια, Χαλκόρ, ΕΛΒΑΛ και Σωληνουργεία Κορίνθου χαρακτηρίζονται παραδοσιακά από υψηλή μεταβλητότητα, σχεδόν πάντοτε ανώτερη από τον μέσο όρο της αγοράς. Για τη Σιδενόρ, όπου η μεταβλητότητα στο τρίμηνο προσεγγίζει το 90%, η απόδοση στο τρίμηνο ανέρχεται στο 81%, ενώ στον μήνα η απόδοση ξεπερνά το 60%. Για τη Σωλ. Κορίνθου η απόδοση εμφανίζεται στο 65% στο τρίμηνο, ενώ το περιθώριο ανόδου από τη μέση τιμή-στόχο είναι αρνητικό, όπως ακριβώς και για την ΕΛΒΑΛ. Για τη Σιδενόρ, η μέση τιμή-στόχος είναι 0,52 ευρώ και τα περιθώρια ανοδικής κίνησης έχουν εξαντληθεί προ πολλού.

- Από τις πλέον risky επιλογές μεταξύ των 28 τίτλων εμφανίζονται να είναι η Fourlis, η Intracom και η Intralot, με δείκτες μεταβλητότητας που ξεπερνούν το 65%! Η απόδοση της πρώτης στο χρονικό διάστημα του μήνα είναι μία από τις υψηλότερες, +76,8%, και ταυτόχρονα η μετοχή στο τρίμηνο εμφανίζει άνοδο 131,7%. Αντίθετα, για την Intracom η απόδοσή της τον τελευταίο μήνα είναι 69,2%, ενώ στο τρίμηνο εμφανίζει άνοδο 90,2%.


*Αναλυτικά ο πίνακας με τις αποδόσεις των 28 μετοχών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


* *To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v